Οι... γλυκανάλατες σχέσεις, τα sugar babies της Κύπρου και οι επιπτώσεις
06:55 - 25 Δεκεμβρίου 2020

Αρκετός κόσμος πλέον, με αφορμή και την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, σερφάροντας στο διαδίκτυο έχει την ευκαιρία να βρει πάμπολες πλατφόρμες, στις οποίες επιλέγει να ξοδεύει τον ελεύθερο του χρόνο και ταυτόχρονα να μαθαίνει και να ανακαλύπτει νέα πράγματα. Στις περιπτώσεις αυτές, συγκαταλέγονται και οι κοπέλες, οι οποίες μέσω της πλατφόρμας sugardaters, αναζητούν τους sugar daddies και αυτοί αντιθέτως, τα sugar babies. Συγκεκριμένα, νεαρές κοπέλες, συνάπτουν σχέσεις με πολύ μεγαλύτερους τους άνδρες, με απώτερο σκοπό να τους καλύπτουν τα έξοδα τους.
Υπάρχουν, επίσης, και οι κοπέλες που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και έτσι οδηγούνται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ώστε να δημιουργήσουν ερωτική ή μη σχέση με τους «μπαμπάδες από ζάχαρη», ώστε να ικανοποιούν τις ακριβές τους επιθυμίες, ακόμη και να καλύπτουν τα φοιτητικά τους δίδακτρα.
Αναμφισβήτητα, για τα άτομα, τα οποία χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, φαίνεται κάτι το πολύ φυσιολογικό, ωστόσο ο περισσότερος κόσμος στο άκουσμα sugar daddies, απευθείας θα σκεφτεί πως πρόκειται για κάτι το πονηρό αλλά και για σχέσεις εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με έρευνα ενός εκ των μεγαλύτερων πλατφόρμων τέτοιων γνωριμιών, το Seeking Arrangement, το οποίο αριθμεί τουλάχιστον 22 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, στην Κύπρο μέχρι στιγμής, υπάρχουν καταγεγραμμένα 2957 Sugar Babes που εξυπηρετούν τις ανάγκες 1461 Sugar Daddies.
Μιλώντας στον REPORTER, η δικανική ψυχολόγος, Σταύρη Ανδρέου, εξηγεί τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ενώ παράλληλα αναλύει και τους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να την καθιστούν επικίνδυνη.
Όπως αναφέρει η κ. Ανδρέου, «μπορεί να υπάρξουν πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις, σωματικά αλλά και συναισθηματικά ρίσκα που εμπλέκονται με την πρακτική του sugardating. Δηλαδή, πιθανά ρίσκα όπως είναι η σωματική ή σεξουαλική εξαπάτηση, πιθανή σωματική βλάβη, ο έλεγχος που μπορεί να εξασκηθεί ανάμεσα στους εμπλεκομένους (π.χ. sugar daddy σε sugar babe) αλλά και η τοποθεσία στην οποία συναντιούνται», υποδεικνύοντας πως κάτι τέτοιο είναι αποδεδειγμένο, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 στην Καλιφόρνια για το συγκεκριμένο θέμα.
Επιπρόσθετα, ένα από τα ρίσκα που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση της εν λόγω πλατφόρμας, είναι σίγουρα η ασφάλεια του εαυτού. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος, «υπάρχουν ερευνητικά ευρήματα, τα οποία οι περισσότεροι από τους χρήστες τέτοιων εφαρμογών, δήλωσαν την επιθυμία τους να είναι ειλικρινής, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που παραδέχτηκαν να διστάζουν να είναι απόλυτα αληθής, σχετικά με την ταυτότητα τους. Αυτός ο δισταγμός, μπορεί να είναι πιθανότατα σχετικός με τις επιρροές που κυμαίνονται από την σχέση, που ο όρος έχει με την κοινωνία, μέχρι τον απλό φόβο για απόρριψη», προσθέτοντας ότι, «έτσι βλέπουμε ότι υπάρχει μια ανησυχία για την ασφάλεια του εαυτού και την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων.
Ερωτηθείς για το ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι για την κοινωνία ευρύτερα, η κ Ανδρέου είπε πως, είναι ένα θέμα ταμπού, το οποίο ο κόσμος δεν επιθυμεί να συζητά. «Είναι ένα θολό θέμα, όπως χαρακτηρίζεται από έρευνες για την κοινωνία. Η έρευνα επισημαίνει, επίσης, ότι εκτός από τους εμπλεκόμενους, επηρεάζονται και οι άνθρωποι που περιβάλλονται από αυτούς όπως και η κοινωνία γενικότερα. Επίσης, έρευνες από το εξωτερικό έδειξαν, στο παρελθόν, πως ένας ακόμα ένας παράγοντας κινδύνου, μπορεί να θεωρηθεί και η δημόσια υγεία».
Η οικονομική κρίση, η φτώχεια, αλλά και τα ποσοστά ανεργίας, είναι μέσα στους διάφορους λόγους, για τους οποίους ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών από ολόκληρο τον κόσμο, έχει στραφεί στην αναζήτηση για sugar daddies.
Όπως αναφέρει η κ. Ανδρέου, «όταν γυναίκες ερωτήθηκαν τι ήταν αυτό που τις τράβηξε να συμμετάσχουν στο sugardating, το θέμα της οικονομικής στήριξης ήταν από τα επικρατέστερα. Επίσης, κάποιες άλλες γυναίκες, είχαν πει πως βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο και ένιωσαν ότι ίσως να ήταν η μόνη λύση που είχαν», σημειώνοντας πως, «αυτό ενδεχόμενος να τις κάνει πιο ευάλωτες στις επιρροές του χρηματικού οφέλους».
Παράλληλα, η ψυχολόγος επισήμανε πως το sugardating, φαίνεται να είναι ιδιαίτερο δημοφιλής στην φοιτητική κοινωνία. «Στο εξωτερικό, οι φοιτητές ήταν πιο δεχτικοί με το φαινόμενο του sugardating από οικονομική και κοινωνική άποψη. Ωστόσο, δεν ήταν τόσο δεχτικοί απέναντι στο sugardating, όταν το σύγκριναν με μια παραδοσιακή δουλειά ενός φοιτητή».