Επεκτείνεται το σχέδιο μη εξυπηρετούμενων δάνειων του ΚΦΙΚB

Τίθεται σε εφαρμογή από τις 4 Ιανουαρίου 2021 και για έξι μήνες, μέχρι την 30η Ιουνίου του 2021, η επέκταση του Σχεδίου διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ).

Την επέκταση του Σχεδίου ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του, στις 16 Δεκεμβρίου 2020, και η διεκπεραίωση του θα υλοποιηθεί από τους εμπλεκόμενους χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς, ΚΕΔΙΠΕΣ, Ελληνική Τράπεζα, Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ), τον ΚΦΙΚΒ και την Κυβέρνηση. Το αρχικό Σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 Νοεμβρίου του 2019.
 
Σκοπός του Σχεδίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι να υποβοηθήσει τους πρωτοφειλέτες δανείων που διέθεταν, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, δάνεια που λήφθηκαν με έγκριση του ΚΦΙΚΒ και παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών, κατά την πιο πάνω ημερομηνία, στην διευθέτηση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τις Συμβάσεις δανείων τους.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, δεν είναι δικαιούχοι οι δανειολήπτες οι οποίοι ενώ ήταν δικαιούχοι του πρώτου Σχεδίου δεν υπέβαλαν αίτηση (π.χ. παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2018 αλλά δεν παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019).

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου είπε ότι λόγω της λήξης του σχεδίου διευκόλυνσης των δανειοληπτών στους οποίους παραχωρήθηκαν δάνεια μετά από έγκριση του ΚΦΙΚΒ το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση του Σχεδίου «με διευρυμένα κριτήρια για διευκόλυνση πολύ περισσότερων δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ενώ σημείωσε πως τα συγκεκριμένα δάνεια τιμολογούνται με επιτόκιο 1% και τα πλείστα είναι φοιτητικά.

Εξηγώντας τις πρόνοιες του Σχεδίου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι αυτό, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, θα καλύπτει δάνεια τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και δάνεια, τα οποία έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά μέσα από την λύση αναδιάρθρωσης, που δόθηκε λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες, είχε παραχωρηθεί η δυνατότητα για κάποιο χρονικό διάστημα να πληρώνουν δόση πολύ χαμηλότερη από την κανονική για εξόφληση του δανείου.
 
Σημείωσε πως αν η μειωμένη αυτή δόση που συμφωνήθηκε δεν υπερβαίνει το 50% της κανονικής δόσης, η οποία θα αρχίσει να καταβάλλεται σε μεταγενέστερο στάδιο, τότε οι δανειολήπτες αυτοί έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στο σχέδιο.
 
Αναφορικά με την τρίτη κατηγορία δανειοληπτών που έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στο σχέδιο, ο κ. Γεωργίου είπε ότι είναι οι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ληγμένα ή τερματισμένα δάνεια για τα οποία είτε έχουν εκδοθεί είτε όχι δικαστικές αποφάσεις, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η έγκριση η μη για ένταξη τους στο σχέδιο θα επαφίεται στην κρίση του τραπεζικού ιδρύματος.
 
Στο σημείο αυτό, ο ΓΔ του ΟΧΣ είπε στο ΚΥΠΕ ότι «με βάση το νέο σχέδιο θα παρέχεται η δυνατότητα να απαλλάσσονται οι εγγυητές - θέμα που αποτελεί γάγγραινα για τα δάνεια του Φορέα – στο μέτρο που το νέο σχήμα των δανειοληπτών που θα προταθεί θα είναι βιώσιμο».

Σημείωσε ότι στο νέο σχήμα των δανειοληπτών, το οποίο θα αξιολογείται από τον Φορέα μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος για ρύθμιση του δανείου, θα πρέπει να συμμετάσχει και ο δικαιούχος του δανείου, στην βάση της πολιτικής του Φορέα.
 
Ανέφερε επίσης ότι μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δανειολήπτες, θα υποβληθεί πρόταση από τον ΟΧΣ, η οποία θα περιλαμβάνει δύο επιλογές.
 
Η μία επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, είναι να εξοφλήσουν το εναπομείναν κεφάλαιο του δανείου, με την καταβολή εφάπαξ ποσού, ενώ τα έξοδα και οι τόκοι θα διαγραφούν.
 
Σημείωσε ότι η δεύτερη επιλογή είναι να ζητήσουν από τον ΚΦΙΚΒ ρύθμιση του εναπομείναντος κεφαλαίου με την καταβολή μηνιαίων δόσεων και η διαγραφή του υπολοίπου του δανείου τους (έξοδα και τόκοι) να γίνει μόνο μετά την εξόφληση του εναπομείναντος κεφαλαίου.
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι στους δανειολήπτες υπάρχει και η δυνατότητα να επιλέξουν συνδυασμό των δύο επιλογών, δηλαδή, όπως εξήγησε, να πληρώσουν με εφάπαξ ποσό ένα μέρος του εναπομείναντος κεφαλαίου και το υπόλοιπο να το εξοφλήσουν με δόσεις.
 
Τέλος, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο ΟΧΣ από τις αρχές Ιανουαρίου θα αποστείλει στους επιλέξιμους δανειολήπτες έντυπο για εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα το έντυπο θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
 
Αναστολή δόσεων δανείων εξαιτίας της covid-19
Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου κάλεσε τους δανειολήπτες οι οποίοι έτυχαν αναστολής δόσεων δανείων, με βάση το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη που εκδόθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να προβούν στις αναγκαίες διευθετήσεις καθώς επαναρχίζουν οι δόσεις τέλος Ιανουαρίου του 2021.
 
Παράλληλα, ο ΓΔ του Οργανισμού κάλεσε τους δανειολήπτες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να υποβάλουν έγκαιρα αίτηση στον ΟΧΣ για αναδιάρθρωση του δανείου τους έτσι ώστε αυτό να μην καταστεί μη εξυπηρετούμενο.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ γκούγκλαρε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κένεντι
Επιτυχής Εκδήλωση και Βραβεύσεις στην Πλατεία Ζουχούρι από την ΑΧΕΠΑ
BINTEO: Χαμός στη Βουλή της Τουρκίας-Έπεσε ξύλο μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και του κουρδικού κόμματος
Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Μεροληπτική μεταχείριση για ασθενοφόρα καταγγέλλει το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Γ. Παπαναστασίου: Ορόσημο το έργο €50 εκ. από ΑΗΚ και Cyta για έξυπνους μετρητές
Εργασίες σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου το προσεχές διάστημα
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές