ΠΙΣ: Στην Κύπρο καταγράφονται ετησίως 43 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου

Στην Κύπρο εμφανίζονται ετησίως 43 νέα περιστατικά καρκίνου που αφορούν τις ηλικίες από 0-19 ετών, βάσει του πληθυσμιακού αρχείου για τον παιδικό καρκίνο που τηρεί η Παιδογκολογική/Παιδοαιματολογική Κλινική στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. 
 
Με την ευκαιρία, της 15ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Παιδικού Καρκίνου, ο ΠΙΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι στην Κύπρο το ποσοστό ίασης της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε παιδιά, ξεπερνά το 80% των περιστατικών, των λεμφωμάτων είναι πέραν του 95% ενώ στους κακοήθεις εγκεφαλικούς όγκους το ποσοστό κυμαίνεται από 50% μέχρι 60%.
 
«Χάριν στην εξέλιξη της επιστήμης, έχει επομένως επιτευχθεί ένα σημαντικό ποσοστό ίασης του παιδικού καρκίνου σταδιακά σε παιδιά κι εφήβους» αναφέρει ο ΠΙΣ, για να προσθέσει ότι «η μάχη συνεχίζεται, με ακατάπαυστη έγνοια και φροντίδα».
 
Σημειώνει ότι «στην Κύπρο, το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα παιδιά, συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Ευρώπης, είναι υψηλό, ωστόσο, χρειάζεται, ακόμη, πολλή δουλειά σε ότι αφορά το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού συστήματος υγείας».
 
Ο ΠΙΣ διαβεβαιώνει ότι «βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για επίτευξη αυτού του στόχου και στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια προκειμένου να προσφέρεται ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα παιδιά όλων μας».
 
Καταλήγοντας, θεωρεί ότι, «αποτελεί επιτακτικό καθήκον της ιατρικής κοινότητας και ιδιαίτερα του ιδίου, δια του θεσμικού του ρόλου, να στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία στην αντιμετώπιση του και να προωθεί τη συνεχή επιστημονική επιμόρφωση των μελών του,  λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα και τις πολυδιάστατες επιπτώσεις του παιδικού καρκίνου».

Δειτε Επισης

Η χρήση των social media και «Ο ψηφιακός εθισμός των νέων»-Ειδικοί εξηγούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν
Η προθεσμία έληξε, ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τα buggies-«Αν δεν βρουν λύση θα προχωρήσουμε νομοθετικά»
Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή η ΔΗΠΑ-Χτίζει προφίλ και συναινέσεις
Το χαμένο μέτρο της κριτικής και η διαπόμπευση μέσω διαρροών της Αστυνομίας που κατέληξε σε ανθρωποφαγία
Έκτακτη συνεδρίαση ΣΑ για τον πόλεμο μετά από επιστολή του Ιράν-«Δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός θεατής»
Οι ΗΠΑ ενδεχομένως ζητήσουν τη χρήση Bρετανικής Bάσης στην Κύπρο
Τι είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Sejjil που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ-Μπορούν να διασχίσουν 10.000 χιλιόμετρα σε λίγα λεπτά
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να υπάρξει ακόμη και τώρα συμφωνία με Ιράν-«Δεν έχω λάβει απόφαση αν θα εμπλακώ»
CNN: Ένα αμερικανικό χτύπημα στο Ιράν θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στη Μέση Ανατολή
Ο Νετανιάχου ευχαριστεί τον Τραμπ για την υποστήριξη-Σίγουροι ισραηλινοί αξιωματούχοι για εμπλοκή των ΗΠΑ