Η εναλλακτική «Κωμόπολυ» που αγοράζεις... καταστήματα στο Παραλίμνι
07:01 - 10 Δεκεμβρίου 2020

Η πανδημία και ο ένας μήνας κατά τον οποίο οι πολίτες έμειναν στα σπίτια τους, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας, κάποιους μπορεί να τους επηρέασε ψυχολογικά και οικονομικά, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί, που σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, βρήκαν τρόπο διαφυγής, μελετώντας ή υλοποιώντας ιδέες, τις οποίες είχαν στο μυαλό τους, αλλά δεν είχαν προηγουμένως το χρόνο για να δουλέψουν σε αυτές.
Ένας από αυτούς που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία, είναι ο 29χρονος Γιώργος Εγγλέζος από το Παραλίμνι, ο οποίος δημιούργησε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, την «Κωμόπολυ», το οποίο είναι τοπικού χαρακτήρα, αφού επικεντρώνεται στην πόλη που γεννήθηκε και διαμένει.
Ο Γιώργος, μετά το σχολείο, είχε πάει για σπουδές στην Πληροφορική, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ωστόσο στην πορεία κατάλαβε ότι δεν ήταν αυτό που θα ήθελε να κάνει στη ζωή του. Όσοι τον γνωρίζουν, θα σας πουν ότι τρέφει μεγάλη αγάπη για τα επιτραπέζια παιχνίδια και όταν επέστρεψε στην Κύπρο, αποφάσισε να ανοίξει ένα μαγαζί στο Παραλίμνι, με ένα φίλο του, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει φαγητό, καφέ και φυσικά επιτραπέζια.
«Είχαμε αποφασίσει το 2017, ότι θα ανοίγαμε μια καφετέρια, στην οποία θα κάναμε brunch και θα μπορούσε ο άλλος να έρθει να παίξει και επιτραπέζια παιχνίδια. Μετά από ένα χρόνο αποφασίσαμε ότι τελικά δεν ήταν η δουλειά που θέλαμε και κλείσαμε το μαγαζί. Κατά τη διάρκεια εκείνου του ενός χρόνου, παρατήρησα ότι ο κόσμος που ερχόταν, παρότι υπήρχε μεγάλη γκάμα παιχνιδιών, επέλεγε τα κλασικά παιχνίδια, όπως η «Μονόπολυ» ή η «Ναυμαχία». Επέλεγαν παιχνίδια που θα μπορούσαν να συνδέσουν την παιδική τους ηλικία με τον εαυτό τους. Ο καθένας ήθελε να συνδέει την παιδική του ηλικία με τα παιχνίδια που έπαιζε».
Η σύλληψη της ιδέας και η υλοποίηση στην πανδημία
Τότε, συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσει ένα παρεμφερές παιχνίδι, το οποίο ωστόσο θα είχε μια προσωπική, δική του, πινελιά. Άρχισε λοιπόν να δουλεύει σιγά σιγά πάνω στο συγκεκριμένο παιχνίδι, στον ελεύθερο του χρόνο, με στόχο να το εντάξει στην γκάμα παιχνιδιών της καφετέριας που διατηρούσαν.
Τους πρόλαβαν όμως οι εξελίξεις... Η καφετέρια έκλεισε και λίγο καιρό αργότερα, ήρθε η πανδημία, όπου αναγκαστικά έμεινε στο σπίτι και είχε πολύ περισσότερο χρόνο για να δουλέψει τις ιδέες του.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχα την ευκαιρία να συνδεθώ με ανθρώπους, που δεν θα είχα, αν δεν υπήρχε η πανδημία. Εκείνος ο χρόνος που ξόδεψα στο σπίτι ήταν ωφέλιμος, γιατί επικοινώνησα με ανθρώπους τους οποίους δεν θα συναντούσα στην καθημερινότητά μου και ανέπτυξα την ιδέα μου.
Να σημειώσω εδώ ότι είχα ουσιαστικά την ιδέα, είχα το παιχνίδι σχεδιαστικά, το οποίο ονομάζεται «Κωμόπολυ» και έχει πολλά κοινά στοιχεία με το κλασσικό παιχνίδι, εκείνο που δεν είχα ήταν λεφτά. Αποφάσισα λοιπόν να ζητήσω χορήγηση από καταστήματα του Παραλιμνίου, τα οποία θέλω να ευχαριστήσω για την έμπρακτη στήριξη τους. Το αντάλλαγμα ήταν να μπουν στο παιχνίδι και κάποιο από τα τετράγωνα να πάρει το όνομα της επιχείρησής τους. Θεωρώ ότι είναι μια win-win κατάσταση».
Η «Κωμόπολυ», για τον Γιώργο, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα. Ήθελε να αποδείξει ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο σε αυτό το παιχνίδι και στόχευσε να πλασάρει στον κόσμο ένα εναλλακτικό επιτραπέζιο.
Τέσσερις διαφορές που προσελκύουν τον παίκτη
Μετά από μελέτη στα αδύναμα σημεία του παιχνιδιού, έχει εντάξει κάποιες νέες ιδέες, ώστε να το κάνει πιο ελκυστικό, αλλά και πιο ενδιαφέρον για τους παίκτες.
Μετά από μελέτη στα αδύναμα σημεία του παιχνιδιού, έχει εντάξει κάποιες νέες ιδέες, ώστε να το κάνει πιο ελκυστικό, αλλά και πιο ενδιαφέρον για τους παίκτες.
