Πρωτοποριακές θεραπείες επιληψίας πραγματοποιούνται στην Κύπρο, σύμφωνα με το ΙΝΓΚ

Πρωτοποριακές θεραπείες επιληψίας πραγματοποιούνται στην Κύπρο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Nευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της Επιληψίας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Φεβρουαρίου, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου συνδράμει στην προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για αντιμετώπιση της νόσου μέσω της εξειδικευμένης μονάδας επιληψίας, που λειτουργεί τα τελευταία 18 χρόνια.
 
Το Ινστιτούτο υπήρξε πρωτοπόρο στην εισαγωγή θεραπειών, μελετών και διαδικασιών για αντιμετώπιση της νευρολογικής αυτής πάθησης στην Κύπρο, αφού το 2004 διενεργήθηκαν από ομάδα Κυπρίων και Αμερικανών επιστημόνων οι πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις για θεραπεία της φαρμακοανθεκτικής επιληψίας. 
 
Χρησιμοποιήθηκαν πολλές από τις εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η καταγραφή των κρίσεων, απεικονιστικές μελέτες, νευροψυχολογική και ψυχολογική αξιολόγηση, δοκιμασία Wada, και φασματογραφία, σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν περί τις 450 τέτοιες καταγραφές, και κατά περιόδους διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις με την συμμετοχή Κυπρίων και ξένων επιστημόνων.
 
Πέρα από την εισαγωγή και διενέργεια των πρώτων επεμβάσεων αποθεραπείας της επιληψίας στην Κύπρο, το ΙΝΓΚ πρωτοστάτησε για την εισαγωγή άλλων θεραπειών σε ασθενείς οι οποίοι είτε δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση είτε αρνούνται την εν λόγω διαδικασία. 

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του ΙΝΓΚ εισήχθη στην Κύπρο η τεχνολογία Διέγερσης του Πνευμονογαστρικού Νεύρου με την οποία εμφυτεύεται διεγέρτης στην αριστερή θωρακική περιοχή του ασθενούς και υποδόρια συνδέεται μέσω ειδικού καλωδίου με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του αυχένα. 
 
Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στον ασθενή να σταματά τις επιληπτικές του κρίσεις καθώς εκδηλώνονται αλλά και από μόνη της η συσκευή συν τω χρόνω απαλύνει και ελαττώνει την συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων.
 
Μέχρι στιγμής έγιναν τέτοιες εμφυτεύσεις σε 37 ασθενείς. Πρόσφατα εισήχθη και η τεχνολογία μη επεμβατικής Διέγερσης του Τριδύμου Νεύρου, μέσω συσκευής η οποία εφαρμόζεται το βράδυ ενώ ο ασθενής κοιμάται.
 
Το Κέντρο Επιληψίας στο ΙΝΓΚ λειτουργεί ως εξειδικευμένο κέντρο διάγνωσης και θεραπείας επιληπτικών διαταραχών. Το Κέντρο υποστηρίζεται από οργανωμένο εργαστήριο ηλεκτροφυσιολογίας και καταγραφής ύπνου και νευρογενετικής. Παρέχονται εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις όπως  πολύωρη καταγραφή του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ) για σκοπούς διαγνωστικούς ή προ-εγχειρητικής εκτίμησης.
 
Η αντιμετώπιση των ασθενών ολοκληρώνεται μέσα από τη συνεργασία πολυθεματικής ομάδας αλλά και την εξασφάλιση πρόσβασης ασθενών διαθέσιμες σε πρωτοποριακές θεραπείες. Επίσης, το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί στην εισαγωγή νέων φαρμάκων κατά της επιληψίας και συμμετέχει σε διεθνείς μελέτες αντιεπιληπτικών θεραπειών.
 
Πρόσφατα το  Κέντρο Επιληψίας έγινε αποδεκτό σαν συνδεόμενο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς για επιληπτικές διαταραχές (ERN-Epilepsy/ EpiCare) που εδρεύει στο Παρίσι και στο οποίο συμμετέχουν  κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη με σκοπό τη συνεχή συνεργασία για την αντιμετώπιση ενδιαφερόντων και περίπλοκών περιστατικών.
 
Επιπλέον, μέσω της Σχολής Μοριακής Γενετικής του ΙΝΓΚ αλλά και με συνεργασίες με άλλους ερευνητικούς φορείς τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, εκπονούνται διάφορες επιστημονικές και γενετικές έρευνες σε σχέση με την επιληψία, αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται σε τοπικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά.

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα