Δρ Διέτης: Δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ο κόσμος για το εμβόλιο

Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για το εμβόλιο, λέει στο ΚΥΠΕ ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νικόλας Διέτης, ο οποίος παροτρύνει όλους να εκμεταλλευτούν το εμβόλιο ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία.
 
«Οι αμφιβολίες όταν υπάρχουν είναι φυσιολογικές και καλώς υπάρχουν. Οι αμφιβολίες θα πρέπει να απαντώνται από τους ειδικούς. Το πρώτο βήμα είναι να ρωτήσουμε τον γιατρό μας. Οι αμφιβολίες είναι καλές αλλά θα πρέπει να ακούμε τους γιατρούς μας, τους επιστήμονες, τους διεθνείς οργανισμούς που δίνουν εγκρίσεις και οδηγίες για τα εμβόλια», είπε ο Δρ Διέτης.
 
Ως ειδικοί, σημείωσε, έχουμε πάρα πολλές απαντήσεις για τις αμφιβολίες που κυκλοφορούν και διαδίδονται γενικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τον απλό κόσμο - οι αμφιβολίες για την ασφάλεια του, για το πόσο γρήγορα βγήκε ένα εμβόλιο που είναι όλα λογικά αλλά δεν έχουν σημαντική βάση.
 
Ο Δρ Διέτης επισημαίνει ότι το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές κι αυτό δείχνουν πάρα πολλά δεδομένα. «Το δείχνουν όχι μόνο οι κλινικές μελέτες του, όχι μόνο επειδή πήραν έγκριση από διεθνείς οργανισμούς αλλά το δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Μέχρι τώρα έχουν εμβολιασθεί πάνω από 4 εκ. κόσμος. Δεν παρατηρήθηκε τίποτα εκτός του αναμενόμενου, εκτός από αλλεργίες και κάποιες παροδικές ήπιες παρενέργειες που είναι καταγεγραμμένα μέσα στον φάκελο έγκρισης του εμβολίου. Άρα προς το παρόν επιβεβαιώνονται οι γνώσεις που ξέραμε και οι προσδοκίες που είχαμε οπότε δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ο κόσμος, να εμπιστευτεί την επιστήμη και να κάνουν το εμβόλιο», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς σε ποια φάση βρίσκονται όλα τα άλλα εμβόλια, είπε ότι το εμβόλιο της Moderna θα πάει για έγκριση στην Ευρώπη αρχές Ιανουαρίου. «Αυτό είναι και το πρώτο που θα έρθει μετά το εμβόλιο της Pfizer στην Ευρώπη και στην χώρα μας. Για τα υπόλοιπα εμβόλια ακόμα δεν έχουμε ακριβή ενημέρωση. Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο της Astra-Zeneca πηγαίνει προς έγκριση στην Αγγλία μόνο προς το παρόν. Πότε θα πάρει έγκριση στην Ευρώπη είναι ένα ερωτηματικό», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ότι οι άλλες εταιρείες είναι στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών χωρίς ενδιάμεσα αποτελέσματα. «Πρέπει να γίνουν μολύνσεις για να δούμε αν όντως προστατεύει το εμβόλιο ή όχι», επεσήμανε.
 
Ο Δρ Διέτης ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο ευτύχημα που έχουμε δύο εμβόλια τουλάχιστον αυτή την περίοδο. «Υπάρχουν εμβόλια που δεν κατάφεραν να έχουν αποτελεσματικότητα άρα κινδυνεύαμε αν δεν υπήρχαν αυτά τα ένα-δύο εμβόλια που έχουμε τώρα στα χέρια μας να περάσουμε το 2021 χωρίς εμβόλιο και άρα με κρούσματα και με μέτρα προστασίας», πρόσθεσε.
 
Είναι μεγάλο ευτύχημα, τόνισε, που έχουμε ένα εμβόλιο και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να το χρησιμοποιήσουμε. «Θα πρέπει να είμαστε όμως σωστοί και με τον εμβολιασμό να γίνει σταδιακά μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού σε μερικούς μήνες», συμπλήρωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διέσχισε τρεις χώρες με το ποδήλατο για ένα τάμα στη μνήμη του 23χρονου Κυπριανού (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Άναψαν αίματα στον Βέρτη στο Τσίρειο-«Όχι φασαρίες, ήρεμα», έλεγε ο τραγουδιστής
Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Στους 34 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος
Σκωτσέζικο ντους οι τιμές στα προϊόντα-Αυξήσεις εν αναμονή μειώσεων
Ο άθλος του Save Madagascar από τους δύο Κύπριους-Θέλουν να σώσουν παιδιά που θυσιάζονται
Οι ανησυχίες προσφύγων στα χέρια ΠτΔ-«Δημιουργήθηκαν διαφόρων ειδών και ταχυτήτων πρόσφυγες»
Υπ. Γεωργίας: Πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ για αγροτικό κόσμο στο πλαίσιο ΚΑΠ
Επιτροπή στα κατεχόμενα θα εξετάσει μέτρα για την οικονομία
Εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Διερεύνηση ισχυρισμών για παράνομες χρεώσεις από ειδικούς ιατρούς ζητά ο ΠΙΣ