Η αγάπη του Δημήτρη Δημητρίου για το διάβασμα και οι συγγραφείς που ξεχωρίζει

Ιστορικά μυθιστορήματα, βιβλία πολιτικών, βιογραφίες, ιστορία. Αυτά είναι μερικά από τα βιβλία που μπορεί να διακρίνει κανείς, με μία πρώτη ματιά στην βιβλιοθήκη του Δημήτρη Δημητρίου. Βιβλία που δείχνουν την αγάπη του βουλευτή Λευκωσίας και εκπροσώπου τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού για το διάβασμα.  
 
Ο κ. Δημητρίου μας υποδέχθηκε στο σπίτι του και μαζί κάναμε ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τα βιβλία του. Μας έδειξε τα βιβλία που διάβασε μέσα σε μία ημέρα, ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασε, όταν ήταν ακόμη Δημοτικό και μας εξήγησε γιατί προτιμά την έντυπη μορφή τους και όχι την ηλεκτρονική.   
Πότε ξεκίνησε η αγάπη για το διάβασμα
«Η αγάπη για το διάβασμα ξεκίνησε από τον καιρό που ήμουν στο γυμνάσιο, μην πω και πιο νωρίς. Σιγά-σιγά άρχισαν να στοιβάζονται. Αρκετά ήρθαν από την Πάτρα, από τη φοιτητική ζωή με φορτωτική, κάποια είναι στο πατρικό μου, κάποια είναι στο γραφείο, αλλά τα πλείστα είναι εδώ».
 
Την αγάπη για τα βιβλία μοιράζεται και η φιλόλογος σύζυγός του, η οποία έχει κάνει και τη δική της μεγάλη «συνεισφορά» στην βιβλιοθήκη. Στόχος τους ήταν να φτιάξουν μία βιβλιοθήκη, στο μέγεθος του τοίχου, που θα ξεκινούσε από το πάτωμα και θα έφτανε μέχρι το ταβάνι στον δεύτερο όροφο. Κι αυτό είχαν αρχικά κάνει.
 
«Όταν είδαμε το ύψος, από τον έναν όροφο στον άλλο, φοβηθήκαμε και αποφασίσαμε να βάλουμε μία σχάρα ανάμεσα τους, για να μειώσουμε τους κινδύνους να πέσει κάποιος κάτω».
Τα βιβλία που κοσμούν τη βιβλιοθήκη
«Έχουμε εκατοντάδες βιβλία. Κλασικά και ιστορικά μυθιστορήματα, βιογραφίες και ποίηση. Έχουμε βιβλία για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, με μαγνητίζουν ιδιαίτερα όσα έγραψε αλλά και όσα γράφτηκαν για τον Κυριάκο Μάτση και αρκετά σύγχρονα πολιτικά βιβλία . ‘Έχουμε βιβλία για τον Γλαύκο Κληρίδη, για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και γενικά πολλά σύγχρονων ιστορικών όπως της Αρβελέρ, και της Ευθυμίου».
 
Όντας ο ίδιος πολιτικό πρόσωπο, δεν ήταν δυνατό να λείπουν από τη συλλογή του, βιβλία που έχουν να κάνουν με την πολιτική. «Έχω το βιβλίο του Μπαράκ Ομπάμα, το “Τολμώ να ελπίζω”. Είναι ένα εγχειρίδιο και για πρώτη φορά, διάβασα εκεί για την εφαρμοσμένη πολιτική. Το  βιβλίο του Γιώργου Στεφανόπουλου, που επίσης έχει πλούσια βιογραφία και στοιχεία της σύγχρονης ιστορία των ΗΠΑ. Έχω βεβαίως το βιβλίο του Ιωάννη Κασουλίδη, με αφιέρωση. Αυτό το βιβλίο έχει τη σημασία του, επειδή ήμουν συνεργάτης του, όταν το τελείωνε και όταν το παρουσίαζε».
 
Ο κ. Δημητρίου θυμάται κάποια από τα πρώτα βιβλία που διάβασε. «Το ένα ήταν το “Χωρίς οικογένεια», και το «Με οικογένεια” του Έκτορα Μαλότ. Άλλο ένα βιβλίο, από τα πρώτα που διάβασα ήταν το βιβλίο “Η κυρία Ντορεμί”. Ήταν βιβλίο που το διδασκόμασταν στην Β’ Γυμνασίου, αλλά το διάβασα στην πέμπτη δημοτικού, όταν ο μεγάλος μου αδελφός το χρησιμοποιούσε στο σχολείο.
 
Στην κατοχή του βουλευτή του ΔΗΣΥ υπάρχουν και βιβλία από το χώρο του θεάτρου. «Είναι άλλη μας μεγάλη αγάπη και η Ντίνα φυλάει ακόμη και τα προγράμματα από τις παραστάσεις που πηγαίνουμε».

-Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
«Είναι μεγάλη κουβέντα αυτό. Θα σας πω τα βιβλία που διάβασα απνευστί, δηλαδή τα ξεκίνησα και τα τελείωσα μέσα σε μια δυο μέρες. Το “Μην πας ποτέ μόνος στο Ταχυδρομείο”, του Στέλιου Κούλογλου, το καλοκαίρι του 2006, που αντί εξεταστικής είχαμε καταλήψεις, και το “Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ” του Απόστολου Δοξιάδη. Έχουν τέτοια πλοκή που σε καθηλώνουν τόσο που θες να τα τελειώσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς».

Αν και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, που όλα πλέον είναι ψηφιακά, ο κ. Δημητρίου δεν αλλάζει τις σελίδες ενός βιβλίου με μία οθόνη. «Έχω δοκιμάσει και έχω διαβάσει κάποια βιβλία στο iPad, όμως είναι άλλη η μαγεία και η χάρη του χαρτιού. Όσο και να λέμε πως είναι καλή η τεχνολογία και κουβαλάς μαζί σου μόνο ένα tablet, η χαρά και η χάρη του έντυπου είναι άλλη. Από την ώρα που θα το διαλέξεις στο βιβλιοπωλείο, που θα το κόψεις με το μάτι σου, θα διαβάσεις το οπισθόφυλλο  θα το μυρίσεις… και θα σου «κλείσει το μάτι». Ένα βιβλίο που το βλέπω τώρα εδώ μπροστά μου, τη “Νίκη” του Χρίστου Χωμενίδη τη διάβασα ηλεκτρονικά, αλλά όταν το βρήκα μπροστά μου στο ράφι δεν αντιστάθηκα και το αγόρασα».   
 
Από τους σημερινούς συγγραφείς, ο βουλευτής του Κυβερνώντος κόμματος ξεχωρίζει τρία πρόσωπα. Τον Ισίδωρο Ζουργό, τον Χρίστο Χωμενίδη και τον Κύπριο Σταύρο Χριστοδούλου, του οποίου μάλιστα διαβάζει αυτή την περίοδο  και το τελευταίο του βιβλίο «Τρεις σκάλες ιστορία».

 

Δειτε Επισης

Ολλανδικό ΥΠΕΞ: Δεν θα ήταν επιτυχημένη μια χωριστή διαδικασία για το Κυπριακό υπό την Ε.Ε
Εκλογικά δικαιώματα στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες προωθεί η Βουλή, διορθώνοντας στρέβλωση δεκαετιών
Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Γαλλίας
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την αύξηση των ποινών για σφετερισμό
Δεν αναμένει κάτι εντυπωσιακό στο Κυπριακό ο Στεφάνου-«Σημαντικό που ασχολείται ο διεθνής παράγοντας»
Μόνο μετά την «αναγνώριση κυριαρχίας» δέχεται να συνομιλήσει ο Τατάρ
Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για τις ΑΠΕ
Ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό με ξεκάθαρες αρμοδιότητες προτείνει ο Οζερσάι
Τεχνοκρατικές διεργασίες για φόρμουλα άρσης κυρώσεων ΕΕ για τη Συρία-Ανησυχία από Κύπρο και Ελλάδα
Απλοποίηση διαδικασιών για έλεγχο πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τις τράπεζες ζητούν βουλευτές