Και φτου ξανά από την αρχή η Οδύσσεια του προϋπολογισμού... Ασήκωτες ευθύνες
07:00 - 18 Δεκεμβρίου 2020
Στον απόηχο της ψήφισης του προϋπολογισμού, επικράτησαν δύο τάσεις για την επόμενη ημέρα. Η πρώτη σημειώνει πως η κρίση είναι ελεγχόμενη αφού θα εκτονωθεί τον Γενάρη με την και η δεύτερη πως η χθεσινή απόφαση της Βουλής οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε αχαρτογράφητα νερά με συνέπειες που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν.
Αναμφίβολα τους τελευταίους μήνες ο τόπος βιώνει μια πολύπλευρη χωρίς προηγούμενο κρίση. Από την υγειονομική κρίση της πανδημίας που συμβαίνει μια φορά κάθε 100 χρόνια, και αν, μια μοναδική στο είδος της οικονομική κρίση με χιλιάδες επιχειρήσεις γονατισμένες από τον κορωνοϊό και χιλιάδες εργαζόμενους που κοιμούνται και ξυπνούν μέσα στην αβεβαιότητα, μια κλιμακωτή εθνική κρίση με τους Τούρκους να δημιουργούν τετελεσμένα που ανατρέπουν το status quo των 46 χρόνων της κατοχής, και μια κρίση θεσμών που όμοια της δεν ξανάζησε ο τόπος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα κράτος σε... καραντίνα-Ανεπίδεκτοι μαθήσεως, υπερψηφίστηκε ο λαϊκισμός
Μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε χθες και μια νέα. Η κρίση που δημιούργησαν οι 29 βουλευτές που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Άλλοι ηθελημένα επεδίωκαν να τιμωρήσουν και να εκδικηθούν την Κυβέρνηση για ζήτημα άσχετο με τον προϋπολογισμό και τη Βουλή και άλλοι άθελα γιατί διαφωνούν με τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού και στο κάτω κάτω των καταψήφιζαν και τα προηγούμενα χρόνια.
Για την επόμενη ημέρα υπάρχουν δύο σενάρια, αντίστοιχα των δύο τάσεων που επικρατούν. Από τη μια Κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να εργαστούν σε κλίμα συναίνεσης, ώστε ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί τον Ιανουάριο και το κράτος πέραν των παράπλευρων απωλειών να μην ταλαιπωρηθεί άλλο με το ζήτημα ή από την άλλη το αδιέξοδο να παραταθεί, η Βουλή να μην αποδεχθεί τις αλλαγές που θα επιχειρήσει να κάνει η Κυβέρνηση και πλέον να οδηγηθούμε σε ακόμα πιο δύσβατα μονοπάτια. Τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε αφενός για αυτοδιάλυση της Βουλής και αφετέρου για παραίτηση της Κυβέρνησης.
Αυτός άλλωστε, ενδεχομένως να ήταν εξ αρχής και ο στόχος των αυτουργών της νέας κρίσης που βιώνουμε. Όμως, όποιες κι αν είναι οι ευθύνες αυτών που έδωσαν αρνητική ψήφο στον προϋπολογισμό για ένα γινάτι, το πολιτικό σύστημα επιβάλλεται, να ανασκουμπωθεί, να μαζέψει τα συντρίμμια του και να εργαστεί με γοργούς ρυθμούς ώστε, όσο το δυνατό πιο σύντομα και όσο γίνεται πιο ανώδυνα, αυτή η κρίση που το ίδιο το σύστημα προκάλεσε να γίνει παρελθόν.
Σε ότι αφορά το πρώτο σενάριο, αυτό της εκτόνωσης την κρίσης στα μέσα Ιανουαρίου με την υπερψήφιση του νέου προϋπολογισμού που εξήγγειλε αμέσως μετά τη συνεδρία της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, οι παίκτες που μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες για να δοθεί λύση στο πρόβλημα είναι συγκεκριμένη. Προσπάθησαν να παίξουν αυτό το ρόλο και πριν από τη χθεσινή ψήφιση του προϋπολογισμού, ωστόσο τα στενά χρονικά περιθώρια και οι γραφειοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες δεν το επέτρεψαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πετρίδης: Καταψήφισαν 2,91 δις κοινωνικών παροχών και 1,1 δις για θέματα υγείας
Όπως και να έχει, όποιες κι αν είναι οι ευθύνες που έχουν τα κόμματα και ιδιαίτερα αυτοί οι βουλευτές που ψήφισαν με κριτήριο άσχετο με τον προϋπολογισμό, πλέον είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να λειτουργήσει με τρόπο ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις, όσων έχουν την προθυμία να συμβάλουν στην εκτόνωση της κρίσης.
Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας, είναι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που θα κληθούν να διαδραματίσουν διαφορετικό από τον χθεσινό τους ρόλο τον Ιανουάριο. Ήδη η Ζέτα Αιμιλιανίδου σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, ετοιμάζονται να καταθέσουν σειρά προτάσεων που θα ικανοποιούν τους σοσιαλιστές. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων, φιλολαϊκού και κοινωνικού χαρακτήρα που θα αφορά μεταξύ άλλων, καθορισμό κατώτατου μισθού και κατώτατης-ανώτατης σύνταξης, ζητήματα με το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας, ζητήματα με την πρόσβαση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μονογονικών οικογενειών και άλλα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστησαν δεύτερο γύρο σύγκρουσης, ανταλλάζουν πυρά μετά το ναυάγιο στη Βουλή
Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη συγκλήθηκε εκτάκτως για σήμερα το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, η οποία θα προβεί σε ανασκόπηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται, θα καθορίσει τις δράσεις του κόμματος καθώς και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν με στόχο την ενίσχυση του δικτύου προστασίας των πολιτών μέσα από κοινωνικές δράσεις που θα πρέπει να περιληφθούν σε έναν νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό για να τύχει της έγκρισης του κοινοβουλίου.
Σε ότι αφορά το δεύτερο σενάριο, αυτό δηλαδή της διαιώνισης των προβλημάτων, μπορεί να υποδιαιρεθεί σε δύο κατηγορίες. Στα νομικά προβλήματα που προκύπτουν με τις μέχρι τώρα αποφάσεις της Βουλής και τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Στην πρώτη κατηγορία εμπερικλείονται μια σειρά από ερωτήματα που ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι σε θέση να απαντήσει στην παρούσα φάση. Χθες κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στον απόχη της καταψήφισης ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξήγησε πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει τι θα γίνει για παράδειγμα με τα εμβόλια του κορωνοϊού. Αν δηλαδή το κράτος θα μπορεί να πληρώσει εντός Ιανουαρίου το ποσό που του αναλογεί και να μην υπάρξει εμπλοκή στην προμήθειά τους.
Επίσης για μια σειρά από ζητήματα τίθεται και θέμα συνταγματικότητας. Άλλωστε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για μια κατάσταση στα όρια της Συνταγματικής νομιμότητας. Κι αυτό διότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια για καταστάσεις όπως αυτή της καταψήφισης του προϋπολογισμού. Συνεπώς οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται αν και μπορεί να φαίνονται λογικές, όπως για παράδειγμα αυτή της έγκρισης των δωδεκατημορίων, δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα.
Ειδικότερα, το Σύνταγμα κάνει λόγο για δωδεκατημόρια στην περίπτωση που υπάρχει κατατεθειμένος προϋπολογισμός, ο οποίος δεν έχει ακόμη εγκριθεί και όχι για περιπτώσεις καταψήφισης του. Άλλωστε η Βουλή προχώρησε στην έγκριση των δωδεκατημορίων, αμέσως μετά την καταψήφιση του. Την ώρα δηλαδή που δεν είχε ενώπιον της κανένα προϋπολογισμό.
Σε ότι αφορά το δωδεκατημόριο του Ιανουαρίου που εγκρίθηκε, αυτό θα καλύψει ότι προέβλεπε ο προϋπολογισμός του Ιανουαρίου 2020 και αναμένεται να προκαλέσει μικρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κράτους.
Επιπλέον σε ότι αφορά τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν πριν την καταψήφιση του προϋπολογισμού, αυτό μάλλον θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού οι Βουλευτές πρώτα σπατάλησαν κάτι από περισσότερο από μια ώρα να τις ψηφίζουν και ακολούθως αυτοαναιρέθηκαν, αφού της καταψήφισαν, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργίλη αντίδραση Αναστασιάδη, στήνει στον τοίχο το ΔΗΚΟ-«Αυτούς τιμωρεί...»