Πλοίο «φάντασμα» ξεβράστηκε στις ιρλανδικές ακτές εν μέσω καταιγίδας (pics&vid)
18:41 - 17 Φεβρουαρίου 2020

Για πάνω από ένα χρόνο έπλεε ακυβέρνητο στον Ατλαντικό Ωκεανό, εγκαταλελειμμένο από το πλήρωμά του, χωρίς να διαφαίνεται ότι θα έπιανε ποτέ λιμάνι. Ο λόγος για το φορτηγό πλοίο φάντασμα MV Alta, η περιπλάνηση του οποίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018. Τη Δευτέρα, ωστόσο, το μοναχικό του ταξίδι έλαβε τέλος, αφού το πλοίο ξεβράστηκε στις ακτές του ανατολικού Κορκ της Ιρλανδίας.
Όπως γράφουν οι Irish Times, οι κάτοικοι στο Ballycotton ειδοποίησαν το κέντρο συντονισμού της Ακτοφυλακής της Ιρλανδίας όταν εντόπισαν το φορτηγό πλοίο πάνω στα βράχια, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ντένις.
Το 77 μέτρων πλοίο βρισκόταν σε πλου από την Ελλάδα στην Αϊτή αλλά βρέθηκε σε αδυναμία και έπλεε ακυβέρνητο για σχεδόν 20 ημέρες, όταν το δεκαμελές πλήρωμα ζήτησε βοήθεια καθώς οι προμήθειες τροφίμων και νερού άρχισαν να λιγοστεύουν.
Το πλήρωμα απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το σκάφος από την αμερικανική ακτοφυλακή τον Οκτώβριο του 2018, ενώ αυτό βρισκόταν 2.220 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βερμούδων, κι έκτοτε συνέχισε να πλέει ακυβέρνητο προς τα ανατολικά, παρασυρμένο από τους ανέμους.
Το περιπολικό HMS Protecto του Βασιλικού Ναυτικού είχε συναντήσει το εγκαταλελειμμένο σκάφος ανοιχτά της Αφρικής στις 30 Αυγούστου του 2019, καθώς κατευθυνόταν προς τις Μπαχάμες. Αυτό ήταν και το τελευταίο στίγμα του.
Μια ομάδα της ακτοφυλακής πραγματοποίησε έλεγχο του πλοίου από ελικόπτερο, ενώ αναμένεται να γίνει και επιτόπιος έλεγχος άμεσα. Εκτιμάται πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής από το πλοίο, το οποίο κατά τα άλλα είναι φαινομενικά άθικτο.
Πηγή: CNN Greece
Όπως γράφουν οι Irish Times, οι κάτοικοι στο Ballycotton ειδοποίησαν το κέντρο συντονισμού της Ακτοφυλακής της Ιρλανδίας όταν εντόπισαν το φορτηγό πλοίο πάνω στα βράχια, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ντένις.
Two days ago @hmsprotector discovered this apparently abandoned Merchant Vessel whilst mid-Atlantic. We closed the vessel to make contact and offer our assistance, but no one replied! Whilst investigations continue we’re unable to give you more detail on this strange event.🌊🚢🇬🇧 pic.twitter.com/x29sB5IF06
— HMS Protector (@hmsprotector) September 2, 2019
Πηγή: CNN Greece
