«Η Τουρκία πρέπει να δείξει βούληση για εποικοδομητικό διάλογο»

Την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει με τη συμπεριφορά της ότι επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
 
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου «να είμαστε έτοιμοι εφόσον προσκληθούμε για τις διερευνητικές επαφές για να συζητήσουμε το μοναδικό ζήτημα που συζητούσαμε μέχρι τώρα, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» τονίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες.
 
Αναφορικά με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι ελήφθησαν δύο σημαντικές αποφάσεις: Η επιβολή κυρώσεων σε επιπρόσθετα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δεύτερο το γεγονός ότι ζητήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσουν μια έκθεση για το σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων, και άρα της τελωνειακής ένωσης.
 
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε βέτο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς υπήρχαν αναφορές γα την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό και συνεργασία για τις κινήσεις τους.
 
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο στο ελληνικό κείμενο οι τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζονται «παράνομες» ενώ στο αγγλικό «μη εξουσιοδοτημένες», ο κ, Παπαϊωάννου παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «όλες οι γλώσσες της ΕΕ είναι ισάξιες».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Γαλλίας
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την αύξηση των ποινών για σφετερισμό
Δεν αναμένει κάτι εντυπωσιακό στο Κυπριακό ο Στεφάνου-«Σημαντικό που ασχολείται ο διεθνής παράγοντας»
Μόνο μετά την «αναγνώριση κυριαρχίας» δέχεται να συνομιλήσει ο Τατάρ
Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για τις ΑΠΕ
Ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό με ξεκάθαρες αρμοδιότητες προτείνει ο Οζερσάι
Τεχνοκρατικές διεργασίες για φόρμουλα άρσης κυρώσεων ΕΕ για τη Συρία-Ανησυχία από Κύπρο και Ελλάδα
Απλοποίηση διαδικασιών για έλεγχο πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τις τράπεζες ζητούν βουλευτές
Άνοιξε η συζήτηση για πλαφόν θητειών των βουλευτών-Προβληματισμός για εξαιρέσεις και αναδρομικότητα
Ενημέρωσε Γεραπετρίτη για άτυπη πενταμερή η Ντι Κάρλο-«Απόλυτη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού»