Πρόεδρος: Οι επιτήδειοι του ΚΕΠ, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και η λασπολογία

Απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που προέκυψαν αναφορικά με το θέμα των πολιτογραφήσεων και τις κατηγορίες που δέχεται για εμπλοκή μελών της οικογένειάς του και του δικηγορικού του γραφείου, έδωσε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης, υπογράμμισε την πλήρη ταύτιση και αποφασιστικότητα Λευκωσίας και Αθήνας ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο, ενώ προχώρησε σε εκτιμήσεις αναφορικά με την αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ. 

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στον Αντ1 Ελλάδος και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου, ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε μια ανασκόπηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων, τον τρόπο με τον οποίο αυτό βοήθησε την κυπριακή οικονομία, αλλά ανέλυσε και τους λόγους που οδήγησαν το υπουργικό του Συμβούλιο, στην απόφαση να το καταργήσει. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε πως το ΚΕΠ, έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου σε μια περίοδο που όταν ανέλαβε ήταν τα πάντα υπό κατάρρευση και το ίδιο το κράτος στα πρόθυρα χρεοκοπίας. « Ο λόγος κατάργησης δυστυχώς ήταν η κατάχρηση από επιτήδειους είτε ελέγοντο εταιρίες ανάπτυξης γης, είτε πάροχοι υπηρεσιών, δικηγόροι, ελεγκτές ή όποιοι άλλοι προωθούσαν το πρόγραμμα που έβρισκαν παράθυρα για να το χρησιμοποιήσουν σε βάρος δυστυχώς ενός προγράμματος που συνέβαλε σημαντικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

Απαντώντας στις κατηγορίες για τη σχέση του δικηγορικού του γραφείου που μεταβίβασε στις δύο του θυγατέρες, ο Νϊκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως το δικηγορικό γραφείο συνεστήθει το 1972. «Μέχρι το 2001 ήμουν ο μόνος μέτοχος του Γραφείου. Το 2001 έγινε διαφοροποίηση της σύνθεσης της δικηγορικής εταιρείας με συμμετοχή 50% δύο άλλων εταίρων. Συνεπώς οι κόρες μου μετά από το 2013 όταν εκλέγηκα μεταβίβασα τις μετοχές μου 25% στη μια και 25% στην άλλη. Δεν ήταν δυνατό να διαφοροποιηθεί ή να αλλάξει το όνομα. Αντιθέτως κτίστηκε μέσα από δεκαετίες. Αυτό που έγινε το 2013 με τη μεταβίβαση είναι ότι αποστασιοποιήθηκα πλέον της οποιασδήποτε συμμετοχής στο δικηγορικό γραφείο».

Μάλιστα υπέδειξε πως «σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έφερε την επωνυμία μου που δεν είναι ασυμβίβαστο, έγινε και καλώς έγινε στόχος ετησίας ερεύνης από τον δικηγορικό σύλλογο, από την ΜΟΚΑΣ, από την money vall, και από όλους διεθνείς οργανισμούς χωρίς ποτέ να διαπιστωθεί το παραμικρό».

Ο Πρόεδρος της Δημκρατίας, επανέλαβε την πρόθεση του να παραιτηθεί σε περίπτωση που εντοπιστεί το παραμικρό που δεν δικαιολογεί τις πολιτογραφήσεις που έγιναν από το δικηγορικό γραφείο.  «Υπάρχει το θέμα ότι το πρώην δικηγορικό μου γραφείο 57 εν σύνολο αιτήσεις για πολιτογραφήσεις από σύνολο 6744 πολιτογραφηθέντες. Αυτό είναι ένα πέραν των ελέγχων που δεν διαπίστωσαν τίποτε, προκαλώ τον οποιοδήποτε αν έστω ένας από αυτούς του 57 πολιτογραφηθέντες υπάρχει το παραμικρό που δεν δικαιολογούσε την παραχώρηση υπηκοότητας, είμαι αποφασισμένος και έτοιμος να παραιτηθώ του Προεδρικού αξιώματος, είμαι ξεκάθαρος». 

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες για την εμπλοκή του γαμπρού του, ο Νικος Αναστασιάδης, επεσήμανε πως, «έχει τελειώσει σπουδές στην Αγγλία ίδρυσε μια εταιρία ανάπτυξης οικιστικών και γραφειακών ακινήτων πολλά χρόνια πριν γνωρίσει την κόρη μου και ήτο απόλυτα επιτυχής. Το μόνο έργο που είναι για επενδυτικό πρόγραμμα, ένα είναι και είναι ημιτελές. Συνεπώς τα όσα λέγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα μπροστά στους 6744 πολιτογραφήσεις».

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευση του, σημειώνοντας πως το ζήτημα που δημιουργείται με την οικογένεια του, του στοίχισε και προσωπικά. Όπως ξέρετε, σε μια μικρή κοινωνία, ο ψίθυρος, η υπόσκαψη, η λασπολογία  δυστυχώς, ο λαϊκισμός είναι κάτι που ανθεί. Βεβαίως μου έχει στοιχίσει προσωπικά. Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση είναι τα χειρότερα που πληγώνουν ένα άνθρωπο όταν μάλιστα εν γνώση όσων διαδίδουν όσα διαδίδουν το δικηγορικό μου γραφείο σαν αποτέλεσμα της επωνυμίας είναι συνεχώς κάτω από εποπτεία. Και ορθώς είναι. Είμαι απόλυτα σύμφωνος με αυτό», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ταύτιση απόψεων με την Αθήνα
Σε ότι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως Λευκωσία και Αθήνα είναι σε πλήρη συνεννόηση και ταύτιση απόψεων για το πως θα αντιμετωπίσουν την επικείμενη Σύνοδο. «Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα αλλά υπάρχει μια κοινή, σταθερή γραμμή για κάτι που αποδίδει αποτελέσματα, είτε άμεσα είτε ενδεχόμενα σε μια προκαθορισμένη περίοδο».

Ερωτηθείς αν τελικά Λευκωσία και Αθήνα ζητούν κυρώσεις, ο Πρόεδρος δήλωσε πως «βεβαίως ζητάμε κυρώσεις. Και η Ελλάδα και η Κύπρος. Και δεν περιοριζόμαστε μόνο σε μια λίστα προσώπων που δεν θα έχει αποτέλεσμα. Τις ζητάμε γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι επιτέλους η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να πάρει κάποια μέτρα για να έχουν κόστος και να προκαλέσουν διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής». 

«Παρακολουθείται ότι προ κάθε Συμβουλίου όπου υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, με ελιγμούς η Άγκυρα προσποιείται ότι είναι νομοταγής. Ακολουθεί το διεθνές δίκαιο. Δεν παραβιάζει δικαιώματα που άπτονται της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Κύπρο βεβαίως δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Είναι συνεχής η παραβίαση δυστυχώς.  Έτσι αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρξουν αποφάσεις για αποτελεσματική παρέμβαση της Ε.Ε. στην περιοχή», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

«Κανείς δεν θα δεχόταν δύο κράτη»
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης, διερωτήθηκε, «αν ο στόχος της Τουρκίας είναι τα δύο κράτη και εγώ τα αποδεχόμουν γιατί δεν προχώρησε. Το δεύτερο η βιωσιμότητα των δύο κρατών είναι εμφανές από το παράνομο καθεστώς που συντηρείται από την Τουρκία, λόγω της παράνομου υποστάσεως». 

Και πρόσθεσε: «Ποιός διεθνής οργανισμός θα αποδεχόταν δύο κράτη σε ένα λιλιπούτειο νησί και ιδιαίτερα στην Ε.Ε. να υπάρχουν δύο κυπριακές φωνές. Συνεπώς είναι κάτι που είναι ανεφάρμοστο και αποτελεί μια απαράδεκτη πρόταση για να έχουν ένα αμιγώς τουρκικό κράτος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Ή το σημαντικότερο και θλιβερότερο είναι αυτά που διεκδικούν με τη νέα τάξη πραγμάτων να δημιουργήσουν ένα νέο καθεστώς που θα ελέγχεται επί της ουσίας ολόκληρο το νησί ή αν θέλετε η Κυπριακή Δημοκρατία όπως θα εξελιχθεί, σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Είναι κάτι αδιανόητο».

Παράλληλα εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βαρώσι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, « θέλει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα ή να εκβιάσει αποφάσεις οι οποίες να ευνοούν το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Να έχει δηλαδή ένα τουρκοκυπριακό κρατίδιο που να είναι απόλυτα ελεγχόμενο από την Τουρκία. Έτσι επεκτείνει αν θέλετε τη δικαιοδοσία του τουρκικού κράτους και στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο». 

