Η πρώτη κίνηση Μπάιντεν για την αλλαγή στις ΗΠΑ ξεκινά με τον κορωνοϊό
08:25 - 09 Νοεμβρίου 2020

Η νέα θητεία ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου. Αυτό συμβαίνει με την τελετή της ορκωμοσίας, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Ο νέος πρόεδρος και η αντιπρόεδρος ορκίζονται ενώπιον του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τα αμερικανικά Μίντια ισχυρίζονται ότι ο γαμπρός του Τραμπ προσπάθησε να τον πείσει να αποδεχθεί την ήττα του. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της καμπάνιας του Τραμπ διέψευσε το γεγονός με ένα τουιτάρισμα: «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο». Το CNN, όμως, επέμεινε στην πληροφορία.
Την ίδια στάση λέγεται ότι τήρησε και η σύζυγος του Μελάνια, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει ο Τραμπ δημοσίως να αποδεχθεί την έκβαση των εκλογών. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είχε επικοινωνήσει με τον αντίπαλο του για να εκφράσει τα συγχαρητήριά του. Ούτε κάποιος άλλος από τον Λευκό Οίκο. Η συζήτηση, πάντως, έχει προσανατολιστεί στο γεγονός ότι ο Τραμπ μπορεί να ηττήθηκε, αλλά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει επηρεαστεί από τον “Τραμπισμό”. Όπως και η ίδια η αμερικανική κοινωνία.
Στο μεταξύ ο Μπάιντεν προχωράει παρασκηνιακά τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλά και για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το επιτελείο του. Από την πλευρά της, η Χάρις κάνει το ίδιο για το δικό της επιτελείο, αλλά και προετοιμάζεται να συμμετάσχει στη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας.
Πρώτη κίνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ η ανακοίνωση σήμερα της task-force για τον κορωνοϊό ενώ παράλληλα «τρέχει» η ιστοσελίδα BuildBackBetter.com που αφορά την μεταβατική περίοδο.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η ομάδα κρούσης για τον κορωνοϊό θα είναι δωδεκαμελής και θα έχει επικεφαλής των γιατρό Βίβεκ Μέρθι και τον πρώην πρόεδρο του FDA, Ντέιβιντ Κέσλερ. Μετά τη συνάντηση μαζί τους ο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το σχέδιό του απέναντι στην Covid-19.
NEW: The 1st public schedule released for President-Elect @JoeBiden and Vice President-Elect @KamalaHarris
— Johnny Verhovek (@JTHVerhovek) November 9, 2020
A briefing from the transition COVID-19 advisory board in Wilmington, DE
Then President-Elect Biden will deliver remarks, and after that briefings w/ transition advisors pic.twitter.com/p8LnPT7ryI
Το σχέδιο Μπάιντεν μετά τις 20 Ιανουαρίου περιλαμβάνει ένα «κύμα» εκτελεστικών διαταγμάτων που θα αφορούν την άρση απαγόρευσης ταξιδιωτών από αρκετά κράτη στα οποία οι Μουσουλμάνοι είναι πλειοψηφία, η επανένταξη των ΗΠΑ στην συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή, την επανένταξη των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ενίσχυση του προγράμματος προστασίας από την απέλαση των ανήλικων που φτάνουν παράνομα σε αμερικανικό έδαφος.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, παραμένει ο προβληματισμός για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ με το CNN να μεταδίδει την πληροφορία ότι δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να προχωρήσει σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με βασικό αίτημα την επανακαταμέτρηση των ψήφων.
2/ To be clear, there is no credible strategy of recounts that result in anything other than Joe Biden as president-elect.
— Jake Tapper (@jaketapper) November 9, 2020
This is about appeasing the president’s ego and currying favor with him, the sources say.
Πηγή: Πρώτο Θέμα