Η ώρα των αποφάσεων για τα Χριστούγεννα-Χαλαρώσεις με το σταγονόμετρο

Στη σκιά της αβεβαιότητας λόγω του νέου στελέχους του κορωνοϊού στην Ευρώπη αλλά και των βεβαρημένων επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας μας, συνέρχεται στις δέκα το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει, εάν και ποιες χαλαρώσεις θα δοθούν την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η εισήγηση της πλειοψηφίας των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, είναι όπως μην δοθούν ευρείας κλίμακας χαλαρώσεις, αφού κάτι τέτοιο θα ρίσκαρε τα ήδη οριακά, επιδημιολογικά δεδομένα. Η απόφαση ωστόσο, θα είναι πολιτική, με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να έχουν τον τελικό λόγο.

Το επικρατέστερο σενάριο, είναι πως θα ανάψει το πράσινο φως για εκκλησιασμό πιστών στις 25 και τις 26 Δεκεμβρίου ωστόσο, υπό αυστηρότερα πρωτόκολλα και μέτρα, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος διασποράς. Θα συζητηθεί ακόμη η αλλαγή της ώρας του κέρφιου για τα Χριστούγεννα και ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των παρευρισκομένων σε οικίες στα δεκαπέντε άτομα, αντί στα δέκα που είναι τώρα. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσουν αυτές οι χαλαρώσεις, αφού οι επιστήμονες εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους.

Αύριο θα συζητηθεί ξανά εξάλλου, η πρόταση των διαχειριστών εμπορικών κέντρων για άνοιγμα τους υπό πολύ αυστηρά μέτρα και υπό την προϋπόθεση, να παραμείνουν κλειστοί οι χώροι εστίασης εντός τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί όπως παραμείνουν κλειστές, όλες οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στα μέτρα που έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλος ένας θάνατος, 286 νέα κρούσματα και 312 από rapid test

Στον αέρα οι χαλαρώσεις της Πρωτοχρονιάς
Το πιθανότερο εξάλλου, είναι πως δεν θα αποφασιστούν χαλαρώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την πρώτη του χρόνου σε αυτό το στάδιο, αλλά θα παραπεμφθούν για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνυπολογιστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ανάλογα με την εικόνα αρχές της άλλης εβδομάδας, θα ληφθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις.
 
Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο άλλωστε, θα αποφασιστούν και τα μέτρα που θα ισχύσουν από την πρώτη Ιανουαρίου του 2021. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται, πως θα συνεχίσουν οι αυστηροί περιορισμοί αφού ο Γενάρης, θεωρείται ένας από τους πιο κρίσιμους μήνες της πανδημίας, λόγω της κορύφωσης του χειμώνα.

«Είναι σοβαρή η κατάσταση και οριακά επικίνδυνη», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Λεόντιος Κωστρίκης προειδοποιώντας πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ενόψει και των γιορτών, επειδή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε ερωτήματα για τους επιβάτες που φθάνουν από το Ην. Βασίλειο το Υπουργείο Υγείας

«Αχρείαστος ο πανικός»
Οι επιστήμονες εξάλλου, συνεχίζουν και στη χώρα μας να προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που προκάλεσε αναστάτωση στην Ευρώπη. Ήδη όσοι έρχονται από τη Βρετανία, μεταφέρονται σε ξενοδοχεία καραντίνας ενώ το Ινστιτούτο Γενετικής, αναλύει δείγματα από θετικά άτομα που έφτασαν από τη χώρα, για να διαφανεί εάν υπάρχει και στην Κύπρο το νέο στέλεχος.  

«Πιστεύω ότι αυτό που γίνεται στην Ευρώπη είναι ένας αχρείαστος πανικός», ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης, σημειώνοντας, πως είναι φυσικό επακόλουθο, οι ιοί να μεταλλάσσονται συνεχώς. «Κάθε φορά που θα μεταλλάσσεται ο ιός θα κλείνουμε αεροδρόμια;», διερωτήθηκε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν συνεχείς μεταλλάξεις του ιού. 
«Αυτός ο ιός, μεταλλάσσεται επειδή είναι RNA. Αυτός ο ιός βρίσκεται σε πανδημία, εδώ και περίπου ένα χρόνο. Άρα είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργηθούν γενετικές μεταλλάξεις του ιού και κάθε φορά που πολλαπλασιάζεται ο ιός στον άνθρωπο, δημιουργούνται παραλλαγές, οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Όπως σημείωσε, από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως αυτός ο ιός είναι πιο μεταδοτικός. «Υπάρχουν συγκεκριμένα πειράματα που πρέπει να γίνουν, για να διαπιστωθεί αυτό, όχι απλές παρατηρήσεις επιδημιολογίας. Εδώ μελετούμε τόσα χρόνια το HIV και δεν αποδείξαμε ακόμη ότι κάποια μετάλλαξή του είναι πιο μεταδοτική», υπέδειξε.

Υπάρχουν όπως εξήγησε ο κ. Κωστρίκης, μεταλλάξεις που είναι σοβαρές, όπως για παράδειγμα όταν ένας ασθενής παίρνει φάρμακα για έναν ιό. «Κάποτε ο ιός δημιουργεί μεταλλάξεις αντίστασης στα φάρμακα. Εάν βρεθεί αυτό το στέλεχος, τότε πρέπει ο γιατρός να αλλάξει φάρμακα στον ασθενή. Αυτού του είδους οι αντιστάσεις, είναι σημαντικές. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για αυτόν τον ιό, επειδή μιλάμε για φυσική μετάλλαξή του. Δεν έχει παρεμβληθεί ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο. Άρα θεωρώ εξαιρετικά απίθανο, να έχει δημιουργηθεί στέλεχος, που να έχει αντίσταση ή στο εμβόλιο ή σε φάρμακο», υπογράμμισε ο Καθηγητής Κωστρίκης.
 
Εν τω μεταξύ, όλα είναι έτοιμα στην Κύπρο για την έναρξη των εμβολιασμών που θα ξεκινήσουν, μετά την έγκριση χθες του εμβολίου της pfizer, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου. Όπως είναι γνωστό, ένας από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν οι ποσότητες που θα φτάσουν στη χώρα μας, πριν το τέλος του χρόνου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»