«Η μορφή σου θα μείνει άσβεστη στον Πενταδάκτυλο πατέρα…»

Μέσα σε κλίμα βαθύτατου πένθους, κηδεύτηκε σήμερα ο Γεώργιος Κατσάνης, ο οποίος έπεσε κατά την τουρκική εισβολή του 1974, όντας διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών.
 
Τα λείψανά του παραδόθηκαν στην οικογένειά του, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια τελετής στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.
 
Τα οστά του πεσόντα Γεώργιου Κατσάνη, εντοπίστηκαν την περίοδο 2017, σε ομαδικό τάφο, μαζί με τα οστά επτά άλλων πεσόντων, στην περιοχή Αγίου Ιλαρίωνα- Πέλλα-Πάϊς μέσα από το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).
 
Συγκλόνισε η κόρη του
Συγκλόνισε ο επικήδειος της κόρης του που αναφέρθηκε στον ηρωικό του αγώνα.
 
«Αναλαμβάνουμε  σήμερα όλοι το ιερό καθήκον να κηδεύσουμε τα βασανισμένα σου οστά, να τα αφήσουμε να ταφούν εν ειρήνη μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία και σκλαβιά. Να σου αποδόσουμε όλες τις τιμές που αρμόζουν σύμφωνα με τη θρησκεία μας και τις πανανθρώπινες αρχές που τόσο απάνθρωπα σου στέρησαν. Να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μεγάλη θυσία σου, ηρωομάρτυρα πατέρα μου. Να ενώσουμε σήμερα το πένθος μας με το πένθος όλων των οικογενειών των νεκρών ή αγνοουμένων ηρώων που έφερε η τουρκική εισβολή στα ιερά χώματα της Κύπρου».
 
Όπως σημείωσε, σήμερα τελειώνει για την οικογένειά τους αυτός ο παραλογισμός που βίωναν τόσα χρόνια εν αναμονή είτε της επιστροφής του είτε της εύρεσης των οστών του. Το όνομά του πατέρα της, τόνισε, κατατάσσεται και επίσημα στον κατάλογο των ηρώων και μαρτύρων .
 
«Έκανες τάφο σου τα μαρτυρικά εκείνα χώματα όταν αποφάσισες να υπερασπιστείς, μέχρις εσχάτων τους όρκους σου και να οδηγηθείς έτσι στην Αθανασία. Η αγάπη για την πατρίδα και την τιμή των όπλων, η προάσπιση του ελληνισμού ήταν πρωταρχική αξία στη σύντομη ζωή σου. Δεν τα διαπραγματεύθηκες ποτέ όλα αυτά», σημείωσε συγκλονισμένη».
 
Με τρεμάμενη φωνή η κόρη του, αναφέρθηκε στη θυσία του αλλά και στις δυσκολίες και την αγωνία που βίωσε η οικογένεια τους.
 
« Η Κερύνεια δεν θα πέσει, νόμιζες. Την ύστατη εκείνη στιγμή επέλεξες να θυσιαστείς. Και έτσι έπεσες πατέρα μου. Έπεσες πρώτος. Πατέρα μου η παιδική μου ψυχή δεν αποδέχθηκε ποτέ την απώλειά σου. Για μας ήσουν πάντα παρόν. Τα λόγια σου και η ζεστασιά της αγκαλιάς σου. Περιμέναμε 46 ολόκληρα χρόνια. Η αγωνία θα δώσει τη θέση της αποκλειστικά και μόνο στην περηφάνια. Ο ηρωισμός σου έγινε η μαγιά που γέννησε κι άλλους ήρωες . Τα παλληκάρια της 33ης μοίρας καταδρομών που πολέμησαν λυσσαλέα τον Τούρκο εισβολέα. Γέννησε όμως και ήρωες της ζωής. Τη μητέρα μου, που στα 28 της χρόνια κλήθηκε να μεγαλώσει τα δύο μικρά της παιδιά με θάρρος αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια μεταδίδοντας τις αρχές και τις αξίες σου. Σήμερα τα οστά σου θα ενταφιαστούν , όμως η λεβεντιά σου και η αγνότητα της ψυχής σου θα μείνουν για πάντα άταφα. Η μορφή σου θα μείνει άσβεστη στον Πενταδάκτυλο πατέρα, για να θυμίζεις σε όλους, εχθρούς και φίλους ποιος ήσουν. Ας πιάσει τόπο η θυσία σου. Καλωσόρισες πατέρα μου στη Μακεδονία. Αιωνία σου η μνήμη, ήρωα πατέρα σου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδόθηκαν τα λείψανα του Αντιστράτηγου Γεώργιου Κατσάνη στους οικείους του (pics)

Δειτε Επισης

Επανεκλογή Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ-Τον συνεχάρη ο Χάρης Δούκας
Καρφιά από Αννίτα-«Ο Αβέρωφ έχασε γιατί το επέλεξαν οι πολίτες, θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικός»
Εξηγεί την «εθνική πολιτική» στο δείπνο στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ-Θα καλέσει την ε/κ πλευρά σε συνεργασία
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Νέα αποκάλυψη για το κτύπημα Χαμάς σε Ισραήλ-Σχεδίαζε επίθεση που θα θύμιζε 11η Σεπτεμβρίου
Απίστευτο περιστατικό-Ιερέας μέθυσε και επέστρεψε στο σπίτι του χωρίς τα ράσα
Σοκ στη Θεσσαλονίκη-Συνελήφθη ιδιοκτήτης γυμναστηρίου για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης
Έτοιμος για άμεσες διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος-«Μεταβαίνω στη Νέα Υόρκη με ρεαλισμό»
Εγκύκλιος Ησαΐα μετά την απόφαση του Συνοδικού-«Δεν υφίσταται αδελφότητα της Μονής Αββακούμ»
Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις σε Ισραήλ και Λίβανο-Τραυματίστηκαν διασώστες