Ασκήσεις επί χάρτου ενόψει ΣΕΥ και Συνόδου Κορυφής
07:08 - 04 Δεκεμβρίου 2020
Στην Κύπρο, για διαβουλεύσεις με τον ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκο Δένδιας ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.
Μετά από ένα σαφάρι επαφών με ομολόγους του από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ο Νίκος Δένδιας έχει δημιουργήσει μια πρώτη εικόνα για τις σκέψεις και τις προθέσεις αρκετών χωρών. Σε ένα αγώνα επαφών, ενόψει της συζήτησης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, βρίσκεται και η Λευκωσία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε ο Νίκος Δένδιας, θα δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις εννέα το πρωί. Οι δύο Υπουργοί θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός ενεργειών και δράσεων υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, καθώς και σε σχέση με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε επίπεδο Βρυξελλών για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, υπό το φως των συνεχιζόμενων προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το πέρας των διαβουλεύσεων τους, οι Χριστοδουλίδης και Δένδιας θα προβούν σε δηλώσεις στα μέσα.
Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ και τους ηγέτες της Ιταλίας, της Λετονίας και του Λουξεμβούργου, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Πέραν της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των 27 χωρών, θα υπάρξει τη Δευτέρα όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών των μελών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με το θέμα της Τουρκίας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποιο σχέδιο απόφασης που θα διαβιβαστεί στους ηγέτες την Πέμπτη, αλλά θα ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των υπουργών.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, εργάζεται παρασκηνιακά και η Τουρκία, που με πολλούς τρόπους προσπαθεί να προκαταβάλει την απόφαση των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χθες ο πρέσβης της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, είχε συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους, συζητώντας την ξεχασμένη πρόταση Μισέλ για την σύγκληση μιας Διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο.
Η πρόταση που βρίσκεται στα συρτάρια εδώ και αρκετό καιρό, δεν θεωρείται από τη Λευκωσία και την Αθήνα υλοποιήσιμη στον παρών στάδιο. Μια τέτοια Διάσκεψη θα εξυπηρετούσε στην παρούσα φάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς αφού θα συνεπάγεται και νέα αναβολή της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα οι Ευρωπαίοι
Σε ότι αφορά τις ισορροπίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής, η Ευρώπη φαίνεται και πάλι διχασμένη.
Από την μία πλευρά η Γαλλία και όσοι στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο, ζητώντας σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, και από την άλλη το μπλοκ των διστακτικών χωρών με επικεφαλής την προεδρεύουσα Γερμανία.
Τον τόνο για τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο έδωσε πριν από λίγες ημέρες η Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας "θετική" την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, λίγες ημέρες πριν το Συμβούλιο Κορυφής.
«Είναι καλό σημάδι ότι αυτό το πλοίο, έχει επιστρέψει σε ένα τουρκικό λιμάνι αλλά ακόμα συνεχίζονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες κοντά στις ακτές της Κύπρου» είχε τονίσει η κα Μέρκελ μεταξύ άλλων.
Αντιθέτως, η Γαλλία πρωτοστατούσε από την πρώτη στιγμή απέναντι στον επεκτατισμό και την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλά για κόκκινες γραμμές. «Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε διάλογο με την Τουρκία, εάν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές.» είχε αναφέρει ο κος Μακρόν.
Η διστακτικότητα του Βερολίνου είχε φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης και με το κρεσέντο προκλητικότητας της Άγκυρας σε εξέλιξη, η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλούσε για θετική ατζέντα με την Τουρκία.