Σήμα κινδύνου από τα νοσοκομεία, ετοίμασαν νέες κλίνες-Καμπανάκι από επιστήμονες

Σήμα κινδύνου άρχισαν να εκπέμπουν τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, που δέχονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεγάλη πίεση λόγω της ροής ασθενών με κορωνοϊό. Τις τελευταίες ημέρες, οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια με αποτέλεσμα να γεμίσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 2, χωρητικότητας 28 κλινών που δημιουργήθηκε ειδικά για βαριά νοσούντες ασθενείς από τη νόσο.

Ήδη ο ΟΚΥπΥ ετοιμάζει κλίνες και στη ΜΕΘ 1, μέρος της οποίας διαχωρίστηκε από τους υπόλοιπους ασθενείς, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λεμεσού.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 26 άτομα διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά οι αριθμοί αλλάζουν συνεχώς», ανέφερε στον REPORTER ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ. Λάκης Παλαζής. Όπως σημείωσε υπάρχει πρόγραμμα και ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, θα αναπτύσσονται κλίνες εντατικής και θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού. «Δεν μπορεί κάποιος να είναι ήσυχος με αυτά που βλέπει, βεβαίως υπάρχει ανησυχία αλλά για την ώρα, επειδή δουλεύουν πάρα πολλοί και οργανωμένα γίνεται το καλύτερο δυνατό, ώστε να μην απορυθμιστεί το σύστημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που ετοιμάστηκε, εάν παραστεί ανάγκη θα προστεθούν στην ομάδα των εντατικολόγων, ο αριθμός των οποίων είναι περιορισμένος, ειδικότητες που έχουν στην εκπαίδευσή τους εντατικολογία.

«Είναι πολύ ανησυχητικό, επειδή αυξάνει ο αριθμός των διασωληνωμένων και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Φοβούμαι μήπως έχουμε και από δω και πέρα, περαιτέρω ταχεία αύξηση», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Μαρία Κολιού σημειώνοντας πως υπάρχουν αναπνευστήρες και σχέδιο Β, υπάρχουν ωστόσο και όρια στο σύστημα υγείας. «Ο ΟΚΥπΥ δηλώνει καθημερινά πως υπάρχει σχέδιο, ωστόσο δεν υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες στο σύστημα υγείας».

Στα όριά του έχει φτάσει και το Νοσοκομείο Αναφοράς, στο οποίο το πρωί νοσηλεύονταν 71 ασθενείς και απέμεναν διαθέσιμες μόλις 4 κλίνες. «Υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές. Εμείς είμαστε σταθερά γεμάτοι τον τελευταίο καιρό. Οι πλείστοι που νοσηλεύονται είναι ηλικιωμένοι, ωστόσο έχουμε και πιο νέους. Η πιο νεαρή ασθενής είναι 19 χρόνων και ο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι 94 ετών», ανέφερε  η Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αναφοράς, Αμαλία Χατζηγιάννη. Πλέον, επειδή δεν έχει άλλες δυνατότητες το Νοσοκομείο της Αμμοχώστου, οι ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, διοχετεύονται είτε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, είτε σε αυτό της Λεμεσού, ο πέμπτος όροφος του οποίου χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο. 

Ο ΟΚΥπΥ έχει διαθέσιμες 200 κλίνες για ασθενείς εκτός ΜΕΘ και μπορεί να αναπτύξει μέχρι και 115 κλίνες ΜΕΘ. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν μέχρι χθες βράδυ σε τέσσερα νοσηλευτήρια, ήταν 154 οι εικοσιπέντε εκ των οποίων στη ΜΕΘ και οι τριανταένας στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
 
Ήδη αναπτύχθηκαν και άλλες κλίνες στο χειρουργικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ως εφεδρεία σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να νοσηλευτούν περισσότερα περιστατικά. Εάν ξεπεράσουν τους 200 οι ασθενείς, ένα ενδεχόμενο που είναι πλέον ορατό σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, τότε θα αναπτυχθούν κι άλλες κλίνες στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, που θα κληθεί να σηκώσει μεγάλο βάρος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνολικά 71 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται Νοσοκομείο Αναφοράς

Συνέρχονται αύριο οι επιστήμονες
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, εν τω μεταξύ θα συνέλθουν, εκτός απροόπτου, αύριο σύμφωνα με την κ. Κολιού, προκειμένου να εξετάσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε συνάρτηση με την αύξηση στις νοσηλείες. «Η αύξηση στις νοσηλείες είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ και θα συζητηθεί ευρέως στη συνάντηση που θα κάνουμε πιθανότατα αύριο. Είχαμε πει ότι εάν αυξηθούν πέραν από ένα αριθμό οι διασωληνωμένοι, θα πρέπει να έχουμε πιο αυστηρά μέτρα. Από κει και πέρα, αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί για να δούμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, που μπορούμε να εισηγηθούμε».  

Σ’ ότι αφορά στα μέτρα που είναι σε ισχύ, η κ. Κολιού ανέφερε πως όταν είναι πολύ υψηλό το φορτίο στην κοινότητα «αργεί να πέσει. Δύο εβδομάδες μπορεί να μην είναι αρκετές για να δείξουν. Αυτό το έχουμε δει στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία που ενώ είχαν επιβάλει ολοκληρωτικό lockdown, πέρασαν εβδομάδες για να αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα. Επομένως χρειάζεται χρόνος».

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ, λήγουν στις 10 Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, χαλάρωση θα υπάρχει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για να περάσει την αλλαγή του χρόνου ο κόσμος με τις οικογένειές του ενώ θα επιτραπεί και η λειτουργία στην παρουσία πιστών, με βάση τα πρωτόκολλα, τα Θεοφάνεια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)