Έτσι θα ελέγχει τα σπίτια απόψε η Αστυνομία-Καταρτίστηκε επιχειρησιακό πλάνο

Πολύπλευρος και αυξημένος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας Κύπρου αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως η Αστυνομία,  καλείται να επιτηρήσει την εφαρμογή των μέτρων όσον αφορά την Λοιμοκάθαρση,  αλλά επιπλέον πρέπει να ασχοληθεί και με την αστυνόμευση για πρόληψη του εγκλήματος ειδικά σε αδικήματα κατά περιουσίας.

Ήδη σημείωσε, έχουν  καταρτιστεί επιχειρησιακά σχέδια όσον αφορά την αστυνόμευση στο οδικό δίκτυο, προσθέτοντας πως τα καθήκοντα τους είναι  αυξημένα τούτη την περίοδο. 

Σε σχέση με την εφαρμογή του διατάγματος του Περί  Λοιμοκάθαρσης Νόμου,  η Αστυνομία θα συνεχίσει την ίδια πολιτική όσον αφορά τους ελέγχους, είπε ο κ. Ανδρέου, σημειώνοντας πως οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι εκεί και όπου εντοπίζονται, παρατηρούνται ή λαμβάνονται πληροφορίες ότι ενδεχομένως να υπάρξουν παραβιάσεις των μέτρων .

Ερωτηθείς για τους ελέγχους σε σχέση με τις κατοικίες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε πως εφαρμόζεται η ίδια πολιτική. Ενδεικτικά είπε, πως ο  περιορισμός στις κατοικίες ισχύει εδώ και αρκετό καιρό και κάθε φορά τροποποιείται. 

Πρόσθεσε ωστόσο, πως όπως και τούτη την φορά  τα μέλη της δύναμης  το τελευταίο πράγμα που θέλουν σαν Αστυνομία, είναι να προβαίνουν σε ελέγχους στις κατοικίες. Αυτό ανέφερε γίνεται, όταν  ληφθεί πληροφορία ότι παραβιάζονται θέματα Λοιμοκάθαρσης εντός των κατοικιών όπως συνέβη πρόσφατα στην Πάφο με τα 18 πρόσωπα που έκαναν πάρτυ και κάποιους άλλους που επιδίδονταν σε κυβεία.

Εμείς  συνέχισε, νομότυπα και πάντοτε με τους κατάλληλους και νομότυπους τρόπους προβαίνουμε σε ελέγχους και  θα προβούμε όπου εντοπίζονται παραβιάσεις και υπάρχει πληροφόρηση. Η  Αστυνομία, ανέφερε χαρακτηριστικά,  θα επεμβαίνει και όπου χρειαστεί θα γίνονται καταγγελίες παρά το γεγονός ότι δεν είναι αυτοσκοπός τους  οι καταγγελίες, όπως  τόνισε.  Κατέστησε ωστόσο σαφές πως σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκασμένοι να καταγγέλλουν και κόσμο.

Αν για οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί η Αστυνομία να κάνει έλεγχο σε κατοικία συμπλήρωσε, “ θα γίνει νομότυπα και κάτω από τις νομοθεσίες που διέπουν τον έλεγχο σε κατοικίες”,  προσθέτοντας πως “δεν χρειάζεται κάποιος αστυνομικός να εισέλθει σε μια κατοικία για να διαπιστώσει ότι υπάρχουν περισσότερα πρόσωπα . Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι και συνήθως ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε πλέον και δίνει πληροφορίες στην Αστυνομία”, συμπλήρωσε .

Διευκρίνισε επίσης πως οι καταγγελίες – πληροφορίες που δίδονται από το κοινό στην Αστυνομία, δεν αποτελούν “κάρφωμα”  όπως κάποιοι αναφέρουν , αλλά ευαισθητοποίηση του κόσμου που αντιλαμβάνεται την κατάσταση και δίδει πληροφορίες. Η Αστυνομία επεμβαίνει άμεσα και ανάλογα με την περίπτωση, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πόσο δύσκολο είναι το έργο της Αστυνομίας, όταν το καθήκον πρέπει να υπερβαίνει κάθε άλλου συναισθήματος, ο κ. Ανδρέου χαρακτήρισε δύσκολο το έργο της Αστυνομίας , εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα , αυτήν την χρονική περίοδο ο κόσμος να συμμορφωθεί.

Oι αστυνομικοί μας είπε, “ λόγω των αυξημένων καθηκόντων βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στους δρόμους, τις  Κυριακές και τις  δημόσιες αργίες και προσφέρουν τα μέλη μας ακατάπαυστα τις υπηρεσίες τους, προς κάθε πολίτη που τις χρειάζεται”. 

Επίσης σημείωσε, οι αστυνομικοί,  βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή κυρίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ της πιστής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και της ψύχραιμης αντιμετώπισης των αντιδράσεων που προκαλούνται από μερίδα πολιτών, ειδικά αυτές τις μέρες, όπως είναι σήμερα παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αύριο  Πρωτοχρονιά αλλά και γενικά τις μέρες των Χριστουγέννων. 

Για αυτό συμπλήρωσε, και  εμείς, “ καλούμε για  ακόμη μια φορά τον κόσμο να συμμορφώνεται για να μην βρισκόμαστε και εμείς στην δύσκολη θέση να προβαίνουμε σε καταγγελίες”.

Για το νέο έτος το 2021 ο κ.  Ανδρέου ευχήθηκε ως Αστυνομία να υπάρχουν καλύτερες μέρες όσον αφορά τα θέματα πανδημίας,  και να ξεπεράσουμε το μεγάλο πρόβλημα ,εξηγώντας πως οι Αστυνομικοί  πέραν του ότι  επιτελούν το λειτούργημα του Αστυνομικού , είναι και πολίτες της κοινωνίας. 

Αν οποιοσδήποτε πολίτης υπόκειται σε αυτή την ταλαιπωρία όσον αφορά την πανδημία, τα μέλη μας  σημείωσε ο κ. Ανδρέου, υπόκεινται σε αυτή την ταλαιπωρία δύο φορές. Δηλαδή, όπως εξήγησε,  από τη μια να επιτελέσουν το καθήκον τους  με το δύσκολο έργο της επιτήρησης των μέτρων, και από την άλλη ως πολίτες της κοινωνίας που επίσης πρέπει να συμμορφώνονται με τα μέτρα .

Ευχής μας συνέχισε, “είναι να περάσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο και όσον αφορά τα άλλα θέματα, τα θέματα τροχαίας θέλουμε να ευχηθούμε ένα ασφαλισμένο από κάθε άποψη 2021, είτε αυτό αφορά θέματα πανδημίας, είτε αφορά θανατηφόρες τροχαίες  συγκρούσεις και μείωση του εγκλήματος για μια πιο ασφαλισμένη κοινωνία”.

Eρωτηθείς ποια  μερίδα  πολιτών ηλικιακά  παραβιάζουν πιο συχνά τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως διάφορες ηλικίες παραβιάζουν το διάταγμα του  Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, ωστόσο συμπλήρωσε κυρίως τα άτομα της νεαρότερης ηλικίας. Επεσήμανε δε, πως οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες σχετικά.
 
Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε χτεσινή περίπτωση στην Λεμεσό όπου ένας  56χρονος όταν τον πλησίασε ένας αστυνομικός σε ένα κατάστημα  επειδή  δεν έφερε μάσκα προστασίας, γύρω στις 16:00 χτες το απόγευμα, αντί να σεβαστεί ότι του έγινε υπόδειξη από το μέλος της δύναμης  να φορέσει την μάσκα προστασίας ,  ο 56χρονος επιτέθηκε φραστικά αρχικά  στον αστυνομικό και στην συνέχεια του επιτέθηκε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύλληψη του. Αυτές οι ενέργειες είναι ανεπίτρεπτες, κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η ΕΕ θέλει να αλλάξει τα πάντα στην οδήγηση-Ψηφιακά διπλώματα, αυτοαξιολόγηση και έλεγχοι υγείας
Ο πεθερός δολοφόνησε τον γαμπρό και μετά σημάδεψε τον γιο του στην Αγία Βαρβάρα-«Θα σε σκοτώσω και εσένα»
Οι «μάγειρες» και οι «ντελιβεράδες» στη Σύμπραξη Εκδίκησης-Μέσα από τη Φυλακή έγραφε τις προκηρύξεις ο αρχηγός
Ποινή φυλάκισης τριών χρόνων σε 34χρονο για διακίνηση μεταναστών
Απορρίπτει τις καταγγελίες για εντολή του Νοσοκομείου Αμμοχώστου να μεταφερθεί σορός στο σπίτι ο ΟΚΥπΥ
Εντός επόμενων ημερών η έκθεση για Ακάμα-«Απόλυτα δεσμευμένη στη διαφάνεια»
Δεκαεξάχρονος εντοπίστηκε να οδηγεί μοτοσικλέτα με συνοδηγό 15χρονο
Νέο βίντεο από την τραγωδία στα Τέμπη με κραυγές των εγκλωβισμένων-«Είμαστε από κάτω βοήθεια...»
Απεβίωσε ο λαϊκός ποιητής Αντώνης Κατσαντώνης
Ολοκληρώθηκε η α' φάση έργων για αντιμετώπιση υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές