Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προτάσσει και η Ρωσία για το θέμα της Αμμοχώστου

Σεβασμό στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ζητούν Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία, σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την περίκλειστη πόλη.
 
Εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «σε σχέση με την επιδείνωση της κατάστασης γύρω από τα Βαρώσια, πιστεύουμε ότι η διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα πρέπει να γίνει αυστηρά σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα το 550 και το 789. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Γαλλική Πρεσβεία στη Λευκωσία παρέπεμψε νωρίτερα στο περιεχόμενο της δήλωσης του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, τον περασμένο Οκτώβριο.
 
«Στις 9 Οκτωβρίου 2019 τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Το ψήφισμα 2506 (2020) επίσης επανέλαβε την θέση του ΣΑ για το καθεστώς των Βαρωσίων» ανέφερε Εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας.
 
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε «αναμένουμε από τα μέρη και τις σχετικές εμπλεκόμενες πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εμπλακούν σε συζητήσεις που αποσκοπούν στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».
 
Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο θέμα, Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας δήλωσε νωρίτερα στο ΚΥΠΕ ότι «στηρίζουμε πλήρως όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 550 και 789. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πεπεισμένο ότι μια συνολική επίλυση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων».
 

Δειτε Επισης

Τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Αννίτας και ηγεσίας του ΔΗΣΥ με επίκεντρο το Κυπριακό
«Η Ε.Ε οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας»-Τίθενται οι βάσεις για αποφάσεις στην άτυπη σύνοδο
Ανησυχούν στην Τουρκία για τη συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ-«Έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της»
«Δήμαρχος» Κυθρέας –Λουρουτζίνας:«Το οδόφραγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο»
Tέθηκε και το Κυπριακό στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν
Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι, τα ανήσυχα κόμματα και η απόδραση από το τσουβάλι
Επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης βουλευτών και υπουργών ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών
Επίθεση… αγάπης του Έλον Μασκ στον Φειδία-«Ψηφίστε τον, Make Europe Great Again!»
Στις Βρυξέλες για να συμμετάσχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Το άγχος συρρίκνωσης των μεγάλων, ο φόβος των Βουλευτικών και η άτσαλη προσπάθεια συσπείρωσης