Ξεκίνησε την παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών της από την Κερύνεια η ΕΔΕΚ
13:26 - 23 Νοεμβρίου 2020
![bc296e4a-14f0-4b9d-b3ee-098f3f2e38fa.jpg](/images/SePYnsSOCDQl7hsZT4QwQvLCEfk=/360155/width-750/bc296e4a-14f0-4b9d-b3ee-098f3f2e38fa.jpg)
Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ «δεν είναι καθόλου τυχαίο» που αρχίζει την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της από την επαρχία Κερύνειας και πρόσθεσε πως για την ΕΔΕΚ δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή των κατοίκων της Κερύνειας στις περιουσίες τους, κάτι που δυστυχώς, όπως είπε, «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία τους στερεί μόνιμα αυτό το δικαίωμα».
«Πιστή στην προτροπή του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου δεν ξεχνούμε τα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μακροχρόνιος θα είναι ο αγώνας μας μέχρι την απελευθέρωση τους, συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ευχαρίστησε τους υποψηφίους βουλευτές του Κινήματος στην επαρχία Κερύνειας για το γεγονός, όπως είπε, ότι «σε αυτή την δύσκολη αναμέτρηση συστρατεύονται μαζί με την ΕΔΕΚ για την υλοποίηση των κοινών μας στόχων».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαπήθου Ντίνος Ευθυμίου είπε ότι «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια και όχι εκεί που η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μας καθορίζει και κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλουν».
Η εκπαιδευτικός Μαρία Περατικού είπε ότι «ο πολιτισμός ήταν πάντα το αγκωνάρι στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται πάντα ο ελληνισμός της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «ο πολιτισμός αποτελεί στοιχείο εθνικής επιβίωσης».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κερύνειας Πανίκος Πάρπας είπε ότι «καμιά λύση δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη και δημοκρατική χωρίς την κατοχύρωση του δικαιώματος των Κερυνειωτών να επιστρέψουν με ασφάλεια στις περιουσίες τους».
Ο Ντίνος Α. Ευθυμίου γεννήθηκε στην πανέμορφη Λάπηθο στις 26 Σεπτεμβρίου του 1954 και μεγάλωσε στην ενορία του Αγίου Θεοδώρου του στρατηλάτη. Έχει ρίζες από τον Καραβά και από την Βασίλεια. Με την αποφοίτηση του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Λοχίας στην 190 Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού με έδρα το μοναστήρι της Παναγίας της Αχειροποιήτου, «φοιτώντας» στο σχολείο του πραξικοπήματος και της προδοσίας επί του πεδίου του πολέμου της τουρκικής εισβολής του 1974.
Αφού απολύθηκε, φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε Οικονομικά (Πολιτική Οικονομία) και αργότερα σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα αρχικά με την Προοδευτική και όταν αυτή περιήλθε στα χέρια μεγάλου κόμματος της Κύπρου, δημιούργησε με άλλους Κύπριους την αυτόνομη κίνηση Κυπρίων φοιτητών.
Στην Κύπρο διετέλεσε για σχεδόν πέντε χρόνια μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων μέχρι το 1993, όταν και διαχώρισε την θέση του επί των κριτηρίων Γκάλη για το πρόβλημα των αγνοουμένων. Στο πλαίσιο αυτό γνώρισε και τον αείμνηστο Θεόφιλο Γεωργιάδη και λίγο αργότερα μετά την δολοφονία του από ελληνόφωνους πράκτορες των Τούρκων οργάνωσε και ηγήθηκε της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν-Λεμεσού, με πλούσια αλληλέγγυα έμπρακτη δράση για τον Κουρδικό Ένοπλο Απελευθερωτικό Αγώνα.
Από τις 18 Δεκεμβρίου 2001 εκδίδει την μηνιαία (μέχρι στιγμής) εφημερίδα «Κερυνειώτικη Ηχώ».
Από τις 15 Μαΐου 2015, όταν η κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ απέρριψε την Διζωνική Δικοινοτική «Ομοσπονδία» βρέθηκε ενεργά δίπλα στην συγκεκριμένη πολιτική δύναμη.
Η φιλόλογος Μαρία Περατικού Κοκαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε και ζει στο μαρτυρικό νησί του ελληνισμού, την Κύπρο, τόπο καταγωγής του πατέρα της. Η μητέρα της Αθηναία, με Μικρασιατικές ρίζες. Σπούδασε Φιλολογικές σπουδές: Καποδιστριακό Αθηνών και Old Sydney University. Δούλεψε στη Μέση Εκπαίδευση Κύπρου. Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών του Παιδαγωγικού Τμήματος και Ελληνικό Ινστιτούτο ΕΛΛΙΕΠΕΚ τιμήθηκε το 2014 ως άνθρωπος του Πολιτισμού και των Γραμμάτων. Βραβεύθηκε και διακρίθηκε αρκετές φορές. Έκανε βιβλιοκριτικές, ομιλίες και παρουσιάσεις λογοτεχνών. Έργα της μεταφράστηκαν στα Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Σέρβικα.
Ο Παναγιώτης (Πανίκος) Πάρπας γεννήθηκε το 1948 στην Κερύνεια. Με την αποφοίτησή του από το Πρακτικό Τμήμα Γυμνασίου Κερύνειας κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στα τεθωρακισμένα. Υπήρξε μέλος της ομάδας καλαθοσφαίρισης της θρυλικής ΠΑΕΚ Κερύνειας και στο διάστημα 1969 – 1971 διακρίθηκε ως διεθνής καλαθοσφαιριστής της Εθνικής Ομάδας καλαθοσφαίρισης Κύπρου. Το 1971 τελείωσε τις σπουδές του στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Ακολούθως εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως υπεύθυνος σε κατασκευαστικές εταιρείες τόσο στην Κύπρο όσο και στη Σαουδική Αραβία. Τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τον 2017 είναι Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κερύνειας και έχει αφοσιωθεί στον αγώνα των Κερυνειωτών για επιστροφή στην πατρώα γη σε συνθήκες ασφάλειας.
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)