Σε ισχύ το lockdown στην Ελλάδα-Επέστρεψε το SMS, μόνο με αρνητικό PCR η είσοδος στη χώρα

Από τις 6 το πρωί και για τρεις εβδομάδες είναι πλέον σε ισχύ το δεύτερο lockdown στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποφευχθεί αυτό, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει φέρει στα «κόκκινα» τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στα νέα μέτρα, τα οποία πλέον καλούνται όλοι οι πολίτες της χώρας να ακολουθήσουν. Μεταξύ των μέτρων είναι φυσικά και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.
 
Μετακινήσεις μόνο με SMS ή βεβαίωση
Το πρώτο και βασικότερο μέτρο που είναι σε ισχύ από σήμερα, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη τη χώρα. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται κατ' εξαίρεση είτε με βεβαίωση, είτε με SMS στο 13033 και αυστηρά μόνο για τους εξής λόγους:
 
  • για λόγους εργασίας (Χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α΄ συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη με φυσική σφραγίδα αυτού ή Βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»)
  • για λόγους μετάβασης στο σχολείο (SMS- Επιλογή 4 και πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας)
  • για λόγους υγείας (SMS -επιλογή 1)
  • για λόγους μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα (SMS -επιλογή 2)
  • για λόγους μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα (SMS -επιλογή 3)
  • κίνηση για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο ( SMS -επιλογή 4)
  • μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων (SMS -επιλογή 5)
  • σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτιση αδέσποτων εντός του δήμου (SMS -επιλογή 6).
  • Μεταξύ 9 το βράδυ και 5 το πρωί ισχύουν περαιτέρω περιορισμοί κυκλοφορίας καθώς επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι, με SMS και πάλι, αλλά μόνο για λόγους εργασίας και υγείας ή για το κατοικίδιο.
 
Είσοδος στην χώρα μόνο με αρνητικό τεστ PCR
Όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, θα πρέπει από σήμερα να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, αλλά και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Όπως τόνισε πάντως ο Νίκος Χαρδαλιάς, γι’ αυτό το μέτρο υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα μέτρα θα εφαρμόζονται από τις 11 Νοεμβρίου.
 
Επίσης, παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό, ενώ ξεκινώντας από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr., 24 ώρες πριν το ταξίδι. Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί. Μια φόρμα ανά οικογένεια είναι αρκετή.
 
Χαμός στην Κρήτη πριν το lockdown
Εξάλλου, στην Κρήτη αρκετός κόσμος δεν… αγχώθηκε και το έριξε έξω, λίγο πριν επιβληθεί το υποχρεωτικό lockdown.
 
Ένα μπαρ στο Ηράκλειο, μάλιστα, γέμισε κόσμο το βράδυ της Παρασκευής, όπου φυσικά δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Όπως καταμαρτυρούν και οι φωτογραφίες του ekriti.gr, το μαγαζί ήταν γεμάτο όρθιους θαμώνες, οι οποίοι διασκέδαζαν, καθώς το μαγαζί έμενε ανοιχτό και δεν έβαζε όριο στον κόσμο που έμπαινε εντός.
 
Ίδιες εικόνες εμφανίστηκαν και στην Πάτρα, όπου γέμισαν κόσμο τα καταστήματα και τα μαγαζιά το βράδυ, λίγο πριν ξεκινήσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Το έριξαν έξω και στην Πάτρα
Λίγες μόνον ώρες πριν η χώρα μπει σε καθεστώς ολικού lockdown λόγω κορωνοϊού, στην Πάτρα αποφάσισαν να απολαύσουν τις τελευταίες στιγμές που η εστίαση παραμένει ανοικτή.
 
Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, η Ελλάδα βάζει... λουκέτο και μαζί οι περισσότερες επιχειρήσεις, με στόχο να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα.
 
Στην Πάτρα, λίγες ώρες πριν από την επιβολή των νέων μέτρων, διαμορφώθηκε ανάλογο σκηνικό με εκείνο της Ερμού.
 
Κοσμοπλημμύρα που θύμιζε... Καρναβάλι. Σύμφωνα με το TheBest, μάλιστα, στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου γινόταν χαμός. Πολλοί Πατρινοί είχαν κάνει και κράτηση προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα τραπέζι. Πολλά μαγαζιά έχουν και δυνατή μουσική.
Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Μοναχοί παλιάς αδελφότητας στο Άγιο Όρος κατηγορούνται για εκρήξεις κοντά σε μοναχούς της νέας αδελφότητας
Συνεχίζεται η δίκη Πισπιρίγκου-Αποκλείει την ασφυξία ως αίτιο του θανάτου της Μαλένας η ιατροδικαστής
Σε δίκη 11 άτομα για τον θάνατο 11χρονου σε σχολείο στις Σέρρες μετά από έκρηξη λέβητα
Ασύλληπτη τραγωδία στην Εύβοια-Σκότωσε τον θείο του με πολλαπλές μαχαιριές επειδή δεν του έδωσε χρήματα
Περιστατικό ακραίας βίας σε Γυμνάσιο στην Ελλάδα- 13χρονος προσπάθησε να πετάξει συμμαθητή του από το μπαλκόνι
Σε τροχιά διαγραφής Κασσελάκη–Η «κόκκινη γραμμή» με το εξώδικο, η στροφή Γεροβασίλη και η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή
Πατέρας στη Σκύρο ομολόγησε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τις δύο ανήλικες κόρες του
Φρίκη στην Κέρκυρα-«Η μητέρα μου έφερνε άνδρες στο σπίτι και με βίαζαν όταν ήμουν 12 ετών»
Διαγραφή Κασσελάκη ζήτησε η Όλγα Γεροβασίλη και Πολάκη-Να αποσύρει άμεσα το εξώδικο
Επέστρεψε στο σχολείο της η 14χρονη που ξυλοκοπήθηκε στη Γλυφάδα-«Προσπαθεί να ενταχθεί», λέει ο πατέρας της