Ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Υγείας για τα περί μετάδοσης ιού μέσω κατανάλωσης τροφίμων

Επιστήμονες και Αρχές σε όλο το κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 και επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η μετάδοση του ιού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία σε σχέση με τη νόσο COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή περεταίρω επισημαίνει πως τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV) δείχνουν ότι δεν έχειν σημειωθεί μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και ότι, βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων, δεν προκύπτει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά στη μετάδοσή του μέσω της πρόσληψης τροφίμων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει επίσης δηλώσει ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR) δεν υπάρχουν γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς που να οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες.

Η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι όμως δυνατή με την αφή, καθώς τα παθογόνα που βρίσκονται στα χέρια μπορούν να εισέλθουν μέσω του βλεννογόνου της μύτης, του στόματος ή των ματιών και να οδηγήσουν σε μόλυνση. Ωστόσο αυτό είναι πιθανόν να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη  μόλυνση της επιφάνειας από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον.

Τέλος, και η Εθνική Αρχή για την Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφίμων της Γαλλίας (ANSES) δηλώνει, βάσει της έως σήμερα γνώσης, ότι αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού.
 
Ως εκ τούτου, καλούνται οι καταναλωτές να τηρούν απλούς κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή των τροφίμων όπως:

  • Βασικός κανόνας υγιεινής και ασφάλειας στην κουζίνα,
  • Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι,
  • Καλό μαγείρεμα του φαγητού (κρέας),
  • Σωστή αποθήκευση τροφίμων ευπαθή τρόφιμα σε θερμοκρασία ψυγείου,
  • Καθαρισμός της επιφάνειας κοπής κρέατος μετά από κάθε χρήση,
  • Αποφυγή των μολύνσεων, με τη χρήση διαφορετικών επιφανειών κοπής για το ψάρι, το κρέας, τα λαχανικά και το ψωμί, ενώ συστήνεται να μην αφήνετε άλλα τρόφιμα δίπλα σε ωμό κρέας.

Δειτε Επισης

Τρεις νεκροί στο Ισραήλ μετά από μπαράζ ιρανικών πυραύλων, παρά την κατάπαυση πυρός
Μαρτυρία για την τρομοκρατική στη Δαμασκό-«Μόλις τελειώσαμε την προσευχή, άνοιξε πυρ εναντίον και ανατινάχθηκε»
Συνεχίζεται το... πάρτι εγκληματιών στη Λεμεσό-Βομβιστική επίθεση σε μπυραρία, εμπρησμό σε όχημα μετά από μια ώρα
ΒΙΝΤΕΟ: Εφιαλτικό βράδυ στη Χίο-Εκκενώθηκαν περιοχές, μάχη σε πέντε πύρινα μέτωπα
LIVE: O Tραμπ ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν-«Νικήτριες και οι δύο χώρες»
Σε δίκη ο 49χρονος νοσηλευτής, στο κατηγορητήριο μόνο το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης-Ελεύθερος υπό όρους
Μόνο… αεροπορική η κινητικότητα στο Κυπριακό-Στην Κύπρο ο Χαν, αναμένεται και η Ολγκίν
Μακροπρόθεσμες πιέσεις στη φαρμακευτική αγορά λόγω πολέμου-Ποια φάρμακα περνούν το φίλτρο του ΓεΣΥ
Από την Ιταλία στις... Κεντρικές μετά από οκτώ χρόνια καταζητούμενος για κλοπές και διαρρήξεις
Άνοιξε και το κεφάλαιο Τυχικού στη Σύνοδο-Στήριξαν Αρχιεπίσκοπο για τοποτηρητεία, δεν εξέτασαν το λίβελο πίστεως