Προανήγγειλε καταψήφιση προϋπολογισμού το ΑΚΕΛ-Παρέδωσε προτάσεις στον Πρόεδρο ο Άντρος

Τις προτάσεις του σε σχέση με τον προϋπολογισμό παρέδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, ο Άντρος Κυπριανού έχει υποβάλει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για τον προϋπολογισμό, οι οποίες θα μελετηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών.
 
«Είμαστε ανοικτοί για εισηγήσεις και προτάσεις. Ο ΥΠΟΙΚ είχε συναντήσεις με τα κόμματα και κάποιες προτάσεις έχουν ενσωματωθεί. Επιβάλλεται να προωθήσουμε την έγκριση του προϋπολογισμού, επειδή η Πολιτεία δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών», υπέδειξε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Κυριάκος Κούσιος.
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος, η προσπάθεια της Κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να υπάρξει αλληλοκατανόηση και συνεργασία και για αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχουν αλλεπάλληλες επαφές με αρχηγούς κομμάτων.
 
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι «κατά την διάρκεια της συνάντησής μας του έχω επιδώσει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν, κατά την άποψή μας βέβαια, στον προϋπολογισμό του κράτους και έχουμε ανταλλάξει κάποιες απόψεις γύρω από το θέμα του προϋπολογισμού».
 
«Βέβαια να επαναλάβω ότι εμείς δεν αιθεροβατούμε, ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και τόσο εύκολα, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία από την φιλοσοφία της της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να αναπτυχθεί και αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα λαμβάνουμε υπόψη μας πάρα πολύ σοβαρά", ανέφερε. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις .

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται  πάρα πολύ για τον τομέα της δημόσιας υγείας και υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ έχει δώσει από τον περασμένο Μάιο 18 προτάσεις στην κυβέρνηση για το τι θα έπρεπε να κάνει, ενόψει και ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος πανδημίας.

"Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να μελετηθούν και να ληφθούν υπόψιν από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα όσες αφορούν την ανάγκη στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της προστασίας της μικρής κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, της μικρής κατοικίας, της πρώτης κατοικίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ και της μικρής επαγγελματικής στέγης και είπε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το θέμα της ανάγκης για μη αναφορά, μη αναπομπή του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον Μάρτη.

Επίσης δόθηκαν προτάσεις για το θέμα των ενοικίων , ζήτημα που απασχολεί τις ΜμΕ αλλά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, επέκταση των συμβάσεων με νομοθετική ρύθμιση που να καθιστά υποχρεωτικούς τους βασικούς όρους των συμφωνημένων συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους των τομέων οικονομικής δραστηριότητας που καλύπτει η σύμβαση, για τον κατώτατο μισθό και για έκτακτο σχέδιο για κοινωνικοοικονομική στήριξη των οικογενειών που έχουν μακροχρόνια άνεργους.

Επιπρόσθετα το ΑΚΕΛ, όπως είπε ο ΓΓ, συζήτησε το θέμα της κάλυψης των μόνιμων θέσεων στο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της μέριμνας και της φορολογικής συμμόρφωσης , της στεγαστικής πολιτικής για νεαρά ζευγάρια και χαμηλόμισθες οικογένειες, προγράμματα ανέγερσης κατοικιών και διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο ή ενοικιαγορά, δίκτυο υποδομών φροντίδας βρεφών, νηπίων και παιδιών από το κράτος σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, επιδότηση του κόστους φροντίδας παιδιών, εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας και αύξηση της άδειας μητρότητας και αύξηση της στήριξης προς τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Επιμένει επίσης το ΑΚΕΛ ότι θα πρέπει να καταργηθεί η μείωση του 12% της σύνταξης για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63, να υπάρξει αύξηση των δαπανών για τους αναπήρους και εισαγωγή της φορολογίας για την μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία.

Για το Κυπριακό ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μελετήσει την επιστολή που του έστειλε το ΑΚΕΛ πριν από 2 βδομάδες και εξέφρασε κάποιες καταρχήν αντιδράσεις, όπως ανέφερε. 

Επανέλαβε την έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να συνειδητοποιήσει ότι τα περιθώρια έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ επικίνδυνα για την Κύπρο και για τον Κυπριακό λαό, εάν δεν καταφέρουμε να αναιρέσει η Τουρκία, τη προκλητική και επιθετική της πολιτική, εάν δεν καταφέρουμε να τερματίσει τα νέα τετελεσμένα τα οποία επιχειρεί να πράξει στην Αμμόχωστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, με στόχο την λύση στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, τα πράγματα προοπτικά θα΄ναι εξαιρετικά δύσκολα και για την Κύπρο αλλά πάνω από όλα για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας και για την προοπτική του κόσμου στο νησί μας».
 
Πάντως, αναφορικά με το ζήτημα με τον Γενικό Ελεγκτή, ο Κυριάκος Κούσιος επανέλαβε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει πολύ σημαντικότερα θέματα να ασχοληθεί. «Απασχολείται αυτή τη στιγμή με τον προϋπολογισμό, την πανδημία και την οικονομία.
 
Ερωτηθείς αν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα παραδώσει την έκθεση του στον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Κούσιος σημείωσε πως, «ο κ. Μιχαηλίδης δεν είναι ο μόνος αξιωματούχος που δεν έχει παραδώσει την έκθεση του στον Πρόεδρο. Αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα του Προέδρου. Καμία αμφισβήτησή του ανεξάρτητου θεσμού του Γενικού Ελεγκτή.
 
«Οι λειτουργίες και αρμοδιότητες είναι σεβαστές και δεν μπορώ να σκεφτώ μία δημοκρατία χωρίς να της ασκείται έλεγχος. Δεν έχουμε αμφισβητήσει τα καθήκοντα και τις λειτουργίες του. Απαιτούμε τον ανάλογο σεβασμό και προς την Κυβέρνηση και προς τον πρώτο πολίτη. Δεν θα εμποδίσουμε τον ελεγκτή από το να εφαρμόσει τα καθήκοντά του», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Ολλανδικό ΥΠΕΞ: Δεν θα ήταν επιτυχημένη μια χωριστή διαδικασία για το Κυπριακό υπό την Ε.Ε
Εκλογικά δικαιώματα στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες προωθεί η Βουλή, διορθώνοντας στρέβλωση δεκαετιών
Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Γαλλίας
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την αύξηση των ποινών για σφετερισμό
Δεν αναμένει κάτι εντυπωσιακό στο Κυπριακό ο Στεφάνου-«Σημαντικό που ασχολείται ο διεθνής παράγοντας»
Μόνο μετά την «αναγνώριση κυριαρχίας» δέχεται να συνομιλήσει ο Τατάρ
Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για τις ΑΠΕ
Ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό με ξεκάθαρες αρμοδιότητες προτείνει ο Οζερσάι
Τεχνοκρατικές διεργασίες για φόρμουλα άρσης κυρώσεων ΕΕ για τη Συρία-Ανησυχία από Κύπρο και Ελλάδα
Απλοποίηση διαδικασιών για έλεγχο πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τις τράπεζες ζητούν βουλευτές