Μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ με βαρείς χαρακτηρισμούς

Στα άκρα έχει οδηγηθεί ξανά η κόντρα κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, με αφορμή αυτή τη φορά το Κυπριακό. Κι αυτό, λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του Προέδρου με τον Άντρο Κυπριανού κατά τη διάρκεια της οποίας διαφάνηκε, πως πρόθεση ήταν να πέσουν οι τόνοι.

Οι πρωινές δηλώσεις του Γ.Γ του ΑΚΕΛ στο κρατικό ραδιόφωνο, προκάλεσαν την οργή της Κυβέρνησης, με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για δεδηλωμένη πολιτική του ΑΚΕΛ, για απομάκρυνση από την εξουσία του Νίκου Αναστασιάδη.

Tην ώρα που η Τουρκία δείχνει τις πραγματικές και επεκτατικές της προθέσεις, το ΑΚΕΛ επιμένει να υποστηρίζει πως για όλα φταίει ο Νίκος Αναστασιάδης και όχι η τουρκική αδιαλλαξία, ανέφερε ο Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν ήταν πρόθεση μου να συζητούμε τα ίδια θέματα, εντούτοις είναι με θλίψη που έχουμε ακούσει και πάλι σήμερα, στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ, το ΑΚΕΛ, δια του Γενικού Γραμματέα του κ. Άντρου Κυπριανού, να επιμένει στο αφήγημα πως η Τουρκία ήταν έτοιμη να συζητήσει την εγκατάλειψη των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων στην Κύπρο κατά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, όπως επίσης και την απόσυρση όλων των στρατευμάτων από το νησί μας.

Το ΑΚΕΛ που, θεληματικά πλέον, αγνοεί και τη δήλωση τότε στο Κραν Μοντανά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι μόνο στα όνειρα μας η Άγκυρα θα εγκατέλειπε τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, επιλέγει τώρα όχι μόνο να αγνοεί το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών που επαναλαμβάνει ενοχλημένο ότι ουδέποτε στο Κραν Μοντανά η Τουρκία είχε πρόθεση να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, αλλά επιχειρηματολογεί δυστυχώς και για το αντίθετο.

Στη δεδηλωμένη πολιτική του να απομακρυνθεί από την εξουσία ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ άφησε και πάλι το πρωί να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέτρεψε τη λήξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, όταν μόλις προχθές ο τότε βοηθός ΓΓ των ΗΕ δήλωσε σε κυπριακή εφημερίδα ξεκάθαρα και πάλι πως η απόφαση για διακοπή της διάσκεψης, επειδή αυτή οδηγείτο σε αδιέξοδο, ήταν των ΗΕ.

Επιμένει επίσης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ να ερμηνεύει κατά τρόπο απαράδεκτο και λανθασμένο και την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ.

Την ίδια ώρα που η Τουρκία δείχνει τις πραγματικές και επεκτατικές της προθέσεις όχι μόνο στην Κύπρο με τις έκνομες ενέργειες που επιχειρεί στην ΑΟΖ μας, στην Αμμόχωστο, καθώς και με την ωμή παρέμβαση στη διαδικασία για ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά και στην ΑΟΖ της Ελλάδας, το Αιγαίο, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, επιμένει να υποστηρίζει πως για όλα φταίει ο Νίκος Αναστασιάδης και όχι η τουρκική αδιαλλαξία.

Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί το ΑΚΕΛ ότι όλα έχουν ένα όριο;.

Ακόμη και το κομματικό συμφέρον και η εμμονή για απομάκρυνση του Προέδρου Αναστασιάδη από την εξουσία θα πρέπει να έχουν κάποιο όριο. Και ειδικά όταν η συζήτηση αφορά τα εθνικά μας θέματα.

Διερωτώμαι πραγματικά, τι επιτέλους ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Είναι, πιστεύω, καιρός να συστρατευτούμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα και είναι καιρός να αφήσουμε κατά μέρος τις έριδες και ενωμένοι να πορευτούμε για επίλυση του Κυπριακού σε συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έχουμε μείνει στο Κραν Μοντανά».

Σε ερώτηση γιατί επιθυμούμε επανέναρξη των συνομιλιών, με δεδομένη τη θέση της Τουρκίας για διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών της δικαιωμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει δεδηλωμένη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία έχει επανειλημμένως διατυπωθεί. Η θέση αυτή έχει επαναβεβαιωθεί στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Η βάση της λύσης του Κυπριακού υπάρχει μέσα στα πλαίσια των ΗΕ, με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση την πολιτική ισότητα.

