Μετά το χαστούκι… αγορεύει για μετριασμό της ποινής του ο Χατζηξενοφώντος
06:42 - 11 Φεβρουαρίου 2020

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή της ποινής στον τελευταίο κατηγορούμενο Μάριο Χατζηξενοφώντος, για την πολύκροτη υπόθεση του διπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 18 Απριλίου 2018 στο Στρόβολο, με θύματα τον Γιώργο και Ντίνα Χατζηγεωργίου.
Ο Χατζηξενοφώντος, μπορεί να απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες του φόνου εκ προμελέτης, αφού η Κατηγορούσα Αρχή δεν κατάφερε να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε πως ο Λοϊζος Τζιωνής θα σκότωνε τα θύματα, εντούτοις τον έκρινε ένοχο για δύο ανθρωποκτονίες, αδίκημα το οποίο επίσης επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και ισόβια. Παράλληλα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και στις υπόλοιπες κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε, δηλαδή της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με
σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.
Η υπεράσπιση του Χατζηξενοφώντος αγορεύει σήμερα για μετριασμό της ποινής του, ενώ ακολούθως το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ορίσει την ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινώσει την ποινή στον κατηγορούμενο.
Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Χάρης Πογιατζής, ο οποίος ανέγνωσε την απόφαση, έδωσε «χαστούκι» στον κατηγορούμενο, αναφέροντας πως κρίθηκε πλήρως αναξιόπιστος, ενώ έκανε λόγο για μια «συνεχή προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων».
Παράλληλα το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως η μαρτυρία του «ήταν κατασκευασμένη για να απαλλαγή κάθε ευθύνης», υποδεικνύοντας πως ήταν ασαφής και αντιφατικός.
Επίσης, το Κακουργιοδικείο δεν δέχθηκε την εκδοχή του κατηγορούμενου ότι ο ίδιος ακολούθησε τον Λοϊζο Τζιωνή στη οδό Ζαλόγγου, επειδή ο τελευταίος τον απείλησε και ήταν τρομοκρατημένος, ενώ έκρινε πως ήταν «εμφανής η προσπάθεια του να αποστασιοποιηθεί, αναφέροντας ψέματα ότι δεν θυμάται ή δεν ξέρει».
«Ταφόπλακα» η Σάρα
Όπως και για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες, «ταφόπλακα» αποδείχθηκε η μαρτυρία της Σάρας, η οποία κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο αξιόπιστη, χαρακτηρίζοντας την ως τη σημαντικότερη μάρτυρα.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Σάρα δεν καθοδηγούνταν από αλλότρια κίνητρα, διακρινόταν από σαφήνεια, αμεσότητα και παραστατικότητα, ενώ το Κακουργιοδικείο διέκρινε την αγωνία της να περιγράψει τα γεγονότα και την επιθυμία της να εξιλεωθεί από τις τύψεις.
«Δεν υπάρχουν αντιφάσεις παρά την μακρά αντεξέταση», αναφέρεται στην απόφαση, υπογραμμίζοντας πως παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της, χωρίς να μειώσει το ρόλο που εκείνη διαδραμάτισε.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν, επίσης, ο Λοΐζος Τζιωνής, ο ετεροθαλής αδελφός του, Λευτέρης Σολωμού και η πρώην συμβία του Τζιωνή, Σάρα Σιαμς.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει ήδη επιβάλει ποινή δύο διαδοχικών ισοβίων στον Λοΐζο Τζιωνή, την άμεση ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, χωρίς αναστολή, στον Λευτέρη Σολωμού και στη Σάρα Σιάμς την ποινή της άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή.