Πρόστιμο 450.000 ευρώ στο Twitter επειδή δεν προστάτευσε επαρκώς τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών

Η ρυθμιστική αρχή προστασίας των ψηφιακών δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 450.000 ευρώ στο Twitter εξαιτίας ενός σφάλματος, που είχε ως συνέπεια να δημοσιοποιηθούν ορισμένα ιδιωτικά tweet.

Σημειώνεται ότι πρόκειται το πρώτο πρόστιμο σε βάρος μιας μεγάλης αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας βάσει του νέου μηχανισμού επίλυσης διαφορών της ΕΕ, ωστόσο πολύ μικρότερο από εκείνο που ζητούσαν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη. Ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) καθιστά την Επιτροπή Προστασίας των Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) ως κορυφαία ρυθμιστική αρχή των Twitter, Facebook, Apple και Google εντός της ΕΕ, λόγω του γεγονότος ότι έχουν εκεί την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κανονισμός GDPR βρίσκεται σε ισχύ από το 2018, ωστόσο η υπόθεση με το Twitter είναι η πρώτη στην οποία χρησιμοποιείται το νέο σύστημα επίλυσης διαφορών, βάσει του οποίου η ρυθμιστική αρχή ενός κράτους αποφασίζει προτού διαβουλευτεί με άλλες εθνικές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Η DPC, που έχει ανοίξει περισσότερες από 20 έρευνες για αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας, μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για παραβιάσεις έως το 4% των συνολικών εσόδων μιας εταιρείας ή 20.000.000 ευρώ, όποιο είναι υψηλότερο.

Πρόστιμο ύψους 60.000.000 δολαρίων στο Twitter
Η Επιτροπή Προστασίας των Δεδομένων είχε την εξουσία να επιβάλει πρόστιμο στο Twitter ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων για το σφάλμα στην εφαρμογή Android που αναγνωρίστηκε στις αρχές του 2019, όταν και ορισμένα προσωπικά tweet χρηστών δημοσιοποιήθηκαν. Ωστόσο, στο πρόστιμο τέθηκε πλαφόν ύψους 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών, καθώς κρίθηκε ως μια πολύ μικρότερη παραβίαση. Η ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας επεδίωκε την επιβολή προστίμου τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ και η Γερμανία μεταξύ 7,3 και 22 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας των Δεδομένων, ως ένσταση στην προκαταρκτική απόφαση της Ιρλανδίας τον Μάιο.

Η ιρλανδική DPC εκτιμά πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν ενημέρωσε, ως ώφειλε, εντός 72 ωρών τη ρυθμιστική αρχή έπειτα από το σφάλμα που καταγράφηκε στην προστασία των δεδομένων των χρηστών του.

Σύμφωνα με το ίδιο, η τιμωρία είναι ένα «αναλογικό και αποτρεπτικό μέτρο» για την αποτυχία του Twitter τόσο να ενημερώσει για την παραβίαση εγκαίρως όσο και να την καταγράψει επαρκώς.

«Απροσδόκητη συνέπεια της επάνδρωσης μεταξύ της ημέρας των Χριστουγέννων του 2018 και της ημέρας της Πρωτοχρονιάς»
Το Twitter επισημαίνει σε μια ανακοίνωση πως η καθυστέρηση στο να γνωστοποιήσει το συμβάν ήταν μια «απροσδόκητη συνέπεια της επάνδρωσης μεταξύ της ημέρας των Χριστουγέννων του 2018 και της ημέρας της Πρωτοχρονιάς» και ότι έχει κάνει αλλαγές ώστε τα μελλοντικά περιστατικά να γνωστοποιούνται εγκαίρως.

«Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για το λάθος αυτό και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων των πελατών μας», τονίζεται στην ανακοίνωση που ανήρτησε το Twitter.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Ανησύχητικές αναφορές Ρούτε-Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί την επόμενη πενταετία
Πώς ο Τραμπ πυροδοτεί την κρίση στο Λος Άντζελες, ενισχύοντας το ηγετικό του προφίλ-«Η κρίση που περίμενε»
Σε ξεχωριστά κελιά οι επιβαίνοντες του Madleen-«Ακτιβισμός για το Instagram, θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους»
Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν σοβαρά τραυματίες αιχμαλώτους και κάτω των 25 ετών-Η στιγμή της επιστροφής
Κυκλοφόρησε βίντεο με τον εντοπισμό της σορού του Σινουάρ το Ισραήλ-Ήταν σε υπόγειο πέρασμα στην Χαν Γιουνίς
Μαζική επίθεση με 479 ρωσικά drones στην Ουκρανία-Το Κίεβο έπληξε δύο ρωσικά αεροσκάφη σε βάση
Διεθνής κατακραυγή για την ανακοπή του Madleen-«Παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο»
Άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στο πλήθος στο Λας Βέγκας-Πληροφορίες για έναν νεκρό
Τα τέσσερα ερωτήματα για τις συγκρούσεις στο Λος Άντζελες-Η μετανάστευση και η κάθοδος της Εθνοφρουράς
Δραματικό βίντεο από βύθιση σκάφους στο Μπαλί-Τουρίστες έσπασαν τα παράθυρα, βούτηξαν στο νερό για να σωθούν