Ο ρόλος των υποκείμενων νοσημάτων και ο μοιραίος συνδυασμός με τον κορωνοϊό

«Ο ασθενής έπασχε από υποκείμενα νοσήματα». Μία πρόταση που συνοδεύει τις πλείστες ενημερώσεις του Υπουργείο Υγείας, όταν ανακοινώνει το θάνατο ενός ασθενούς με κορωνοϊό. Κι αμέσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίρνουν φωτιά. Οι ιατροδικαστές του Facebook, στις 9 από τις 10 φορές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ασθενής δεν πέθανε από κορωνοϊό, αλλά από τα υποκείμενα νοσήματα. Αυτό που δεν ξέρουν, όμως, είναι ότι ο κορωνοϊός ήταν η αιτία για να αντιδράσουν τα υποκείμενα νοσήματα και να οδηγήσουν στον θάνατο.
 
Τι είναι όμως υποκείμενα νοσήματα και γιατί είναι τόσο επικίνδυνο να νοσήσει ένας άνθρωπος με χρόνια πάθηση από κορωνοϊό; Μπορεί τόσους μήνες μετά, από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε στην Κύπρο, να ακούμε καθημερινά «προστατεύστε τις ευάλωτες ομάδες». Κι όμως έχουν δίκαιο.
 
«Υποκείμενα νοσήματα είναι οι διάφορες παθήσεις που μπορεί να έχει ένα άτομο, το οποίο σε μία φλεγμονή ή μία λοίμωξη, παίζουν τον δικό τους ρόλο, ως προς το γεγονός ότι αυτά τα άτομα έχουν μειωμένες αντοχές ή εφεδρείες και υπάρχει κίνδυνος να μην έχουν καλή πρόγνωση». Αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε στον REPORTER ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος έδωσε παράδειγμα πως όταν ένας ασθενής αντιμετωπίζει πνευμονία και έχει άλλο νόσημα ή πνευμονολογική πάθηση, «θεωρούμε, βάσει των μελετών, έχει μεγαλύτερους κινδύνους να εμφανίσει επιπλοκές».
 
Βάσει των ιατρικών μελετών, οι ειδικοί έχουν εξάγει πλέον αποδεδειγμένα συμπεράσματα για τα υποκείμενα νοσήματα. Αυτά είναι:  
  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Ο ζαχαρώδης διαβήτης
  • Η υπέρταση
  • Χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σοβαρό αρρίθμιστο άσθμα
  • Καρκίνος
  • Χρόνιες νεφρολογικές παθήσεις
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα

«Μένει και η ηλικία. Στατιστικά η ηλικία παίζει το δικό της ρόλο και είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Όταν συνδυάζεται η ηλικία με μία από αυτές τις παθήσεις, ο κίνδυνος αυξάνεται».
 
Τα υποκείμενα νοσήματα και ο κορωνοϊός
Από την αρχή της πανδημίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλες τις χώρες, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η επίδραση που έχει ο κορωνοϊός σε ασθενείς που πάσχει από υποκείμενα νοσήματα. Ασθενείς που δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι, αλλά και νέοι. Νέοι που πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση.
 
Τα ευρήματα των ερευνών δείχνουν πως όταν ο κορωνοϊός «χτυπήσει» ένα ασθενή με χρόνια πάθηση, αυξάνει τον κίνδυνο ο οργανισμός του να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην πρόκληση.
 
«Ξέρουμε ότι η νόσος covid προκαλεί μία σοβαρής μορφής αναπνευστική λοίμωξη, οπότε μπορούν να επηρεαστούν ανά πάσα στιγμή και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα. Έχουμε ασθενείς που μπορεί να εμφανίσουν πιο συχνά επιπλοκές, λόγω των υποκείμενων νοσημάτων τους».
 
Η αναπνευστική ανεπάρκεια είναι το πιο συχνό σύνδρομο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, όταν μολύνονται με κορωνοϊό. Τις περισσότερες φορές, ο ασθενής κρίνεται ότι χρειάζεται υποστήριξη ώστε να αναπνεύσει. Ωστόσο, αυτό που χτυπά καμπανάκι στους ειδικούς είναι όταν παρουσιάζουν εμπλοκή στην καρδιά και παρουσιάζουν διάφορες αρρυθμίες, ή ακόμη και βλάβη μυοκαρδίου.  
 
«Αν όλοι αυτοί οι παράγοντες εμφανιστούν, αυξάνεται ο κίνδυνος όταν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Αλλά βλέπουμε ότι κι ένας νέος, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να έχει μία κακή έκβαση αλλά αυτό είναι σπάνιο», επεσήμανε ο κ. Αρμεύτης.
 
«Τελική αιτία θανάτου η νόσος covid-19»
«Η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται στην νόσο covid-19». Ακόμη μία πρόταση, που εμφανίζεται συχνά στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Ακόμη μία πρόταση που αποτελεί κόκκινο πανί για τους επιστήμονες του διαδικτύου. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα, όμως, τελική αιτία θανάτου η νόσος covid;
 
Ο κ. Αρμεύτης χρησιμοποίησε για παράδειγμα, ένα ασθενή που βρισκόταν σε ένα γηροκομείο και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Όπως εξήγησε, η αιτία που αυτός ο ασθενής παρουσιάζει μείωση οξυγόνου είναι η νόσος covid. «Αναγκαστικά, λόγω των κριτηρίων, για αυτό τον ασθενή πρέπει να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο και εκεί μπορούν να εμφανιστούν επιπλοκές από τα υποκείμενα νοσήματα. Οπότε θεωρούμε ότι ο λόγος θανάτου είναι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό και ακολουθεί μία αλληλουχία αυτών των επιπλοκών. Μπορεί ο ασθενής να παρουσιάσει ένα εγκεφαλικό, αλλά αυτό παρουσιάζεται λόγω της φλεγμονής που εμφανίστηκε από τον κορωνοϊό. Η λοίμωξη του κορωνοϊού δημιουργεί μία κατάσταση υπερπηκτικότητας και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μπορεί να καταλήξει ο ασθενής από εγκεφαλικό. Η αιτία θανάτου είναι η λοίμωξη από το covid».  
 
