Θρίλερ με τον προϋπολογισμό-Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της ψηφοφορίας
09:49 - 17 Δεκεμβρίου 2020
![2951b229-d063-4d81-875b-52ef044b860a.jpg](/images/F9qcAhX4LVYd7cZAvzAGQIEtoss=/356811/width-750/2951b229-d063-4d81-875b-52ef044b860a.jpg)
Δεύτερες σκέψεις, ώστε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, γίνονται στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή, προ του φάσματος της καταψήφισής του.
Συγκεκριμένα μια από τις εναλλακτικές που έπεσε στο τραπέζι, είναι να υπάρξει αναβολή στη ψηφοφορία, ώστε να συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις που θα επιτρέψουν τελικά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, όπου δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι το θέμα της αναβολής.
Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως το πιθανότερο είναι η ψηφοφορία να γίνει τελικά αύριο το απόγευμα, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για διαβουλεύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βγαίνουν τα κουκιά στη Βουλή-Στο προσκήνιο πιθανά και απίθανα σενάρια
Με βάση τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέχρι χθες το απόγευμα, ο προϋπολογισμός οδεύει ολοταχώς προς την καταψήφιση. Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα που ίσχυαν χθες το βράδυ, μετά τις συναντήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου με τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν τοποθετήθηκαν ακόμη, τότε ο προϋπολογισμός δεν θα λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εγκριθεί.
Κι αυτό διότι τα κόμματα που αναγκάσθηκαν να παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή στην παρούσα φάση, αν και έδειξαν θετική διάθεση για διάλογο και για συγκεκριμένες αλλαγές, εντούτοις δεν αναμένεται να ικανοποιηθούν με την ένταξη των «θέλω» τους στις πρόνοιες του προϋπολογισμού, όπως αυτός θα τεθεί προς ψήφιση σε περίπτωση που η ψηφοφορία διεξαχθεί σήμερα.
Όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν μόνο στην περίπτωση που η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών, κάνουν ένα βήμα πίσω και δεχθούν τις υποσχέσεις που έλαβαν τις τελευταίες ημέρες, για υιοθέτηση μέρους τον προτάσεων τους που έχουν κοινωνική υφή σε μεταγενέστερο στάδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα ρευστά μετά και τις συναντήσεις Αβέρωφ-Στη ρουλέτα ο προϋπολογισμός
Τα σενάρια
Οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή και η κατάσταση είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή θα βρίσκονται 53 βουλευτές. Από αυτούς οι 24 θα τον υπερψηφίσουν (ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύη, Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και ΕΛΑΜ) και 25 θα τον καταψηφίσουν (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, Άννα Θεολόγου). Αξίζει να σημειωθεί πως τελικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος θα μεταβεί με αναπηρικό στο «Φιλοξενία» ώστε να συμμετάσχει στη ψηφοφορία και ακολούθως θα επιστρέψει στο Νοσοκομείο Λάρνακας όπου νοσηλεύεται, μετά από ατύχημα που είχε την περασμένη Τρίτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αναπηρικό στη Βουλή για να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ο Νίκος Κέττηρος
Ακόμα και στο σενάριο που θέλει τον Γιώργο Λιλλήκα να ακολουθεί διαφορετικό από αυτόν που θα επιλέξει η ΕΔΕΚ, δρόμο, ο προϋπολογισμός δεν θα υπερψηφιστεί. Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που τον ψηφίσουν οι τρεις βουλευτές των σοσιαλιστών. Το άλλο σενάριο που όμως επίσης δεν έχει ελπίδες να γίνει πράξη, είναι να υπερψηφίσει ο Γιώργος Λιλλήκας και οι τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ να τηρήσουν απόχη. Τότε «το σκορ θα γράψει» 25-25 και ίσως ο πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, επιλέξει να διαφοροποιήσει τη ψήφο του τηρώντας αποχή. Τότε ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί με 25 ψήφους υπέρ, 24 κατά και τέσσερις αποχές.
Πάντως ακόμα και μέσα από τις επίσημες τοποθετήσεις τους, οι βουλευτές της ΕΔΕΚ, δίνουν την εικόνα των δύο τάσεων που φαίνεται να επικρατούν, λίγες ώρες πριν τη ψηφοφορία εντός της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Από τη μια ο Μαρίνος Σιζόπουλος, διατηρεί μια ουδέτερη στάση χωρίς να τάσσεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπέρ ή κατά του προϋπολογισμού, ενώ από την άλλη ο Κωστής Ευσταθίου, ειδικά με την τοποθέτηση του χθες στην Ολομέλεια, δεν άφησε και πολλά περιθώρια. Με τις αναφορές του, έδειξε την ξεκάθαρη πρόθεση του να καταψηφίσει.
«Ο Προϋπολογισμός και η ανάπτυξη δεν είναι ζήτημα αριθμητικό, αλλά ζήτημα οράματος για μια αναβάθμιση μιας κοινωνίας στην οποία βασιλεύει η φτώχεια και η ανυπαρξία υποδομών, κάτι που δεν φαίνεται να μπορεί να επιτύχει ο Προϋπολογισμός του 2021 και για αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός», είπε. Εξάλλου αυτό που τονίζεται από πλευράς ΕΔΕΚ, είναι πως αφενός οι τρεις βουλευτές του Κινήματος θα ψηφίσουν ταυτόσημα και αφετέρου πως η αποχή στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να είναι επιλογή. Συνεπώς, είτε θα υπερψηφίσουν, είτε θα καταψηφίσουν.
Η συζήτηση στη Βουλή είναι προγραμματισμένη για τις δύο το μεσημέρι, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας να τοποθετείται χρονικά αργά το απόγευμα, σε περίπτωση που τελικά αυτή δεν αναβληθεί.
Εξάλλου σε περίπτωση καταψήφισης αναμένεται να αρχίσει ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων που θα εγκαινιάσουν την Παρασκευή Αβέρωφ και Άντρος, ώστε να προετοιμαστεί έγκαιρα το έδαφος για τη νέα ψηφοφορία, που θα επαναληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε φουρτουνιασμένες θάλασσες η Βουλή, σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)