Ταξίδια με διαμονή σε... βαν-Οι εναλλακτικές εξορμήσεις δύο νέων στην Κύπρο

Λατρεύουν το ελεύθερο κάμπινγκ και την εξερεύνηση. Ήθελαν να ταξιδεύουν συνεχώς και να ανακαλύπτουν τους κρυμμένους μικρούς παραδείσους της Κύπρου. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνουν ήταν να μετατρέψουν ένα μικρό λεωφορείο σε σπίτι και να βάλουν μέσα τα απαραίτητα. Ένα κρεβάτι, ένα μικρό χώρο για να κάθονται και μια υποτυπώδη κουζίνα. Κάπως έτσι η περιπέτεια τους ξεκίνησε…
 
Ο λόγος για τον 30χρονο Στέφανο, υπάλληλο σε εταιρεία λογιστικών και την 28χρονη Χριστιάνα, freelance graphic designer, οι οποίοι διαμένουν στη Λεμεσό. Ο… τρίτος στην παρέα τους, είναι ένα campervan, μάρκας Toyota Hiace του 1995, το οποίο αναλαμβάνει την περιδιάβαση και τη διαμονή τους, σε όποιο μέρος τους νησιού θελήσουν να διαμείνουν.
Μιλώντας στον REPORTER, ο Στέφανος και η Χριστιάνα εξήγησαν πως πήραν την απόφαση να φτιάξουν το δικό τους μετακινούμενο σπίτι, χαρακτήρισαν την Κύπρο... παράδεισο, ενώ αναφέρθηκαν και στο όνειρό τους, να ταξιδέψουν με το campervan στο εξωτερικό.
 
«Σαν λάτρεις του (ελεύθερου) κάμπινγκ και τα αμέτρητα Σαββατοκύριακα εξορμήσεων, η ιδέα ενός campervan, ήταν για μας κάτι σαν αναβάθμιση! Η αγάπη μας για την Κύπρο, το κάμπινγκ και μαζί με έντονες επιρροές από ομάδες ανθρώπων που ζούσαν ήδη αυτό το τρόπο ζωής (#vanlife) μας οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Στην ουσία, γνωρίζεις και απολαμβάνεις την Κύπρο μέσω ενός campervan!», ανέφερε ο Στέφανος.
Η επιλογή του σχολικού λεωφορείου
Θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα τροχόσπιτο και να αρχίσουν τις περιδιαβάσεις τους στο νησί, αλλά αυτοί επέλεξαν να πάρουν ένα σχολικό λεωφορείο, να το διαμορφώσουν όπως ήθελαν, να το θερμομονώσουν για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού, δημιουργώντας έτσι ένα μετακινούμενο σπίτι.
 
Η επιλογή του οχήματος, σύμφωνα με την Χριστιάνα, «έγινε τον Απρίλιο του 2019, μετά από αρκετούς μήνες έρευνας. Ο κύριος λόγος που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μικρό σχολικό λεωφορείο και όχι τροχόσπιτο ήταν φυσικά το μέγεθος και η μετακίνηση ενός τέτοιου μικρού ‘’σπιτιού’’. Η στάθμευση σε μικρούς χώρους, τα μικρά στενά δρομάκια στην ύπαιθρο και οι χωματόδρομοι με ένα σχετικά μικρό αυτοκίνητο, κάνουν την μετακίνηση πιο εύκολη, παρά με ένα τροχόσπιτο που ναι μεν είναι μεγαλύτερο και πιο άνετο, αλλά η μετακίνηση του χρειάζεται περισσότερη διαδικασία.
 
Όλες οι μετατροπές έχουν γίνει από εμάς και σε αντίθεση με ένα προκατασκευασμένο τροχόσπιτο, το εσωτερικό του campervan έχει κατασκευαστεί κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας (με βάση των αναγκών μας –αναλόγως της εμπειρίας μας στο κάμπινγκ).»
«Ο παράδεισος που λέγεται… Κύπρος»
Περίπου οκτώ μήνες χρειάστηκαν για να το μετατρέψουν στην σημερινή του κατάσταση και από τότε, άρχισαν τα ταξίδια. Σε κάθε γνωστό και άγνωστο σημείο της Κύπρου. Πολλές φορές, όπου τους έβγαζε ο δρόμος.
 
Γυρίζοντας τη χώρα, τους έκαναν εντύπωση πολλά σημεία και δύσκολα μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιο, γιατί όπως λένε, νιώθουν ότι θα αδικήσουν ένα άλλο.
 
«Η Κύπρος είναι πραγματικά αυτό που λένε παράδεισος, γιατί είτε βρίσκεσαι στο βουνό είτε στη θάλασσα πάντα υπάρχει κάτι όμορφο να δεις! Έχουμε βέβαια μια ιδιαίτερη αδυναμία στην ορεινή Πάφο απ' όπου και κατάγεται ο πατέρας μου και νιώθουμε πιο οικεία», υπέδειξε ο Στέφανος. «Έχουμε διανυκτερεύσει παρά πολλές φορές σε διάφορα μέρη του νησιού όπου και περάσαμε τόσο όμορφα που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιες τοποθεσίες», συμπλήρωσε η Χριστιάνα.
Έχουν ωστόσο ένα όνειρο. Να ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα της Κύπρου με campervan και να δουν άλλες χώρες, κουλτούρες και αξιοθέατα. Αυτό, σύμφωνα με την Χριστιάνα θα συμβεί όταν γίνει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας.
 
«Δεν έχουμε κάνει ακόμα ταξίδια με το campervan στο εξωτερικό αν και θα το θέλαμε παρά πολύ. Ανυπομονούμε να ανοίξει επιτέλους η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε και άλλους προορισμούς. Σίγουρα, η Ελλάδα θα ήταν η ιδανικότερη αρχή όπου και έχουμε ήδη τις περισσότερες προσκλήσεις από φίλους της σελίδας μας στο Instagram.
Εξορμήσεις με ζέστη και βροχή
Η αγάπη τους για τα ταξίδια δεδομένη και η εποχή που θα ταξιδέψουν δεν είναι γι’ αυτούς πρόβλημα, αφού είτε με ήλιο, είτε με βροχή όταν αποφασίσουν να εκδράμουν, θα το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Παρόλ’ αυτά, προτιμούν το καλοκαίρι.
 
«Οι εξορμήσεις μας όταν έχουμε χρόνο, γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γιατί η Κύπρος είναι πανέμορφη όλες τις εποχές. Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν και αποφασίσουμε να μείνουμε κάπου, δεν έχουμε πρόβλημα με το κρύο, γιατί το βαν είναι εξοπλισμένο με θερμομόνωση και μικρές ανέσεις για όλες τις εποχές. Εννοείται, η αγαπημένη μας εποχή είναι το καλοκαίρι, γιατί αυτομάτως έχεις ένα μίνι “εξοχικό” διπλά από τη θάλασσα.»
Οι δύο νέοι εξάλλου, διατηρούν τη δική τους σελίδα στο Instagram, μέσω της οποίας αναρτούν φωτογραφίες από τα μέρη που επισκέπτονται και η οποία ακολουθείται από πέραν των τριών χιλιάδων ατόμων, κάτι που όπως λέει η Χριστιάνα δεν περίμεναν όταν αποφάσιζαν να την δημιουργήσουν.
 
«Η σελίδα στο Instagram δημιουργήθηκε για να γνωρίσουμε και άλλο κόσμο που ζει παρόμοιες εμπειρίες στο νησί και να δείξουμε ότι υπάρχει και αυτός ο τρόπος να γνωρίσεις την Κύπρο. Όντως μέσω της σελίδας, έχουμε έρθει σε επαφή με αρκετά άτομα που έχουν campervan στην Κύπρο ή θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα, που και αυτό επίσης, ήταν ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε η σελίδα.
 
Η αλήθεια, δεν περιμέναμε να αρέσει στον κόσμο, γιατί η ιδέα του να κάνεις βόλτες στην Κύπρο (και κάποιες φορές να διανυκτερεύεις) σε ένα ”βαν” ακούγεται για πολλούς αστείο ή και αχρείαστο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μικρή (σε αποστάσεις) και γεμάτη με τόπους διαμονής (παραθαλάσσια και ορεινά). Δεν έχει να κάνει με τις ανέσεις που μας προσφέρει το βαν, σε σχέση με ένα αντίσκηνο. Έχει να κάνει καθαρά με το αίσθημα της ελευθερίας και της ξεγνοιασιάς που προσφέρει, κάτι που στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο δύσκολο να το νιώσεις».

Δειτε Επισης

Πραγματοποίησαν πορεία οι απεργοί του κλάδου σκυροδέματος-«Οι εργοδότες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»
Παράδειγμα φιλοπατρίας 18χρονη από την Πάφο-Άφησε την Φαρμακευτική και εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων
Σοβαρά περιστατικά σε Δημοτικά-Ένας μαθητής έφυγε μόνος του, άλλος χτύπησε δασκάλους
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