Μπορρέλ: Η βία κατά γυναικών αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει θέση στην ΕΕ ή αλλού

"Η βία κατά γυναικών και κοριτσιών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο", δήλωσε ενόψει την Διεθνούς Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου) ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος προειδοποιεί ότι "η κλίμακα του προβλήματος παραμένει ανησυχητική καθώς μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστη σωματική ή και σεξουαλική βία".

Σημειώνει ακόμα ότι "η βία κατά των γυναικών υπάρχει σε κάθε χώρα, πολιτισμό και κοινότητα" και "η πανδημία COVID-19 έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι για ορισμένες γυναίκες, ακόμη και το σπίτι τους δεν είναι ασφαλές μέρος".

Ο Μπορρέλ αναφέρει ότι "τα στοιχεία δείχνουν ότι η βία κατά των γυναικών και των παιδιών έχει αυξηθεί από την έναρξη των μέτρων lockdown COVID-19".

"Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εισαγάγει μέτρα αντιμετώπισης, όπως ειδικοί μηχανισμοί προειδοποίησης στα φαρμακεία, για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κάθε μορφή βίας". "Προτρέπουμε όλα τα κράτη μέλη να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα", αναφέρει.

"Η αλλαγή είναι δυνατή, αλλά απαιτεί δράση, δέσμευση και αποφασιστικότητα. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα με τους εταίρους της για τη διερεύνηση και την τιμωρία των πράξεων βίας, τη διασφάλιση της υποστήριξης των θυμάτων και ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων και την ενίσχυση του νομικού πλαισίου", τονίζει ο Μπορρέλ. 

"Μέσω της Πρωτοβουλίας Spotlight έχουμε ήδη καταπολεμήσει τη βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών, σε 26 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή την εβδομάδα θα παρουσιάσουμε ένα νέο σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών στις εξωτερικές μας δράσεις. Καλούμε επίσης τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης - το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ο στόχος μας είναι πολύ σαφής: να τερματίσουμε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Το χρωστάμε σε όλα τα θύματα", καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για αποκεντρωμένη διοίκηση σε δημόσια νοσηλευτήρια-Πυρά κατά Κυβέρνησης για ανάληψη ευθυνών
Πρώτη τοποθέτηση Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό Χαν-«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του»
Θρίλερ για γερά νεύρα οι συνομιλίες στο Ουκρανικό-«Η Ρωσία δεν είναι σοβαρή»
Το «φιάσκο» στην Τουρκία και οι ειρωνικές εκατέρωθεν δηλώσεις-Τα σενάρια για τις συνομιλίες
Στον αέρα οι συζητήσεις στην Τουρκία-«Ο Ζελένσκι δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη»
Δύο χρόνια φυλάκιση στη γιαγιά του βρέφους που βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών στην Ελλάδα
Καταχωρείται η υπόθεση για την θανάτωση του καγκουρό-Στο κατηγορητήριο κι άλλα πρόσωπα εκτός από τον 36χρονο
Η «χαλαρότητα» στο ΚΕΠ και η κατάθεση Πετρίδη στο επίκεντρο της δίκης για Al Jazeera
Υποβαθμίζει τις συνομιλίες στην Τουρκία ο Τραμπ-«Δεν θα συμβεί τίποτα μέχρι να συναντηθώ με τον Πούτιν»
Πάνω από 2,000 κλήσεις στο Hope For Children το 2024-«Αλματώδης αύξηση»