Παραλαμβάνει το πόρισμα για την υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού ο Σαββίδης

Παραδίδεται εντός της ημέρας στον Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για την υπόθεση του θανάτου του 14χρονου Στυλιανού σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης προχώρησε τον Ιανουάριο στο διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών των δικηγόρων  Μόδεστου Πογιατζή και Ανδρέα Ε. Ανδρέου, ύστερα από τη μελέτη της Έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την αναζήτηση ευθυνών σε σχέση με το θάνατο του Στυλιανού, κατά την οποία προέκυψε το συμπέρασμα ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από κάποια πρόσωπα.

Σε ανάρτησή του στο twitter το Σάββατο, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι «ενημερώνω ότι ήδη έχουν γίνει διευθετήσεις και το πόρισμα των Ποινικών Ανακριτών για την υπόθεση του ανήλικου Στυλιανού θα παραδοθεί στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020».

Εξάλλου, την Παρασκευή, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, σε ανακοίνωση της σημείωσε ότι η ενδελεχής έρευνα που διενεργήθηκε από το Γραφείο της κατέδειξε σημαντικές ελλείψεις στους χειρισμούς των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, και συγκεκριμένα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Αστυνομίας, αναφορικά με την ελλιπή αναγνώριση από τους λειτουργούς πρώτης γραμμής της σοβαρότητας των καταγγελιών, που άγγιξαν τελικά την απουσία εκτίμησης κινδύνου στην όλη υπόθεση. 

Η κ. Λοττίδη, στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι  «τα πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα ευρήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 27, Νοεμβρίου, 2019 με την υποβολή της έκθεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμη αξιολογούνται από τους ποινικούς ανακριτές που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διόρισε για την διερεύνηση ποινικών αδικημάτων έναντι όλων των εμπλεκομένων προσώπων.
 
Σημείωσε ότι ένα ακριβώς χρόνο μετά και ακόμη να αναγνωριστεί αν η παράλειψη υποχρέωσης για ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα για περιστατικό βίας ανηλίκου μέσα σε τρεις μέρες από την ημέρα που αυτό έλαβε χώρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν έγινε ποτέ προηγουμένως, παρά μόνο μετά τον θάνατο του, εννέα μήνες αργότερα.
 
«Ένα ακριβώς χρόνο μετά και οι διαπιστώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας για την εκ πρώτοις όψεως παραβίαση των αστυνομικών διατάξεων που επέβαλλαν την υποχρέωση ενημέρωσης του Γραφείου Βίας στην Οικογένεια από τους αστυνομικούς πρώτης γραμμής ακόμη παραμένει υπό διερεύνηση, ενόψει της αναμονής του πορίσματος των ποινικών ανακριτών...».
 
Ένα χρόνο μετά και ακόμη, πρόσθεσε, είναι σε αναστολή κάθε πειθαρχική διαδικασία, ενόψει της αναμονής του πορίσματος των ποινικών ανακριτών σε ΥΚΕ και Αστυνομία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής το αναψυκτήριο στο Πάρκο Ακαδημίας-Ευθύνες σε Τμ. Δασών και μη ορθός προγραμματισμός
Παππούδες κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του δίχρονου εγγονού τους-«Τον κρατούσαν σαν σακούλα σκουπιδιών»
Φόρτωσε τρία βαν με λαθραία τσιγάρα 44χρονος και την πλήρωσε ακριβά με 77 χιλιάδες (pics)
Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις του συριακού στρατού-Eκατοντάδες οι νεκροί από τις συγκρούσεις με τους Δρούζους
Συνελήφθη 32χρονος για κλοπή 530 ευρώ από κατοικία-Επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούς
Οδηγούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών με 166 χιλιόμετρα-Χειροπέδες σε 35χρονο
Άκουσε τα αιτήματα των τυφλών ο ΟΚΥπΥ αλλά τα κενά για τα άτομα με αναπηρία παραμένουν κραυγαλέα
Στο κάδρο της ποινικής έρευνας για ΤΑΚΑΤΑ πέραν των 15 προσώπων, δύο ψηλά στη λίστα-Δεν αποκλείεται ανατροπή δεδομένων
Το μπαλάκι στο Υπουργικό για διαθεσιμότητα Νικολαΐδη, ζήτημα με Αναστασιάδου και Μιχαήλ-Προεκτάσεις για τους τρεις αξιωματούχους
Οι ευθύνες μέσω τρίτων σε πρώην Αρχηγούς Αστυνομίας και η χαμένη αλυσίδα των τροχαίων με αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