Για παράδειγμα, οι διαφορές από το κλασσικό παιχνίδι είναι ότι αντί να υπάρχουν οι γειτονιές, υπάρχουν τα καταστήματα και συγκεκριμένες επιχειρήσεις που μπορείς να βρεις στο Παραλίμνι. Δηλαδή αντί να υπάρχει ένα χρώμα που να παραπέμπει σε μια γειτονιά, παραπέμπει σε ένα είδος καταστημάτων. Το ροζ χρώμα είναι οι καφετέριες, το καφέ είναι τα εστιατόρια και ούτω καθεξής.
«Επίσης έχουμε κάποιους χαρακτήρες στην «Κωμόπολυ», που δεν υπάρχουν στο κλασσικό παιχνίδι. Επιλέξαμε τους χαρακτήρες, γιατί όταν οι παίκτες ελέγχουν κάποιον χαρακτήρα στη διάρκεια του παιχνιδιού κάνει την εμπειρία του πιο προσωπική και διαφέρει από των υπόλοιπων παικτών στο τραπέζι.
Μια άλλη βασική διαφορά, είναι ότι προσθέσαμε κάρτες, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν και να τις παίξουμε στον γύρο του αντιπάλου. Αυτό βοηθά τους παίκτες να μείνουν συγκεντρωμένοι, ακόμα κι όταν δεν είναι η σειρά τους. Πολλές φορές στα παιχνίδια και ειδικά σε αυτό, ρίχνω ζάρι, παίζω και περιμένω να έρθει ξανά η σειρά μου. Εμάς η προσπάθεια μας είναι οι παίκτες να είναι συνεχώς συγκεντρωμένοι.
Για παράδειγμα, μια κάρτα επιτρέπει σε ένα παίκτη να σταματήσει την κίνηση ενός άλλου παίκτη σε συγκεκριμένο τετράγωνο. Ο παίκτης θα προσπαθήσει να παίξει αυτή την κάρτα όταν ένας αντίπαλος περνά από δική του ιδιοκτησία. Οπότε πρέπει να έχει την έγνοια να δει το μονοπάτι, από το οποίο περνά ο κάθε παίκτης».
Η τέταρτη και τελευταία διαφορά, αφορά την πληρωμή φόρων ή λογαριασμών, όταν κάποιος βρεθεί σε συγκεκριμένα κουτιά του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με το κλασσικό παιχνίδι, όπου πρέπει να πληρώσεις το «πρόστιμο», στην «Κωμόπολυ», όταν ένας παίκτης βρεθεί σε εκείνο το τετράγωνο, έχει την επιλογή να μην πληρώσει, αλλά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ρισκάρει να συλληφθεί. Για το λόγο αυτό, τοποθέτησε ένα επιπλέον πιόνι στη μοκέτα, το οποίο είναι ο αστυνομικός και ψάχνει τους παράνομους.
Η μεγάλη ανταπόκριση και οι στόχοι για το μέλλον
Παρότι το παιχνίδι θα διατεθεί στην αγορά σε λίγες μέρες, η απήχηση που υπάρχει στο Παραλίμνι, αλλά και στα γύρω χωριά είναι πολύ μεγάλη.
Παρότι το παιχνίδι θα διατεθεί στην αγορά σε λίγες μέρες, η απήχηση που υπάρχει στο Παραλίμνι, αλλά και στα γύρω χωριά είναι πολύ μεγάλη.
«Ήταν πολύ μεγαλύτερη η ανταπόκριση απ’ ότι περίμενα. Χρειαζόμουν 22 καταστήματα και σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα βρέθηκαν αυτά τα καταστήματα, τα οποία έπρεπε να πληρώσουν κιόλας για να μπουν στη μοκέτα, γεγονός που δείχνει ότι το είδαν με πολύ καλό μάτι αυτό το παιχνίδι.
Κάναμε επίσης και κάποια διαφημιστικά σποτάκια με πρωταγωνιστές άτομα από το Παραλίμνι και επιχειρήσεις, ώστε να διαφημίσουμε τόσο τα καταστήματα, όσο και το παιχνίδι. Κάναμε συνολικά τρία βίντεο που θα τα δει ο κόσμος τις επόμενες μέρες».
Οι στόχοι του για το μέλλον, είναι πως εξήγησε να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την ιδέα του, αφού ήδη προσεγγίστηκε από δήμους για να δημιουργήσει και γι' αυτούς το επιτραπέζιο, το οποίο θα είναι βασισμένο στα δικά τους δεδομένα.
«Μετά από τις πρώτες θετικές ενδείξεις που υπάρχουν, μας προσέγγισαν από δήμους, με επίσημο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουμε και για εκείνους παιχνίδια, ωστόσο αυτό θα είναι κάτι που θα γίνει στο μέλλον. Έτσι αναμένουμε εξελίξεις στους επόμενους μήνες. Αυτό ήταν η αρχή για να πάμε στο επόμενο βήμα στο μέλλον».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ο 93χρονος ράφτης που πάγωσε το χρόνο στη Λήδρας-«Δίνω 60 ευρώ για να είμαι εδώ»
- Ταξίδια με διαμονή σε... βαν-Οι εναλλακτικές εξορμήσεις δύο νέων στην Κύπρο
- Οι αδελφές κυνηγοί με το όπλο επ ώμου-«Μάς υποτιμούν οι γυναίκες, όχι οι άνδρες»
- «Είδα το Mamma Mia και είπα wow… Δέκα χρόνια μετά έπαιξα στη δεύτερη ταινία»
- Η Κύπρια coach, που παράτησε μια πετυχημένη καριέρα για να αλλάξει τη ζωή της
- Η μουσικός που έφυγε από την Κύπρο στα 19 και κατάφερε να κερδίσει το Λονδίνο