«Σπασόφσκι σε υπουργό του: Ή μου δίνεις εξηγήσεις για τη Μακεδονία ή παραιτείσαι»

Εξηγήσεις εντός 24 ωρών στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας  καλείται να δώσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τα Σκόπια, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ρασέλα Μιζράχι, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Όλιβερ Σπάσοφσκι, υπέβαλε πρόταση το μεσημέρι της Τετάρτης, 12 Φεβρουαρίου, στο Σώμα με το ερώτημα της αποπομπής της από την κυβέρνηση μετά την άρνησή της να επανατοποθετήσει την πινακίδα με το συνταγματικό όνομα της χώρας στο υπουργείο.

«Ο τεχνικός πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την υποχρέωση να παρέχουν προστασία στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δεδομένου ότι η υπουργός Ρασέλα Μιζράχι παραβιάζει σκόπιμα το Σύνταγμα και θέτει έτσι σε κίνδυνο το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας, ο Όλιεβερ Σπασόφσκι υπέβαλε πρόταση στο Κοινοβούλιο για αποπομπή της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Μιζράχι», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. 

Η ίδια στις 3 Ιανουαρίου όταν και ορίστηκε υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει «τα καθήκοντα της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κατά τρόπο συνειδητό και υπεύθυνο και θα σεβαστεί το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Την αποπομπή της είχε ζητήσει πριν λίγες μέρες και ο υπουργός Εξωτερικών και εκ των αρχιτεκτόνων της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νικολά Ντιμιτρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, αντιδρώντας στις ενέργειες της υπηρεσιακής υπουργού, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα διαλυθεί σήμερα, Τετάρτη, όπως ο βουλευτής του κόμματος VMRO-DPMNE, Νικόλα Μιτσέφσκι, συντονιστής της Συνόδου Επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης του ΝΑΤΟ, ζήτησε από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, αλλά την προσεχή Δευτέρα. 

Ποια είναι η Ρασέλα Μιζράχι

Η Ρασέλα Μιζράχι, η οποία είναι η πρώτη Εβραία υπουργός στην Ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας, (προέρχεται από παλιά εβραϊκή οικογένεια των Σκοπίων) επιμένει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αυτοαποκαλείται και σήμερα ως «πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ενώ δεν έχει αλλάξει ακόμη την ταμπέλα του υπουργείου της, επαναφέροντας το συνταγματικό όνομα της χώρας. Ακόμη και στο βιογραφικό της, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης είναι διδάκτωρ βιοχημείας με εκπαίδευση στη Βόρεια Μακεδονία, στο Ισραήλ και στον Καναδά. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της στο πανεπιστήμιο Bar Ilan του Ισραήλ το 2014 επέστρεψε στα Σκόπια. Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα ενώ θεωρείται μεταξύ των 4-5 πιο προβεβλημένων στελεχών του VMRO-DPMNE. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές της γειτονικής χώρας η κ. Μιζράχι γίνεται το νέο πολιτικό αστέρι του… μακεδονικού δικαιώματος.  Παραβιάζοντας συνεχώς το Σύνταγμα κατά την εκτέλεση των επίσημων υπουργικών της καθηκόντων, η κ. Μιζράχι κερδίζει ολοένα και περισσότερο συμπάθειες στους πιο ριζοσπαστικούς κύκλους του VMRO-DPMNE, αλλά και στην περιθωριοποιημένη ακροδεξιά η οποία βρίσκεται εκτός αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή:Έθνος

Δειτε Επισης

Επανεκλογή Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ-Τον συνεχάρη ο Χάρης Δούκας
Καρφιά από Αννίτα-«Ο Αβέρωφ έχασε γιατί το επέλεξαν οι πολίτες, θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικός»
Εξηγεί την «εθνική πολιτική» στο δείπνο στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ-Θα καλέσει την ε/κ πλευρά σε συνεργασία
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Νέα αποκάλυψη για το κτύπημα Χαμάς σε Ισραήλ-Σχεδίαζε επίθεση που θα θύμιζε 11η Σεπτεμβρίου
Απίστευτο περιστατικό-Ιερέας μέθυσε και επέστρεψε στο σπίτι του χωρίς τα ράσα
Σοκ στη Θεσσαλονίκη-Συνελήφθη ιδιοκτήτης γυμναστηρίου για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης
Έτοιμος για άμεσες διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος-«Μεταβαίνω στη Νέα Υόρκη με ρεαλισμό»
Εγκύκλιος Ησαΐα μετά την απόφαση του Συνοδικού-«Δεν υφίσταται αδελφότητα της Μονής Αββακούμ»
Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις σε Ισραήλ και Λίβανο-Τραυματίστηκαν διασώστες