Θρίλερ στις Βρυξέλλες-Απορρίπτουν και το νέο προσχέδιο Λευκωσία και Αθήνα

Ένα διπλωματικό θρίλερ εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες, με αφορμή τις διαφωνίες μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών για το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Μετά την απόρριψη του πρώτου προσχεδίου Συμπερασμάτων, η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα κατέθεσε νέο προσχέδιο με στόχο να ικανοποιήσει τη Λευκωσία και την Αθήνα. 

Ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στα δύο προσχέδια Συμπερασμάτων είναι πολύ λίγες, γεγονός που δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής-Παρασκηνιακό μπρα ντε φερ των δύο τάσεων

Πλέον η προσπάθεια της Γερμανίας για να εξευρεθεί η χρυσή τομή μέσω των αντιπροσωπειών και οι ηγέτες απλά να επικυρώσουν το προσχέδιο έχει ναυαγήσει οριστικά και η όποια κατάληξη θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των ηγετών, εκεί όπου Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα κληθούν να πείσουν τους ομολόγους τους για λήψη αυστηρότερων κυρώσεων στην παρύσα φάση. 

Σύμφωνα με το POLITICO, το νέο προσχέδιο που κυκλοφόρησε σήμερα, λίγες ώρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε λόγο για πρόσθετες κυρώσεις οι οποίες θα ετοιμαστούν από τον Ζοζέπ Μπορέλ και που θα εγκριθούν «το αργότερο» τον Μάρτιο του 2021.

Οι αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες είναι ελάχιστες. Οι διπλωμάτες λένε ότι, για την Ελλάδα και την Κύπρο, η αναφορά στον Μάρτιο είναι πολύ μακριά, καθώς ήθελαν να δουν κάποια ταχύτερη και ισχυρότερη δέσμευση από την ΕΕ. Σύμφωνα με έναν τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα πρότεινε την σύγκληση εκτατής Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την Τουρκία, κάτι ωστόσο που απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες. 

Η Σύνοδος Κορυφής, είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι και σύμφωνα με το πρόγραμμα το θέμα της Τουρκίας να συζητείται αυτή την ώρα κατά τη διάρκεια του δείπνου. 

Σημειώνεται ότι για να ληφθεί απόφαση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. χρειάζεται ομοφωνία, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι 27. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γκρουπ των χωρών που στηρίζουν την ελληνική θέση και ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις αυτή τη στιγμή, είναι η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων Βέλγιο και Ιρλανδία, θεωρούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.  

Στην αντίπερα όχθη προεξαρχούσης της Γερμανίας, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν επιθυμούν κυρώσεις. Κάπου στη μέση και μάλλον αδιάφορες κάτι που σημαίνει ότι θα δεχθούν την όποια απόφαση ληφθεί είναι η Δανία, η Σουηδία και οι Βαλτικές χώρες, αν και χθες οι αντιπροσωπείες τους δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κυρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΔΩ: Ενέκριναν το εμβληματικό πακέτο ανάκαμψης της Ε.Ε. οι ηγέτες

Δειτε Επισης

Καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Δαμασκό ο Κόμπος-Ζήτησε αποκλιμάκωση στον πόλεμο, δείχνοντας τη διπλωματία
Πάνω από 5.000 φωτογραφίες είχε βγάλει στη Σούδα ο Αζέρος-Έστελνε το υλικό μέσα από ειδικό λογισμικό
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
Πώς έγινε η τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς στη Δαμασκό-Ανάμεσα στα θύματα και παιδιά
NBC News: Το Ιράν απείλησε τον Τραμπ με τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ πριν πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις
Συνολικά είκοσι μία ειδικές πτήσεις από Λάρνακα-Συνεχίζονται και οι αφίξεις σκαφών από το Ισραήλ
Καίει το Τμήμα Δασών η έκθεση Ελεγκτικής για Ακάμα-Χάθηκε εγγυητική ενός εκατομμυρίου, αυξήθηκε κατά 135% το κόστος
Διασώθηκαν Ισραηλινοί που επέβαιναν σε σκάφος που έφυγε από την Κύπρο-Αποκοιμήθηκε ο καπετάνιος
Η Τεχεράνη απειλεί πως θα βάλει στο στόχαστρο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή
Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Χίο-Εκκενώθηκαν οικισμοί, υπόνοιες για εμπρησμό