Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 9000 εμβόλια-Την Κυριακή ξεκινούν οι εμβολιασμοί

H αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, άρχισε, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι πρώτες δόσεις εμβολίων έφτασαν στην Ελλάδα οδικώς, από το τελωνείο του Προμαχώνα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open. Πρόκειται για τις πρώτες 9.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BionTech.

Όπως ανέφερε χθες δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο, τα πρώτα φορτία των εμβολίων θα περιλαμβάνουν γύρω στις 10.000 δόσεις για κάθε χώρα. Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει έναρξη των εμβολιασμών την ίδια μέρα, στις 27 Δεκεμβρίου και στα 27 κράτη μέλη.

Όλα έτοιμα για την έναρξη των εμβολιασμών
Στη σύσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού με το κυβερνητικό επιτελείο εχθές, επιβεβαιώθηκε ότι όλα βαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό και εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ταχεία υλοποίηση της πρώτης φάσης του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού με την άφιξη των πρώτων εμβολίων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού για τη σημασία του εμβολιασμού και για το πως φτάσαμε, μέσα από μια παγκόσμια αλυσίδα συνεργασίας ειδικών και επιστημόνων, στο δρόμο για την δημιουργία ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ώστε να χτίσουμε σταδιακά τείχος ανοσίας.

Από το σχέδιο «Ιπποκράτης» στην επιχείρηση «Ελευθερία»
Να σημειωθεί ότι όλες οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν τα φορτηγά με τα εμβόλια έχουν ήδη χρονομετρηθεί και πως τα logistics της όλης επιχείρησης τα έχει αναλάβει ο Στρατός. Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C 130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού.

Στα μέτρα της Αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων θα συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, ενώ 24ωρη θα είναι η φύλαξη των χώρων αποθήκευσης και των εμβολιαστικών κέντρων.

Τα επόμενα 24ωρα το σχέδιο «Ιπποκράτης» θα πάρει την τελική του μορφή, ενώ την επιχείρηση θα επιβλέπει «ομάδα εμβολίου» με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και το Λιμενικό. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επιχείρηση «Ελευθερία», που θα έχει ως «βάσεις» τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

70.000 εμβολιασμοί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου
Το ελληνικό πλάνο για το εμβόλιο προβλέπει ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πρώτοι 70.000 πολίτες, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς, ηλικιωμένους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του κράτους.

Σύμφωνα με την τελική μορφή του σχεδίου «Ελευθερία» στην πρώτη φάση -με εκκίνηση την 27η Δεκεμβρίου- θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών
Στη δεύτερη φάση -με εκτιμώμενη εκκίνηση τον Φεβρουάριο του 2021- θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση ως εξής:

Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19.

Η τρίτη φάση εμβολιασμών, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο, θα αφορά τον πληθυσμό ηλικίας 18 ετών και άνω, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα/iefimerida.gr 

Δειτε Επισης

Σπάει τη σιωπή της η μητέρα του Παναγιωτάκη-Η Μουρτζούκου σκότωσε το παιδί μου και έπαιζε θέατρο
Η φωτογραφία του Πολωνού καθηγητή λίγο πριν τη δολοφονία-Την τράβηξε η πρώην σύζυγος
«Νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καίγονταν, αλλά ήταν οι γονείς μου...»-Επτά χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι
Νέες αποκαλύψεις για τους αστυνομικούς που διακινούσαν ναρκωτικά-Ο ρόλος κλειδί της συντρόφου του εγκεφάλου
Δύο προσαγωγές για τη φωτιά στον Φενεό-Έκαναν εργασίες με τροχό και ηλεκτροκόλληση μέσα στο δάσος
Παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής για την υπόθεση των Τεμπών
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Φενεό, καίει παρθένο δάσος-Διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών
Παραμένει στη φυλακή ο μεσίτης που καταδικάστηκε για τη θανατηφόρα επίθεση στον Ζακ Κωστόπουλο
Κύκλωμα κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά-Εντοπίστηκαν 33 κιλά, οι ρόλοι των λιμενεργατών
Δένδιας στην τελετή επαναπατρισμού λειψάνων οπλιτών από την Κύπρο: Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει ένα ιστορικό χρέος