Επιστρέφει στην Κύπρο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου η Λουτ

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι την Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, για επαφές με τις δυο πλευρές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πραγματοποίηση μιας άτυπης διαδικαστικής διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό.

Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, προσθέτοντας πως η πληροφόρηση που υπάρχει είναι πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θέλει να προετοιμάσει όσον γίνεται καλύτερα την άτυπη διάσκεψη. "Σημασία έχει να συγκληθεί η πενταμερής και οι πλευρές να πουν τις θέσεις τους επίσημα", πρόσθεσε η ίδια πηγή.
 
Είπε επίσης πως σύμφωνα με την ανεπίσημη πληροφόρηση που υπάρχει είναι πιθανόν η κ. Λουτ να ξαναεπισκεφθεί και την Τουρκία.
 
Στο μεταξύ, οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών αναμένεται ότι θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών γύρω στις 10 Ιανουαρίου.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει για τις εκθέσεις πιθανόν την εβδομάδα που ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου και πριν τις 31 Ιανουαρίου θα τεθεί ενώπιόν του προς ψήφιση το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ενόψει της υποβολής των δυο εκθέσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, να έχει επαφές, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικώς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, μετά τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο τίποτε δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
 
Πάντως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η κ. Σπέχαρ δεν σκοπεύει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη ενόψει της συζήτησης των εκθέσεων για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την αποστολή των καλών υπηρεσιών, και οι όποιες διαβουλεύσεις και συζητήσεις που θα έχει θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δειτε Επισης

Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό, Ευρωπαϊκά, Μ. Ανατολή στις επαφές του ΠτΔ στη Χάγη
Ψηφίζει για Λακατάμια και ξεκαθαρίζει το σκηνικό για Ευρωεκλογές το ΔΗΚΟ
Απαράδεκτη θεωρεί ο ΠΔΣ την απόφαση για σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής εταιρειών
Συνάντηση με τον Μάριο Νάβα είχε ο Τατάρ στα κατεχόμενα
«Σαφώς διακριτή» να είναι η πολιτική διαφήμιση-Τι προνοούν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες
Στην Οικία του Διονύσου ξεναγήθηκε ο Ιταλός Πρόεδρος
Επικύρωσε αποφάσεις για τις εκλογές το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ-Ικανοποίηση για την ετοιμότητα της παράταξης
Μνημόνιο για τη μνήμη Ολοκαυτώματος υπέγραψαν Υπ. Παιδείας και άλλοι φορείς
Πρόταση Τορναρίτη για Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δημοτών
Η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα εστιάσει στην έμφυλη ισότητα