Σε ηλικία 78 ετών έφυγε σήμερα ο Χάρι Γκρέγκ. Ο ήρωας του Μονάχου!

Στην τραγωδία του Μονάχου στις 6 Φεβρουαρίου 1958 ο Γκρέγκ δεχόταν μετά την ξαφνική συντριβή του αεροπλάνου που θα επέστρεφε με την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία, βροχή από κομμάτια του αεροσκάφους. Αυτός όμως δεν λύγισε ούτε φοβήθηκε. Με κίνδυνο της ζωής του μπήκε πιο βαθιά στο αεροπλάνο και επέστρεψε με την έγκυο  Βέρα Λούκιτς (σύζυγο Γιουγκοσλάβου διπλωμάτη) και την μικρή κόρη της, Βένσα . Λίγο μετά με την βοήθεια του προπονητή του, Μπάτ Μπάσμπι και του Βορειοιρλανδού χαφ, Τζάκι Μπλανσφλάουερ έβγαλε από το αεροσκάφος τους  τραυματισμένους συμπαίκτες του, Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Βάιολετ .
 

"Ένα δευτερόλεπτο ήταν ήρεμο , το επόμενο σκοτάδι, δεν υπήρχαν κραυγές, ούτε ανθρώπινοι ήχοι, μόνο το φοβερό σκίσιμο του μετάλλου» είχε πει τότε.

Οκτώ ποδοσφαιριστές  ήταν μεταξύ των νεκρών, συμπεριλαμβανομένων των  Ρότζερ  Μπερν , Εντι Κόουλμαν, ενώ 15 ημέρες μετά εξέπνευσε στο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί το μεγάλο ταλέντο ο Αγγλος, Ντάνκαν Έντουαρντς. .

Ο Χάρι Γκρέγκ ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και σπουδαίος ,  διεθνής τερματοφύλακας. Όμως όλοι θα τον θυμούνται περισσότερο  για την ανδρεία του στην αεροπορική καταστροφή του Μονάχου

Ο τερματοφύλακας της Βορείου Ιρλανδίας υπέγραψε για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόλις δύο μήνες πριν από την τραγωδία, όπου πέθαναν 23 άνθρωποι . Έπαιζε στην Ντονκάστερ και σε ηλικία 18 ετών, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που τον είχε εντοπίσει, το Δεκέμβριο του 1957 τον απέκτησε δίνοντας το ποσό ρεκόρ  των 23,00 λιρών. Το ποσό αυτό μάλιστα αποτελούσε και  παγκόσμιο ρεκόρ για έναν τερματοφύλακα.
Ο Γκρέγκ  ήταν αποφασισμένος ότι το τραγικό γεγονός δεν θα καθόριζε την καριέρα του, ή μάλιστα τη ζωή του. Έτσι δύο  εβδομάδες αργότερα, διατήρησε την εστία του ανέπαφη στο παιχνίδι κυπέλλουι απέναντι στην  Σέφιλντ και η ομάδα του προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Ο Χάρι Γκρέγκ  γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1932 στο χωριό Τομπερμορ του Κάντι Λοντόντερι. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Κολερέιν . Ξεχώρισε πολύ γρήγορα και σύντομα φόρεσε τη φανέλλα της Λίνφιλντ.
Αργότερα μέσα στο αξέχαστο 1958 ο Γκρέγκ  πρωταγωνίστησε στην πρόκριση της εθνικής ομάδας της  Βορείου Ιρλανδίας για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στη Σουηδία.

Ο κίπερ των «κόκκινων διαβόλων» φόρεσε  25 φορές τη φανέλλα της εθνικής του ομάδας με την οποία έφτασε έως τα προημιτελικά της διοργάνωσης και αναδείχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας του  τουρνουά.
Η μοίρα όμως είχε να παίξει μαζί του κι άλλα παιχνίδια: Το 1961 η σύζυγός του Μαβί πέθανε  από καρκίνο του μαστού, αφήνοντάς τον να φροντίσει τις δύο κόρες του. Τέσσερα χρόνια αργότερα παντρεύθηκε την Κάρολιν Μόντερς με την οποία και απέκτησαν 4 παιδιά. Ο Χάρι αγωνίσθηκε σε 247 παιχνίδια της  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον είπε για τον Χάρυ: "Θα θυμόμαστε πάντα αυτό που έκανε στο Μόναχο, αλλά πέρα ​​από αυτό,  ήταν και πολύ μεγάλος τερματοφύλακας".
Ο Γκρέγκ μετακόμισε το Δεκέμβριο του 1966 στην Στόουκ Σίτι όπου όμως έπαιξε σε μόλις 2 παιχνίδια  πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, στο τέλος της σαιζόν.
Έπειτα ξεκίνησε προπονητική καριέρα, αρχίζοντας από την Σριούσμπερι Τάουν το  1968,ενώ στη συνέχεια δούλεψε και στις Σουόνσι και Κριού Αλεξάντερ.  