Κι αυτό δεν συμβαίνει ξαφνικά τώρα με τον κορωνοϊό. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες λοιμώξεις, που όταν εισβάλουν στον οργανισμό των ατόμων, προκαλούν σημαντικά προβλήματα, αφού ο συνδυασμός τους με τα υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να αποβεί μοιραίος. Ωστόσο, τα υποκείμενα νοσήματα δεν αναιρούν την σοβαρότητα της λοίμωξης. Η αρχική αιτία θανάτου είναι αυτή.
 
Ο θάνατος ανθρώπων χωρίς υποκείμενα νοσήματα και η απάντηση στους αρνητές
Όταν ο κορωνοϊός χτυπά τους υγιείς ανθρώπους, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, προκαλεί προβληματισμό, ως προς τις επιπτώσεις που έχει. Παράδειγμα είναι και ο θάνατος ασθενών, που δεν έπασχαν από κάποια χρόνια πάθηση.
 
Ο πνευμονολόγος, εξηγώντας το φαινόμενο αυτό, υπέδειξε πως «οι ασθενείς αυτοί, ευτυχώς είναι λίγοι και μπορεί ο οργανισμός τους να αντιδράσει με μία εκτεταμένη φλεγμονή και να προκαλέσει βλάβες στα όργανα, που να οδηγήσουν στον θάνατο. Για κάποιους ασθενείς μπορεί να είναι και μία προδιάθεση του οργανισμού, να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Ενώ το ξέρουμε ότι ο ασθενής ήταν χωρίς υποκείμενα νοσήματα, υπάρχει η προδιάθεση από τον οργανισμό να δημιουργηθούν τόσο σοβαρές επιπλοκές, που να προκύψει ο θάνατος. Αυτό το είχαμε πάντα στην ιατρική. Ευτυχώς είναι τα σπάνια περιστατικά. Λόγω της πανδημίας δημιουργείται κάποια σύγχυση, όμως είναι ξεκάθαρο ότι όταν το αίτιο είναι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό, η οποία ανιχνεύεται στη μοριακή εξέταση και ακολούθως, η κατάσταση φτάνει στο θάνατο και συνδέεται με αυτό, η αιτία είναι ο θάνατος».
 
Αυτό αποτελεί και μία απάντηση στους αρνητές του ιού, που πιστεύουν ότι αν νοσήσουν θα περάσουν ανώδυνα τη νόσο. Όμως, αυτό είναι μόνο μία ουτοπία. Κι ο καθένας μπορεί να το καταλάβει αυτό, διαβάζοντας απλά για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη.
 
«Όλοι μας κινδυνεύουμε, ακόμη κι ένας που δεν πιστεύει μπορεί ένα δικό του άτομο να νοσήσει, αν δεν νοσήσει ο ίδιος και τότε θα χρειαστεί η ανάγκη για νοσηλεία. Ο φόβος μας είναι μην φτάσουμε σε μία κατάσταση που να μην υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια και κλίνες εντατικής, για να μπορούμε να παρέχουμε σε αυτούς τους ασθενείς τη δέουσα θεραπεία. Όταν γεμίσουν οι εντατικές, τότε θα χάσουμε ασθενείς επειδή δεν θα μπορέσουμε να τους θεραπεύσουμε. Δεν είναι απομακρυσμένο αυτό το σενάριο. Εγώ εύχομαι να μην το βιώσουμε, όπως το βιώνει η Θεσσαλονίκη. Κι εκεί υπήρχαν οι αρνητές, υπήρχαν αυτοί που έκαναν πάρτι, ενώ τους έλεγαν να λάβουν περιοριστικά μέτρα, υπήρχαν αυτοί που δεν ήθελαν να φορέσουν μάσκα, που αντιδρούσαν. Αυτή τη στιγμή η περιοχή είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ψάχνουν να βρουν κρεβάτια στις εντατικές, φέρνουν νοσηλευτές από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό το έχουμε ζήσει σε ένα μικρό βαθμό στην πρώτη φάση. Γνωρίζουμε πως μπορεί από την μία μέρα στην άλλη αυτό το πράγμα να ξεφύγει. Τότε δεν θα υπάρχουν αρνητές. Αυτοί που φωνάζουν σήμερα εναντίον των μέτρων, θα φωνάζουν αύριο επειδή οι συγγενείς τους δεν είχαν την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν σωστά, λόγω των αδυναμιών που θα προκύψουν. Δεν αντέχει το σύστημα υγείας μεγάλο αριθμό ασθενών, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα καταρρεύσει. Η κατάρρευση σημαίνει ότι θα γεμίσουν όλα τα νοσοκομεία, όλες οι εντατικές και θα ακολουθήσουν θάνατοι. Έτσι έγινε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι η Κύπρος θα αποτελέσει εξαίρεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
ΒΙΝΤΕΟ: Ψάχνουν σημάδια ζωής στα συντρίμμια πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Μετά από ημέρες κλιμάκωσης, ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)