«Είναι εξόφθαλμες», πρόσθεσε, «πλέον οι οραματικές βλέψεις του Κυρίου Ερντογάν εις βάρος όχι μόνο των χωρών που γειτνιάζουν με την Τουρκία αλλά και σε βάρος της Ε.Ε.. Διότι τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδος δεν είναι παρά ευρωπαϊκά σύνορα». 

Ο κ. Αναστασιάδης, εξήγησε παράλληλα τι συμβαίνει με το ζήτημα των υδρογονανθράκων που αποτελεί την ουσία των τουρκικών πειρατικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο. «Πρώτα και πάνω από όλα για να κατανοήσουν όλοι τι συμβαίνει για το θέμα των υδρογονανθράκων υπάρχει σύγκλιση με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Διεθνούς Σύμβασης. Με βάση της παραβιάσεις των Τούρκων, μειώνεται κατά 44% η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου εις βάρος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

«Συνεπώς», εξήγησε, «η επένδυση διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου δεν έχει επηρεαστεί επί του παρόντος όσο αφορά τα αδειοδοτηθέντα τεμάχια. Τολμούν να παρέμβουν στα αδειοδοτηθέντα αλλά στην περιφέρεια. Όχι εκεί που στοχεύουν είτε η ExxonMobil, είτε η ΈNI είτε η TOTAL είτε η Qatar Petroleum».

Προανήγγειλε ενέργειας ΗΠΑ-Ε.Ε. κατά Άγκυρας
Ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του Μάικ Πομπέο πριν αποχωρήσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτίμησε ότι, «διαφοροποιεί την στάση των ΗΠΑ και δίδει ένα σημαντικό μήνυμα και διευκολύνει τη νέα κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν. :λλά ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειώσουμε την σύμπτωση απόψεων Γερουσίας και Βουλής για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για αγορά των S-400. Αυτό είναι μια ενθαρρυντική εξέλιξη που χάρη σε συνεργασία με την Ε.Ε. θα δούμε οπωσδήποτε κατά την άποψη μου, μια διαφοροποίηση τις πολιτικές της Τουρκίας που δεν έχει την πολυτέλεια να αδιαφορεί σε μέτρα που θα κοστίσουν σε μια ήδη χρεοκοπημένη οικονομία». 

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε πως η αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ, θα αλλάξουν την πολιτική της χώρας στην περιοχή. «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ πάντοτε θα θεωρούν την Τουρκία ως ένα σημαντικό εταίρο, αλλά αυτό που καταγράφουμε και διαπιστώνουμε είναι την επιτέλους εξωτερίκευση της απογοήτευσης από τις συμπεριφορές της Τουρκίας που από τη μια εμφανίζεται ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και από την άλλη προδίδει με τις συμπεριφορές της το ΝΑΤΟ». 

Δειτε Επισης

Ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό με ξεκάθαρες αρμοδιότητες προτείνει ο Οζερσάι
Τεχνοκρατικές διεργασίες για φόρμουλα άρσης κυρώσεων ΕΕ για τη Συρία-Ανησυχία από Κύπρο και Ελλάδα
Απλοποίηση διαδικασιών για έλεγχο πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τις τράπεζες ζητούν βουλευτές
Άνοιξε η συζήτηση για πλαφόν θητειών των βουλευτών-Προβληματισμός για εξαιρέσεις και αναδρομικότητα
Ενημέρωσε Γεραπετρίτη για άτυπη πενταμερή η Ντι Κάρλο-«Απόλυτη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού»
Συγχαρητήρια Προέδρου σε Τασούλα για την εκλογή του στην Προεδρία της Ελλάδας
Πράσινο φως για εθελοντική στράτευση από το Υπουργικό-Στόχος το φθινόπωρο για την πρώτη σειρά
Τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας συζήτησαν Αριστοτέλους και υφυπουργός Άμυνας Ινδίας
Αποφάσεις ορόσημο προανήγγειλε ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο εθελοντική στράτευση γυναικών και έλεγχος γιατρών
Δέσμευση Κύπρου για δίκαιες κοινωνικές πολιτικές από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη