Βρυξέλλες προειδοποιούν Λευκωσία για οδηγία περί νομιμοποίησης παράνομων εσόδων

Προειδοποιητική επιστολή προς την Κύπρο και άλλα επτά Κράτη Μέλη, να μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την 5η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απέστειλε σήμερα η Κομισιόν (πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει). Η Κομισιόν δεν έχει λάβει ως τώρα καμία ειδοποίηση για την εφαρμογής της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από τα εν λόγω Κράτη Μέλη.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η οδηγία αυτή έχει καθοριστική σημασία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

"Πρόσφατα σκάνδαλα περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχουν αποκαλύψει την ανάγκη θέσπισης αυστηρότερων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ", αναφέρει. "Τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν σε ένα Κράτος Μέλος έχουν αντίκτυπο στην ΕΕ ως σύνολο", αναφέρει η Κομισιόν. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζονται και να εποπτεύονται αποτελεσματικά προκειμένου να καταπολεμηθεί το έγκλημα και να προστατευθεί το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα", σημειώνει. 

Όλα τα Κράτη Μέλη έπρεπε να εφαρμόσουν τους κανόνες της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έως τις 10 Ιανουαρίου 2020.

Η Κομισιόν εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι τα εν λόγω Κράτη Μέλη δεν έχουν μεταφέρει εγκαίρως την οδηγία και τα ενθαρρύνει να το πράξουν επειγόντως, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία αυτών των κανόνων για το συλλογικό συμφέρον της ΕΕ. Χωρίς ικανοποιητική απάντηση από τα Κράτη Μέλη εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να τους αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες.

Επιπλέον η Κομισιόν καλεί σήμερα την Ελλάδα και άλλα δύο Κράτη Μέλη να εγκρίνουν εθνικά προγράμματα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτρέπει τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα να εγκρίνουν τα πρώτα εθνικά προγράμματα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να τα κοινοποιήσουν στην Επιτροπή, όπως απαιτείται από την οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 για τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων. Σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να καταρτίζουν, να εγκρίνουν και να εφαρμόζουν τα αντίστοιχα προγράμματα για τον περιορισμό των ετήσιων εκπομπών τους. Η οδηγία αποσκοπεί στην επίτευξη επιπέδων ποιότητας του αέρα που δεν προκαλούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τα Κ-Μ θα έπρεπε να έχουν παράσχει τα πρώτα εθνικά προγράμματα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κομισιόν έως την 1η Απριλίου 2019. Παρά τις προηγούμενες υπενθυμίσεις, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ρουμανία δεν έχουν μέχρι στιγμής εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν αποφάσισε να εκδώσει επίσημη προειδοποιητική επιστολή δίνοντας στις χώρες προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να υιοθετήσουν και να κοινοποιήσουν τα σχέδιά τους εντός της προθεσμίας. Διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Τέλος η Κομισιόν καλεί συγκεκριμένα την Ελλάδα να προστατεύσει τον πληθυσμό της από τη ρύπανση του αέρα και  συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/50 / ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη. Το εθνικό σύστημα θα πρέπει να μετρά αξιόπιστα, να ενημερώνει το κοινό και να αναφέρει σχετικά με τη βαρύτητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και την αναποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της ρύπανσης αυτής. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα δεν έχει αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με την κατάσταση σε όλη την επικράτειά της για ορισμένα έτη. Επίσης, δεν μπόρεσε να παράσχει στοιχεία για το πού προκύπτουν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) στις οποίες ο πληθυσμός είναι πιθανό να εκτεθεί άμεσα ή έμμεσα. Αυτό οφείλεται στην εσφαλμένη και ανεπαρκή θέση των σημείων δειγματοληψίας σε ορισμένους οικισμούς. Η Ελλάδα έχει επίσης λάβει ανεπαρκή μέτρα για τη μείωση όσο το δυνατόν συντομότερα της ρύπανσης από NO2 στην Αθήνα, η οποία υπερέβη το ανώτατο όριο από το 2010. Επιστολή προειδοποίησης στάλθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Καθώς η χώρα δεν έχει ακόμη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, η Κομισιόν αποστέλλει τώρα αιτιολογημένη γνώμη. Η Ελλάδα έχει δύο μήνες για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εάν η Ελλάδα δεν ενεργήσει εντός των επόμενων δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους