Οι φωτιές του Μακαριωτάτου, η αξιοπιστία του Προέδρου και η προεκλογική του ΑΚΕΛ

Με τίποτα δεν λένε να σβήσουν οι φωτιές που άναψε ο Αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξη του, όπου μεταξύ άλλων, αποκάλυψε πως μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα, σε συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο δεύτερος του εκμυστηρεύτηκε τις σκέψεις του για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με γραπτή του δήλωση χθες ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο στον Μακαριότατο, με τον Πρόεδρο να εκφράζει τη λύπη του, «αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου. Εξάλλου, στις πολυάριθμες συναντήσεις που ακολούθησαν, όπως και ο ίδιος δηλώνει, διαπίστωσε πως δεν υποστήριζα ανάλογες θέσεις».

Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιμένοντας για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Υποχρεώνομαι να επανέλθω δυστυχώς, γιατί αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για την ζημιά που έχει προκαλέσει στο Κυπριακό επιτίθενται σε όσους λένε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για μια περίοδο, περιφερόταν γύρω από το ενδεχόμενο της λύσης των δύο κρατών», είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόβει την κουβέντα για δύο κράτη, με το άτυπο έγγραφο στον Γκουτέρες ο Πρόεδρος

Και προσθέτει: «Θα τους πω απλώς ότι είναι μερικές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αυτοί που κατ’ ιδίαν λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έχει εκμυστηρευτεί τις σκέψεις του για λύση δύο κρατών. Δεν μπορούν λοιπόν όλοι αυτοί να έχουν παραφρονήσει, όπως δεν θεωρώ ότι έχει παραφρονήσει και ο Αρχιεπίσκοπος για να λέει αυτά τα οποία λέει». 

Μετά την επίθεση του ΑΚΕΛ, το Προεδρικό θέλησε να κόψει την κουβέντα που συνεχώς επανέρχεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επικαιρότητα, ανακοινώνοντάς την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποστείλει σε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων το άτυπο έγγραφο που κατέθεσε στον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, δύο μόλις μήνες μετά το αδιέξοδο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, όπου όχι μόνο ξεκαθαρίζει τη μορφή λύσης που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και ζητούσε την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά και με βάση τα έξι σημεία του πλαισίου του ΓΓ».

«Μετά την ανάγνωση του άτυπου εγγράφου που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στον ΓΓ των ΗΕ, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κριτική και επανάληψη τέτοιων αστήρικτων ισχυρισμών για το θέμα μόνο κακόβουλη και κακόπιστη μπορεί να χαρακτηριστεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επίθεση Άντρου σε Αναστασιάδη-«Δεν έχει παραφρονήσει ο Αρχιεπίσκοπος»

Δεν πείστηκε το ΑΚΕΛ
Η απάντηση του Προεδρικού φαίνεται, ωστόσο, πως δεν ικανοποίησε την Εζεκία Παπαϊωάννου που επανήλθε, αυτή τη φορά με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου. «Όσες επιστολές και να στείλει ο κ. Αναστασιάδης, γεγονός παραμένει ότι ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε σε δεκάδες ανθρώπους εντός και εκτός Κύπρου τη θεωρία του ότι η καλύτερη λύση για το Κυπριακό είναι η λύση δύο κρατών, δηλαδή η διχοτόμηση του νησιού και η παράδοση στην Τουρκία της μισής μας πατρίδας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη είναι μηδαμινή. Είναι γιατί δημόσια δεσμευόταν στο συμφωνημένο πλαίσιο για λύση και κατ’ ιδίαν ανέπτυσσε στους συνομιλητές του την ιδέα του για διχοτόμηση», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τέως συνεργάτες του, στελέχη της κυβέρνησης του και δημοσιογράφοι ελληνοκυπριακών ΜΜΕ λένε όλοι ψέματα ή έχουν παραφρονήσει, θα πρέπει να το πει ευθαρσώς», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Επανήλθε ο Κούσιος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και είχε επιλέξει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, μετά τη νέα επίθεση του Στέφανου Στεφάνου, βγήκε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για επίπεδο της προεκλογικής του εκστρατείας, που ξεκίνησε από νωρίς. «Εκφράζουμε θλίψη και απογοήτευση για τα επιχειρήματα και για τον πολιτικό λόγο που εκφέρει το ΑΚΕΛ, αλλά και για το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας που πρόωρα αποφάσισε να διεξάγει. Δυστυχώς, θύμα θα είναι η εθνική μας υπόθεση», ανέφερε ο κ. Κούσιος.
 

Δειτε Επισης

Kάλεσμα Στεφάνου στην Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ακρίβεια
Απαντά εκ νέου για Αρχηγό ο Πρόεδρος-«Καμιά θολούρα, όταν υπάρχουν ανακοινώσεις θα προχωρήσω»
Για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενημερώθηκε η ΔΕΣ Κύπρου-Αρμενίας
ΠτΒ: Aνάγκη ενσωμάτωσης έμφυλου προϋπολογισμού στον κρατικό προϋπολογισμό
Η αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης ήταν μάταιη ισχυρίστηκε ο Τατάρ
Δρομολογούνται προσλήψεις για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ-Έτοιμη η μελέτη του ΥΠΕΣ για κατανομή χορηγίας στους δήμους
Αντεπιτίθεται η Κυβέρνηση για συντάξεις ΠτΔ και υπουργών-«Η ίδια νομοθεσία για στελέχη κομμάτων που σήμερα βλέπουν αναλγησία σε άλλους»
Για ανάγκη προώθησης παραδοσιακών προϊόντων συζήτησε η Βουλή
Μπαχτσελί: Δεν πρέπει πλέον να την ονομάζουμε ΤΔΒΚ, αλλά Κράτος της Κύπρου
Εγγράφει στη Θεσμών για συζήτηση τη νέα έκθεση της GRECO o Δημητρίου-Ζητούν μέτρα τα κόμματα