Ανασχηματισμός κυβέρνησης από τον Τζόνσον-Εκτός η Βίλιερς

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί ο αναμενόμενος ανασχηματισμός της βρετανικής κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Τη θέση του απρόσμενα παραιτηθέντος Υπουργού Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ παίρνει ο μέχρι σήμερα πολιτικός υφιστάμενός του στο Υπουργείο Ρίσι Σούνακ.

Ο 39χρονος ινδικής καταγωγής Συντηρητικός πολιτικός εξελέγη Βουλευτής πρώτη φορά το 2015 στην περιφέρεια του Ρίτσμοντ της κομητείας του Γιόρκσιρ.

Αναλαμβάνει τη θέση του Υπουργού Οικονομικών μόλις ένα μήνα πριν από την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος, που στη Βρετανία αρχίζει κάθε Απρίλιο.

Η προαγωγή του στο κυβερνητικό σχήμα συνοδεύθηκε από ενίσχυση της αξίας στερλίνας, καθώς θεωρείται ότι θα συνταχθεί με την επιθυμία του πρωθυπουργικού γραφείου για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να αυξηθούν οι δαπάνες.

Επί του θέματος αυτού είχε υπάρξει αντιδικία μεταξύ του κ. Τζάβιντ και του κορυφαίου συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Η παραίτηση του κ. Τζαβίντ φέρεται να προκλήθηκε από την απαίτηση του κ. Κάμινγκς να αποδεχθεί την αντικατάσταση των συμβούλων του στο Υπουργείο Οικονομικών από συμβούλους τους οποίους εγκρίνει από το Νούμερο 10.

Εκτός κυβέρνησης τέθηκε η φιλοκύπρια βουλευτής βορείου Λονδίνου του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς, η οποία κατείχε το πόστο της Υπουργού Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κ. Βίλιερς είχε στηρίξει τον Μπόρις Τζόνσον στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι στο Συντηρητικό Κόμμα.

Στα πόστα τους παραμένουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Από τις υπόλοιπες ανακατατάξεις ξεχωρίζει η τοποθέτηση του Αλόκ Σάρμα στο Υπουργείο Επιχειρήσεων στη θέση της Άντρια Λέντσομ και του Όλιβερ Ντάουντεν στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού στη θέση της βαρόνης Μόργκαν, με μεγάλο επικείμενο θέμα το μέλλον της χρηματοδότησης του BBC.

Δειτε Επισης

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Δαμασκό μετά από 16 χρόνια
Στη δημοσιότητα πάνω από 10.000 σελίδες αρχείων για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι
Προσκύνησαν τον επιτάφιο και αναμένουν ανάσταση στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο (pics&vid)
Και ο Τραμπ απειλεί Ουκρανία και Ρωσία ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Ακροδεξιός ευρωβουλευτής στην Πολωνία εισέβαλε σε νοσοκομείο για να σταματήσει άμβλωση
Το Πεκίνο διαμαρτύρεται για τα μέτρα των ΗΠΑ κατά του ναυπηγικού του τομέα
Αναβίωσε και φέτος το φρικιαστικό έθιμο της σταύρωσης πιστών στις Φιλιππίνες (pics)
Αθλιότητα σε σπίτι στη Βρετανία-Τουλάχιστον 80 σκυλιά ζούσαν σε αδιανόητες συνθήκες
Νέο φιάσκο με το φεστιβάλ Fyre-Πουλούσε εισιτήρια του ενός εκατομμυρίου και το ανέβαλε επ’ αόριστον
Εγκεφαλικά νεκρή και η δεύτερη γυναίκα από την κρυοθεραπεία σε γυμναστήριο στη Γαλλία