Από κει και πέρα όποιες άλλες διατυπώσεις ή συζητήσεις γίνονται δεν είναι προς όφελος της δικής μας πλευράς.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος δεν είχε αποδεχθεί το άτυπο έγγραφο του ΓΓ στο Κραν Μοντανά, ο Εκπρόσωπος είπε «το έγγραφο εκείνο μπορούσε να υποκαταστήσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων; Σε ξεκάθαρη ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ των ΗΕ για το θέμα αυτό πήρε αρνητική απάντηση. Γιατί συζητούμε τα πολυσυζητημένα; Γιατί δεν επικεντρωνόμαστε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα, την τουρκική παρέμβαση παντού; Διερωτώμαι σε τι εξυπηρετεί πλέον αυτή η επαναλαμβανόμενη συζήτηση. Και σας λέω ότι δεν ήταν πρόθεση μου να επανέλθω στο θέμα. Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω για να ξεκαθαρίσω τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αύριο θα γίνει μια παράνομη σύσκεψη για τα Βαρώσια στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως έχω αντιληφθεί από τις δηλώσεις του ούτω καλούμενου υπουργού εξωτερικών, θα είναι μια σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων και οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη διαδικασία εκλογής του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Είναι σταθερή μας θέση ότι η Αμμόχωστος θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, είναι σταθερή μας θέση ότι η οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας στην Αμμόχωστο δεν είναι αποδεκτή».

Ερωτηθείς τι πράττουμε για το θέμα της Αμμοχώστου, με δεδομένη την απευθείας εμπλοκή της Κυβέρνησης της Τουρκίας και αν καταγγέλλουμε αυτή την εμπλοκή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με βεβαιότητα θα καταγγείλουμε αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο στα ΗΕ αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα. Με βεβαιότητα θα κινηθούμε διπλωματικά σε όλα τα επίπεδα, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην ΕΕ, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε χρήση της Αμμοχώστου από την Τουρκία».

Στην αντεπίθεση το ΑΚΕΛ

Λίγο αργότερα ο Άντρος Κυπριανού, έκανε λόγο για επίθεση ενάντια στο ΑΚΕΛ «για να τρομοκρατηθεί και να μην μιλά και διαστρέβλωση των θέσεων του για να το δυσφημίσουν στην κοινωνία» .

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άεξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις  στην Αμμόχωστο, λέγοντας πως η πλευρά μας πρέπει να αντιδράσει. «Είναι εδώ και καιρό που και ο κ. Τατάρ και ο κ. Οζερσάι είπαν ότι θα πρέπει να βρουν τρόπο να εποικιστεί και η πόλη της Αμμοχώστου».

Χρησιμοποιώντας ως αφορμή όσα συμβαίνουν με την Αμμόχωστο, αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά και σε δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από το ΔΗΣΥ αλλά και από τον ίδιο τον ΠτΔ.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και ΔΗΣΥ διαμόρφωσαν μια νέα επικοινωνιακή πολιτική. Επίθεση ενάντια στο ΑΚΕΛ για να τρομοκρατηθεί και να μην μιλά και διαστρέβλωση των θέσεων του για να το δυσφημίσουν στην κοινωνία. Εδώ συνοψίζεται με λίγα λόγια η επικοινωνιακή τακτική του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Θα τους απαντήσω με ένα ανάλογο τρόπο και θα πω ότι εθνικά επιζήμιοι και επικίνδυνοι είναι οι τακτικισμοί, οι αντιφάσεις και οι παλινδρομήσεις τους. Και αν υπάρχει κάποιος ο οποίος πρέπει να απολογηθεί στον κυπριακό λαό είναι οι ίδιοι οι οποίοι με τους χειρισμούς τους έχουν φέρει το Κυπριακό στη χειρότερη φάση που βρέθηκε ποτέ», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, επανέλαβε πως πρώτη φορά, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη τίθεται κάτω και συζητείται από διάφορους, το θέμα λύσης δύο κρατών.
«Και οι κακές γλώσσες λένε ότι συζητήθηκε και από τον ίδιο τον ΠτΔ με πάρα πολλούς συνομιλητές, οι οποίοι τα μετέφεραν και σε μας. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο έντονη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην ΑΟΖ, στην Αμμόχωστο. Και δυστυχώς, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ενώ η τουρκική επιθετικότητα είναι άνευ προηγουμένου, παραμένει πολύ χλιαρή.

Στο ερώτημα λοιπόν ποιος αποενοχοποιεί την Τουρκία θα τους απαντήσουμε ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ με την κριτική που ασκεί στον κ. Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ σε όλες τις τοποθετήσεις του καταγγέλλει την τουρκική στάση. Από εκεί και πέρα λέει ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Εδώ στεκόμαστε. Την Τουρκία λοιπόν την αποενοχοποιούν οι δικοί τους χειρισμοί. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν».

Και ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματά του χωρίς συνθήματα και αφορισμούς.

«Τι λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεση του, του 2017; Για την Τουρκία λέει ότι στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχα μαζί τους διαπίστωσα ότι ήρθαν στο Κρανς Μοντανά με διάθεση να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να καταλήξουμε σε συμφωνία. Για εμάς λέει ότι δεν είχαμε την πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους. Αυτό διαπίστωσε. Και το ερώτημα το κύριο στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο Συναγερμός και η κυβέρνηση είναι το εξής. Πώς αντέδρασε η κυβέρνηση σε αυτές τις αναφορές του ΓΓ; Σιωπώντας. Και αν λένε ότι διαστρεβλώνουμε την έκθεση του ΓΓ, εγώ θα τους πω να διαβάσουν την παράγραφο 18, την παράγραφο 25, την παράγραφο 26 και την παράγραφο 45. Για να δουν τι λένε αυτές οι παράγραφοι».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, διερωτήθηκε δε τι ανέμενε η κυβέρνηση

«Ειλικρινά διερωτώμαι τι ανέμεναν να πει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, είμαστε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο και κανένας δεν ξέρει εάν θα επαναρχίσουν και πότε οι διαπραγματεύσεις. Περίμεναν να κάνουν παραδοχές για το τι ήταν έτοιμοι να συζητήσουν στο Κρανς Μοντανά;».
Καταλήγωντας ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, έθεσε σειρά ερωτημάτων, σε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ.

«Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες συνοδευόμενο από το  άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης καταργούν τη Συνθήκη Εγγύησης τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα; Να μας  απαντήσουν συγκεκριμένα.
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι δίνουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο –ούτε εκτελεστικό, ούτε συντακτικό- στις εγγυήτριες δυνάμεις;

Η Ελλάδα δέχθηκε ή όχι το άτυπο έγγραφο λέγοντας ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που το απέρριψε; Γιατί; Να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Κοτζιάς το Σεπτέμβρη του 2018, φεύγοντας από τη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε.
Λέει ότι θέλει συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά. Την ίδια ώρα θέτει θέμα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ενώ υπάρχει σχεδόν σύγκλιση στις αρμοδιότητες και είναι για αυτό που δεν το θέτει προς συζήτηση ο ΓΓ με το Πλαίσιο του. Ζητά κοινοβουλευτικό σύστημα, ενώ υπάρχει σύγκλιση σε προεδρικό σύστημα. Θέλει να αναιρέσουμε τις συγκλίσεις οι οποίες έγιναν και οι οποίες λέει η κυβέρνηση ότι θα μας καθοδηγούν για το πώς πάμε παρακάτω. Η ίδια λοιπόν, αναιρεί στην πράξη εκείνα τα οποία λέει ότι πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά. Λέει και κάτι άλλο η κυβέρνηση. Να αφήσουμε τις έριδες και να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε. Εμείς θα τους απαντήσουμε με ένα τρόπο πολύ απλό. Μακάρι να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο, μακάρι να επιδείξουν συνέπεια και αποφασιστικό και τότε θα δουν ποια θα είναι η αντίδραση του ΑΚΕΛ», υπέδειξε.

Και κατακεραύνωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Και θα καταλήξω με το εξής. Μας κατηγορούν ότι μας έγινε εμμονή το θέμα της απομάκρυνσης του κ. Αναστασιάδη από την εξουσία. θα τους απαντήσω και εγώ πολύ απλά. Δεν χρειάζεται τη δική μας προσπάθεια ο κ. Αναστασιάδης για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις απομάκρυνσης του από την εξουσία. Τα καταφέρνει ο ίδιος μια χαρά από μόνος του».
 

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Τραμπ, Μασκ και Κένεντι τρώνε χάμπουργκερ και υπόσχονται: Να ξαναδώσουμε στην Αμερική την υγεία της από... αύριο
Τι σημαίνει η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Νέα σελίδα στην ιστορία με τα δελτία της ΚΥΠ-«Μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το εσωτερικό μέτωπο»
Πώς θα εφαρμοστεί ο Νόμος για την πολιτική επιστράτευση-Ο ορισμός της «κρίσης» και οι συστάσεις σε πολίτες
Ήρθε στην Κύπρο για να σπουδάσει δικηγόρος η άτυχη Ειρήνη, έσβησε δύο εβδομάδες πριν τα γενέθλια της
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν