Οι αντοχές του συστήματος υγείας-Το πλάνο εάν ξεπεράσουν τους 200 οι ασθενείς

Όταν ξεκινούσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στα μέσα Οκτωβρίου, το σενάριο της νοσηλείας τριψήφιου αριθμού ασθενών έμοιαζε πολύ μακρινό. Κι όμως, η χώρα μας έφτασε δυστυχώς σε αυτό το σημείο, με το σύστημα υγείας, να δέχεται πλέον πιέσεις, αφού έχει ξεπεραστεί το 50% της δυνατότητας του ορίου που έχει τεθεί, που είναι 200 νοσηλείες για ασθενείς με covid-19, εκτός ΜΕΘ. Τι θα γίνει, όμως, εάν ξεπεραστούν τα όρια που έχουν τεθεί;  

Ο ΟΚΥπΥ διαβεβαιώνει πως υπάρχει πλάνο και για αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο συνεχίζει να προειδοποιεί πως σε κάθε σύστημα υγείας υπάρχουν όρια. «Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός στα δημόσια νοσηλευτήρια και πέραν του 50%  των κλινών που είναι διαθέσιμες για covid είναι κατειλημμένες. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι το σύστημα δέχεται μεγάλη πίεση και είναι γι’ αυτό το λόγο που ανησυχούμε και ειδικά για τα περιστατικά από οίκους ευγηρίας. Οι εισαγωγές είναι πιο πολλές από τα εξιτήρια», ανέφερε στον REPORTER o εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου.
 
Τα δεδομένα αυτού του μήνα, που οδήγησαν και στην αυστηροποίηση των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή την 30η Νοεμβρίου, συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά με τους φόβους για περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες να εντείνονται. Μέχρι στιγμής, το Νοέμβριο, τον μαύρο μήνα της πανδημίας για τη χώρα μας, καταγράφηκαν 25 θάνατοι συνανθρώπων μας από ή με covid-19 και 5,839 περιστατικά της νόσου, που αποτελούν το 57% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από την αρχή της πανδημίας. Το ανησυχητικό είναι πως τα 3,154 κρούσματα εντοπίστηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες και είναι γι΄αυτό που εκτιμάται πως θα αυξηθεί η ροή ασθενών στα νοσηλευτήρια.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα 24 μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση-Τι ανοίγει και τι αναστέλλεται

Τα όρια που «έσπασαν»
O σχεδιασμός του ΟΚΥπΥ, ήταν να ανοίγει σταδιακά τις 200 κλίνες για τους ασθενείς για covid-19 σε τρία νοσηλευτήρια.
Στις 5 πέντε Νοεμβρίου όταν ξεπεράστηκε το πρώτο όριο που τέθηκε, εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Αναφοράς και έκτοτε χρησιμοποιείται μόνο για ασθενείς με covid-19, διαθέτοντας 75 κλίνες. Παράλληλα, ήταν και είναι ακόμη ανοικτός θάλαμος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και συγκεκριμένα στο Ουρολογικό τμήμα, δυναμικότητας 16-26 κλινών. Σημειώνεται πως στις 5 Νοεμβρίου, νοσηλεύονταν 65 ασθενείς με κορωνοϊό, οι 5 στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

Σε τέσσερις ημέρες οι νοσηλείες ασθενών με covid-19 αυξήθηκαν κατά 20, κάτι που ανάγκασε τον ΟΚΥπΥ, να ετοιμάσει και τον πέμπτο όροφο του Νοσοκομείου Λεμεσού που λειτουργεί πλέον ως το δεύτερο Νοσοκομείο Αναφοράς και έχει 70 διαθέσιμες κλίνες. Την ίδια ημέρα, στις εννέα Νοεμβρίου δηλαδή, σημειώθηκε και το πρώτο αρνητικό ρεκόρ στις νοσηλείες, με 85 ασθενείς, οι επτά εκ των οποίων νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ.

Έκτοτε το αρνητικό ρεκόρ έσπασε αρκετές φορές, μάλιστα, σχεδόν καθημερινά μετά τις 20 Νοεμβρίου και μετά. Η ροή των ασθενών συνεχίζει την αυξητική της τάση και με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα 28 Νοεμβρίου όπου νοσηλεύονταν σε τέσσερα νοσοκομεία 114 ασθενείς με κορωνοϊό. Σύμφωνα με το πλάνο, θα ανοίξει και θάλαμος στο χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου Λευκωσίας, που διαθέτει 28 κλίνες, ώστε να συμπληρωθούν οι 200.

Το χείριστο σενάριο
Το σενάριο να γεμίσουν οι διαθέσιμες κλίνες, είναι το χείριστο για το σύστημα υγείας, που θα δεχθεί πλέον ασφυκτικές πιέσεις. «Υπάρχει σχεδιασμός σε περίπτωση που ξεπεράσουμε τις 200 κλίνες», σημείωσε ο κ. Χαριλάου συμπληρώνοντας όμως, ότι «τα πράγματα θα είναι δύσκολα».
 
Όπως εξήγησε προκειμένου να αναπτυχθούν και άλλες κλίνες «θα πρέπει να σταματήσουν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και να διατεθούν και άλλοι χώροι και προσωπικό. Υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, αλλά όλα αυτά θα γίνουν με μείωση άλλων δραστηριοτήτων, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια».
 
Το πλάνο για τις ΜΕΘ
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το όριο δεν καθορίζουν οι κλίνες, αλλά ο αριθμός των εξειδικευμένων γιατρών και συγκεκριμένα των εντατικολόγων, που δεν είναι μεγάλος. Μέχρι χθες βράδυ στη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που δημιουργήθηκε (ΜΕΘ 2) ειδικά για ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο και η οποία διαθέτει 28 κλίνες, νοσηλεύονταν 16 ασθενείς.

Συνολικά οι κλίνες στις δύο ΜΕΘ, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι 60 με δυνατότητα, εάν παραστεί ανάγκη να αυξηθούν και  να αξιοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ, του νοσοκομείου Λεμεσού. «Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι κάθε σύστημα υγείας, δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες έχει κάποια όρια. Στο παρόν σχέδιο, το όριό μας είναι οι 200 νοσηλείες για ασθένειες εκτός ΜΕΘ και ανάπτυξη μέχρι και 115 κλίνες εντατικής θεραπείας», υπέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπουτου ΟΚΥπΥ.

Αυτό που κάνει τώρα ο  ΟΚΥπΥ σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, είναι προετοιμασία σε περίπτωση που χρειαστούν πέραν των 28 κλινών εντατικής για covid. «Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να επεκταθούμε και στις άλλες δομές, που έχουμε καθορίσει και είναι έτοιμες από την πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουν δημιουργηθεί δομές μέσα στο ίδιο το Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπως ο χώρος της τραπεζαρίας που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα καθώς και άλλοι χώροι».

Κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει όταν εάν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εντατικολόγων για όλους τους ασθενείς, ανέφερε πως «σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός». Σημείωσε δε ότι και η Κύπρος, θα ακολουθήσει το μοντέλο «όλων των προηγμένων χώρων. Δηλαδή όταν ξεπεραστεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από εντατικολόγους, τότε θα δουλέψουμε με ομάδα ιατρών. Θα συμμετέχουν και άλλοι γιατροί, που έχουν εκπαίδευση εντατικολογίας, όπως είναι αναισθησιολόγοι, που είναι καλοί χειριστές του αναπνευστήρα, παθολόγοι, καρδιολόγοι, χειρουργοί κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Ο κ. Χαριλάου εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα φτάσουμε στην κατάσταση άλλων χωρών. «Δεν θέλουμε να δούμε τις εικόνες άλλων χωρών, γι’ αυτό το λόγο κάνουμε καθημερινές συσκέψεις, για να αξιολογείται η κατάσταση και να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα. Θεωρούμε πως δεν θα φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Νιώθω ασφάλεια εδώ»-Με μουσική και χορό θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στους οίκους ευγηρίας
Κατακλύζουν την αγορά οι καταναλωτές για τα τελευταία ψώνια-Αναζητούν προσφορές
Φορτωμένη δώρα έρχεται η κακοκαιρία Elena-Καταιγίδες, χαλάζι και χιόνι στο μενού του καιρού
Δίνουμε αίμα, σώζονται ζωές-Τεράστιο το πρόβλημα με τα αποθέματα, δραματική έκκληση προς τους αιμοδότες
Εισφορά €4.520 στον Ραδιομαραθώνιο από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Προεδρικό
Υπερπλήρη τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού-Αναμονή ασθενών πέραν των 24 ωρών για κλίνες
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση