Στο μικροσκόπιο τα μέτρα-Δίνουν πρώτη εικόνα και κατεύθυνση στις αποφάσεις

Με την κατάσταση να παραμένει κρίσιμη, αφού συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα επιδεινωμένα τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, τα μέτρα σε ισχύ δίνουν μια πρώτη εικόνα απόδοσης, αφού έχει παρέλθει μία εβδομάδα από την εφαρμογή τους.  Αν και είναι πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αφού χρειάζεται τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα, οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία με βάση την ανάλυση των στοιχείων, που θα αποτυπωθούν στην Εθνική Αναφορά, να προβούν σε μια πρώτη αξιολόγηση.

Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, την οποία θα κάνουν οι ειδικοί θα ληφθούν και οι αποφάσεις για ενδεχόμενες, πολύ μικρές και στοχευμένες χαλαρώσεις για τις γιορτές. Εφόσον και μόνο το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν αποκλείεται οι χαλαρώσεις να αφορούν στον εκκλησιασμό πιστών τα Χριστούγεννα και στις συγκεντρώσεις σε σπίτια. Ωστόσο, φαντάζει πολύ απομακρυσμένο, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα των επιχειρήσεων, που είναι ήδη κλειστές. Οι κρίσιμες αποφάσεις, εκτός απροόπτου θα ληφθούν δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το φορτίο νοσηρότητας στην κοινότητα, πάντως παραμένει πολύ υψηλό και η πανδημία αυτόν το μήνα, συνεχίζει τη δραματική της πορεία, αφού 36 συνάνθρωποί μας, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι από οίκους ευγηρίας, έχασαν την μάχη με την ασθένεια. Χθες ήταν μόλις η δεύτερη ημέρα αυτού του μήνα που δεν ανακοινώθηκε θάνατος, ωστόσο σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων αφού ανακοινώθηκαν 457 περιστατικά. Στις δεκαεπτά ημέρες αυτού του μήνα, διαγνώστηκαν συνολικά 6,082 άτομα ως θετικά, με τις νοσηλείες να παραμένουν στα ύψη και εικοσιπέντε ασθενείς, να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο αρνητικό ρεκόρ-Ανακοινώθηκαν 457 κρούσματα και 240 rapid tests

Ανησυχία για τις νοσηλείες
Το γεγονός, πως ο ιός κατάφερε να διεισδύσει σε κλειστές δομές και να προσβάλει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση στις νοσηλείες το επόμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή, όπως διαβεβαιώνει ο ΟΚΥπΥ η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Υπήρξε μια μείωση του αριθμού εισαγωγών την προηγούμενη εβδομάδα, όπου από 130 νοσηλευόμενους φτάσαμε να νοσηλεύουμε από 100-110 ασθενείς. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μία αύξηση και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε περαιτέρω αύξηση. Παρόλα αυτά, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», ανέφερε στον REPORTER, o εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Αυτό που κτυπά καμπανάκι κινδύνου στους επαγγελματίες υγείας, είναι ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων. «Μέσα σε 15 μέρες το Δεκέμβριο, είχαμε τον ίδιο αριθμό θανάτων με το Νοέμβριο, που είχε χαρακτηριστεί ως o μαύρος μήνας της πανδημίας. Υπάρχουν αρκετά βαριά περιστατικά στα νοσοκομεία, που χρειάζονται πολλή φροντίδα. Εντούτοις, αν κάποιος αναλύσει την καμπύλη των εισαγωγών, θα δει ότι την προηγούμενη περίοδο είχαμε βαριά περιστατικά, που ήταν το κύμα από τους οίκους ευγηρίας. Σήμερα τα περιστατικά αυτά, έχουν περιοριστεί», σημείωσε ο κ. Χαριλάου.

Πλέον στα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω των αναγκών αυξήθηκαν σε τρεις οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. «Έχουμε έξι κλίνες στην Αμμόχωστο, έξι κλίνες στη Λευκωσία, εκτός της ΜΕΘ και άλλες τέσσερις στη Λεμεσό.  Ο πρώτος λόγος που δεν έχουμε μεγάλο αριθμό ασθενών στη ΜΕΘ, είναι επειδή προηγείται θεραπεία στους ασθενείς όταν εισαχθούν, το δεύτερο είναι ότι μπαίνουν στις ΜΑΦ, το τρίτο είναι ότι αποκτήθηκαν εμπειρίες από τη μάχη με τον κορωνοϊό και το τέταρτο τι γεγονός ότι στην Κύπρο, υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε σχέση με άλλες χώρες στο σύστημα υγείας», ανέφερε  εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ.

Οι εμβολιασμοί, εν τω μεταξύ, θα ξεκινήσουν στη χώρα μας ενωρίτερα από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, αφού στις 21 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αναμένεται να αδειοδοτήσει το εμβόλιο της Pfizer. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στις 27 Δεκεμβρίου, αναμένεται να αρχίσουν ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εμβολιασμοί. Το πλάνο της χώρας μας, για την επιχείρηση του αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι έτοιμο. Όπως είναι γνωστό προτεραιότητα θα δοθεί στους επαγγελματίες υγείας και στους τρόφιμους οίκων ευγηρίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οικονομία, Κυπριακό και υγεία τα σημαντικότερα προβλήματα στα κατεχόμενα
Αποσύρθηκαν καλλυντικά προϊόντα από την ευρωπαϊκή αγορά
Αποσύρεται πλαστική κουτάλα από την κυπριακή αγορά (pics)
Τέσσερις οι εταιρείες στα κατεχόμενα με πιστοποιητικό για χαλλούμι ΠΟΠ
Σε υποβολή καταγγελιών για καταχρηστικούς όρους σε δάνεια καλεί ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Πάνω από 900 Σύροι απέσυραν αιτήσεις ασύλου σε ένα μήνα-Πόσοι έχουν αναχωρήσει από την Κύπρο
Εκτός υποτροφιών από το ΙΚΥΚ 348 δικαιούχοι φοιτητές το 2023-24-Έντονες αντιδράσεις στη Βουλή
Πρωτοβουλία για διάλογο για προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ ανακοίνωσε ο ΠτΔ
Θέματα που απασχολούν τους μαθητές συζήτησαν ΠΣΕΜ-Επίτροπος Δικαιωμάτων Παιδιού
Δόθηκαν ονόματα αγνοουμένων σε σχολικές αίθουσες-Μήνυμα συλλογικής ευθύνης έστειλε η ΥΠΑΝ