Άλλα είπαν, άλλα κατάλαβε ο Αρχιεπίσκοπος-Απορρίπτει λύση δύο κρατών ο Πρόεδρος

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης», ανέφερε πως, «ο Πρόεδρος σε συζητήσεις που είχαμε μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών κι εγώ διαφώνησα έντονα μαζί του», ο Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως οι θέσεις του παραμένουν σταθερές και αμετάβλητες.
 
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος, αναφέρει ότι, «αποτελεί γεγονός πως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017, είχα σειρά συναντήσεων μεταξύ των οποίων, όπως ήταν φυσικό, και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου».
 
Κατά τη συνάντηση, σημειώνει ο Νίκος Αναστασιάδης,  «ανέλυσα τους λόγους του ναυαγίου της Διάσκεψης, ως αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας σε αξιώσεις που άπτονταν της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων αλλά και της βιωσιμότητας μιας λύσης που με βάση τις εν λόγω αξιώσεις ανέτρεπαν στην ουσία την πολιτική ισότητα, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.
 
Στον διάλογο που ακολούθησε, αφού αναλύθηκαν οι στόχοι της Τουρκίας, κοινή ήταν η αντίληψη πως η λύση δύο κρατών δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή, διότι πέραν της μη αποδοχής ενός ανάλογου καθεστώτος από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, θα ήταν και εις βάρος της ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού».
 
Επισημαίνει πως «με λυπεί αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου. Εξάλλου, στις πολυάριθμες συναντήσεις που ακολούθησαν, όπως και ο ίδιος δηλώνει, διαπίστωσε πως δεν υποστήριζα ανάλογες θέσεις».
 
Υποδεικνύει εξάλλου ότι, «με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω πως παραμένω σταθερός στις προτάσεις που υπέβαλα από τον Σεπτέμβριο του 2017 προς τον ΓΓ των ΗΕ και έκτοτε έχω, σε σωρεία επιστολών μου, επαναδιατυπώσει πως οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες, με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Βερολίνου, της 25ης Νοεμβρίου 2019».
 

Δειτε Επισης

Ολλανδικό ΥΠΕΞ: Δεν θα ήταν επιτυχημένη μια χωριστή διαδικασία για το Κυπριακό υπό την Ε.Ε
Εκλογικά δικαιώματα στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες προωθεί η Βουλή, διορθώνοντας στρέβλωση δεκαετιών
Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Γαλλίας
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την αύξηση των ποινών για σφετερισμό
Δεν αναμένει κάτι εντυπωσιακό στο Κυπριακό ο Στεφάνου-«Σημαντικό που ασχολείται ο διεθνής παράγοντας»
Μόνο μετά την «αναγνώριση κυριαρχίας» δέχεται να συνομιλήσει ο Τατάρ
Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για τις ΑΠΕ
Ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό με ξεκάθαρες αρμοδιότητες προτείνει ο Οζερσάι
Τεχνοκρατικές διεργασίες για φόρμουλα άρσης κυρώσεων ΕΕ για τη Συρία-Ανησυχία από Κύπρο και Ελλάδα
Άνοιξε η συζήτηση για πλαφόν θητειών των βουλευτών-Προβληματισμός για εξαιρέσεις και αναδρομικότητα