Ο Γκρέγκ επέστρεψε στο Όλντ  Τράφορντ» ως προπονητής τερματοφυλάκων πριν γίνει βοηθός προπονητή στην Σουίντον και  τελικά πρώτος προπονητής στην Καρλάιλ Γιουνάιτεντ. Μετά το τέλος της σταδιοδρομίας του στο ποδόσφαιρο  επέστρεψε στη πατρίδα του την  Βόρεια Ιρλανδία και δούλεψε στο  ξενοδοχείο  Portstewar

Το 1995 του απονεμήθηκε το MBE (Χρίσθηκε Ιππότης) και ο Γκρέγκ το αφιέρωσε σε όσους έχασαν τη ζωή τους στο Μόναχο και τον Πίτερ Ντόχερτι , προπονητή του της Ντονκάστερ Ρόβερς και της εθνικής Βορείου Ιρλανδίας.

Η 50ή επέτειος της καταστροφής του Μονάχου ήταν ένα συναισθηματικό ταξίδι πίσω στο χρόνο για τον Γκρέγκ, ο οποίος επέστρεψε στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου και στον διάδρομο της πόλης για πρώτη φορά μετά την καταστροφή.
Μάλιστα για πρώτη φορά μετά την τραγωδία συνάντησε την Βέρα Λούκιτς με τον γυιό  της,  Ζόραν, (ήταν έγκυος όταν ο  Γκρέγκ την έσωσε το 1958).

Ο θάνατος της κόρης του Κάρεν  το  2009 από καρκίνο σε ηλικία  50 ετών, έφερε περισσότερη προσωπική θλίψη.
Το 2009 δόθηκε προς τιμή του αποχαιρετιστήριο ματς μεταξύ της  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Ιρλανδικής ομάδας Επιλέκτων στο Γουίντσδορ Παρκ. Το 2015 δημιούργησε το « Ίδρυμα Χάρι Γκρέγκ» με στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στο ποδόσφαιρο και άλλες δραστηριότητες στον τομέα της υγείας, του τρόπου ζωής,  εκπαίδευσης,  κληρονομιάς και της κοινωνικής ένταξης.
Πραγματοποίησε την τελευταία του επίσκεψη στο ‘Ολντ Τράφορντ  το 2018, πριν τιμηθεί από την Βασίλισσα για τις μεγάλες του υπηρεσίες.
"Είναι μέρος της πλούσιας ιστορίας του συλλόγου μας και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε", δήλωσε ο πρώην προπονητής της Γιουνάιτεντ, Σερ Αλεξ Φέργκιουσον .

Ο Γκρέγκ είχε πει πως θέλει να τον θυμούνται για την  καριέρα του ως τερματοφύλακας  και όχι για τις ηρωικές ενέργειες  στο Μόναχο..
"Είμαι ο Χένρι Γκρέγκ, μένω στη Λεωφόρο Γουίντσδορ  34, ο οποίος έπαιξε ποδόσφαιρο. Ο οποίος ήταν χρήσιμος τις καλές μέρες και για τα «σκουπίδια» τις  κακές μέρες", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 2008.
"Αυτό είναι που θέλω να με θυμούνται  - κι  όχι για  κάτι που συνέβη σε μία στιγμή…."
Καλό ταξίδι σπουδαίε Ανθρωπε, Χάρι…
 
Μάνος Σταραμόπουλος
 
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 
 

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Δεν έβρισκαν το κινητό του «Κομμωτή» στις Φυλακές και τελικά... τους το υπέδειξε ο ίδιος-Τον κάλεσαν σε «συνάντηση»
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους
Έφθασε στο αεροδρόμιο από τη Βηρυτό με ράβδο χρυσού μισού κιλού
Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ-Διέρρευσαν οι πρώτες λεπτομέρειες
Δεν πρόλαβε να αναλάβει ο Αρναούτης και έστησαν ήδη ηλεκτρονική απάτη με το όνομά του
Περισσότερες πράξεις για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας ζήτησε ο Πρόεδρος από Αρναούτη και Σταύρου