Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για κορωνοϊό στην Κύπρο και ποιοι εξαιρούνται

Οι ανακοινώσεις της Pfizer και Biontech, αναπτέρωσαν τις ελπίδες σε όλο τον πλανήτη για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και άλλες εταιρείες, ωστόσο ο δρόμος προς τη διανομή εμβολίου είναι ακόμη μακρύς για όλες τις χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμφωνία Κομισιόν-Pfizer για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου του κορωνοϊού
 
Πότε εκτιμάται, πως θα έρθει το εμβόλιο στην Κύπρο και πώς θα γίνει η διανομή του; Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε, μιλώντας στον REPORTER ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νικόλας Διέτης ο οποίος ανέφερε πως ο χρόνος άφιξης εμβολίου στη χώρα μας, θα εξαρτηθεί από το πότε θα εγκριθεί η αίτηση της Pfizer στην Ευρώπη. 
 
«Η Pfizer θα υποβάλει το εμβόλιο στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και έπειτα στην Ευρώπη. Αυτό αναμένεται περί τα τέλη Νοεμβρίου. Υπολογίζω και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, θα έχουμε πάρει και την έγκριση για την Ευρώπη. Η διανομή αυτή έχει συμφωνηθεί από την Ευρώπη και θα γίνει με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Οπότε λογικά η διανομή στην Κύπρο αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Σε περίπτωση που αργήσει όμως η έγκριση για Ευρώπη, αναμένεται να τραβήξει ακόμη λίγο περισσότερο».

Σε ότι αφορά στις δόσεις εμβολίου που θα φτάσουν στην Κύπρο, ο κ. Διέτης διευκρίνισε πως θα δοθούν με πληθυσμιακά κριτήρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η Κύπρος αναμένεται να πάρει το 0,5% όσων εμβολίων εξασφαλιστούν.

«Ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρήγγειλε 300 εκατομμύρια εμβόλια και ότι θα δοθούν πληθυσμιακά. Ας πούμε ότι βγάλουν 100,000 δόσεις τώρα στην Ευρώπη, το 0,5% αναλογεί στην Κύπρο. Η ίδια η Pfizer αποφάσισε ότι θα διανέμει τα εμβόλια σε δικά της κουτιά. Αποφάσισαν ότι θα τα βάζουν σε ειδικά πακέτα με ξηρό πάγο, μέσα στα οποία θα υπάρχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ακολούθως θα τα στέλνει και αυτό το εμβόλιο μέσα στο πακέτο, θα αντέχει περίπου 10 ημέρες. Για παράδειγμα, θα μπορεί να τα στέλνει από το Βέλγιο στην Κύπρο. Θα πρέπει μετά να αποθηκευτεί σε ένα ψυγείο στους πλην 70 βαθμούς και να χρησιμοποιηθεί όταν πρέπει. Στη μεταφορά πιστεύω δεν θα έχουμε θέμα. Χρειαζόμαστε ειδικά κουτιά όμως, που θα χωράνε τα συγκεκριμένα εμβόλια».

Σε ποιους θα διατεθεί πρώτα 
Κληθείς να απαντήσει πως θα γίνει η διανομή στην Κύπρο και ποια άτομα θα εμβολιαστούν πρώτα, ο κ. Διέτης ανέφερε πως προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες, όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία και στα σώματα ασφαλείας.
 
«Αυτό που εκτιμούν αρκετοί ειδικοί, είναι ότι προς το παρόν θα ληφθεί έγκριση μόνο για ομάδες υψηλού κινδύνου όπως νοσοκόμοι, γιατροί, σώματα ασφαλείας και κάποιες ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι κλπ. Δηλαδή, θα ληφθεί μόνο γι’ αυτούς έγκριση, ώστε να εμβολιαστούν πρώτοι. Οπότε, όταν εμβολιαστούν αυτές οι ομάδες, τότε θα μπορεί να πάρει έγκριση και για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η Pfizer δεν θα δώσει όλα μαζί τα εμβόλια, θα τα δίνει σε δόσεις. Δηλαδή, ακόμα κι αν ληφθεί έγκριση για τον γενικό πληθυσμό, δεν μπορεί να εμβολιαστούν όλοι με τη μία. Αρχικά θα δίνει μια πρώτη δόση και μετά πρέπει εμείς ως Κύπρος, να αποφασίσουμε ποιοι θα εμβολιαστούν με την πρώτη δόση. Η λογική, όμως, λέει ότι πρώτα εμβολιάζεις τους γιατρούς και τους νοσοκόμους, γιατί αυτοί θα σε φροντίσουν άμα πάθεις κάτι στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, εμβολιάζεις και τα σώματα ασφαλείας για να έχει ασφάλεια η χώρα. Μετά σιγά, σιγά πηγαίνεις σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους».

Ό Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας, εξήγησε πως έχουν αποκλειστεί κάποιες ομάδες πληθυσμού από τη χορήγηση εμβολίου, αφού «δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας γι’ αυτούς. Ανάμεσα τους βρίσκονται οι έγκυες, άτομα με πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης και άτομα με χρόνιες παθήσεις, που λαμβάνουν φάρμακα. Το εμβόλιο αυτό για να το πάρει κάποιος, θα πρέπει η εταιρεία να έχει δεδομένα ασφάλειας. Επειδή, υπάρχει μια πίεση για τα εμβόλια μέχρι να βγουν, δεν μπορεί να γίνει μελέτη για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, γιατί θα πάρει αρκετά χρόνια. Έτσι απέκλεισαν κάποιες ομάδες από τους εθελοντές και προχωρήσαν με τους υπόλοιπους».
 
Το ερώτημα που προκύπτει είναι το πότε τελικά θα μπορέσουν να εμβολιαστούν αυτές οι ομάδες. Όπως σημείωσε ο κ. Διέτης «οι εταιρίες ξεκίνησαν ήδη κλινικές μελέτες γι’ αυτές τις ομάδες, αλλά βρίσκονται όμως σε πιο πρώιμη φάση. Άρα σε κάποια στιγμή αφού τελειώσουν και οι μελέτες θα μπορούν να εμβολιαστούν, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες ομάδες που δεν θα μπορούν. Για παράδειγμα οι έγκυες δεν πρόκειται να μπουν ποτέ σε κλινικές μελέτες. Επίσης, άλλες ομάδες ασθενών που έχουν αλλεργίες, που εάν βάλουν κάτι ξένο στον οργανισμό τους ίσως πάθουν αλλεργικό σοκ. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν ότι δεν εμβολιάζονται. Δηλαδή, υπάρχει μια μικρή μερίδα, που δεν θα μπορεί να εμβολιαστεί ποτέ».

Επιπρόσθετα αναπάντητο παραμένει, μέχρι στιγμής και το ερώτημα εάν κάποιος που νόησε από κορωνοϊό πρέπει να εμβολιαστεί. Όπως ανέφερε ο κ. Διέτης, αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν γνωρίζουν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα είναι υποχρεωτικό για κάποιον να εμβολιαστεί.
 
«Η Pfizer έχει ενσωματώσει στη μελέτη της κάποια άτομα που έχουν κολλήσει τον ιό, όμως δεν έχουν βγει ακόμα τα αποτελέσματα. Προς το παρόν το εμβόλιο αυτό έχει δοκιμαστεί σε υγιείς ανθρώπους, ηλικίας από 18-85 στην Ευρώπη και 12-85 στην Αμερική. Ξέρουμε ότι γενικά μιλάμε για υγιείς ανθρώπους ή για κάποιους που μπορεί να περνάνε μια παροδική ασθένεια. Επειδή υπάρχουν αυτά τα ερωτήματα, δεν μπορείς να ξέρεις αν το εμβόλιο θα κάνει κάτι σε αυτόν που νοσεί από κορωνοϊό και εμβολιαστεί. Είμαστε λίγο στα ερωτήματα και θα πρέπει να περιμένουμε. Δεν θα είναι υποχρεωτικό για κάποιο ασθενή με κορωνοϊό να το κάνει. Το εμβόλιο δεν θα σου κάνει τίποτα αν νοσείς. Το εμβόλιο δίνεται σε υγιείς ανθρώπους, για να δώσει την ευκαιρία στον οργανισμό τους να παράγει αντισώματα, ώστε όταν μολυνθεί να καταστρέψει τον ιό πιο γρήγορα. Όταν νοσείς, ήδη ο οργανισμός σου ξέρει ότι ο ιός είναι εχθρός».

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός που επιθυμεί ο κ. Διέτης είπε το εμβόλιο θα δοθεί σε δύο δόσεις και πρέπει να έχουν μεταξύ τους περίπου 20 ημέρες διαφορά, υποδεικνύοντας πως αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό που θα μπορεί μια χώρα να εμβολιάζει. «Αν για παράδειγμα στην Κύπρο είμαστε 800 χιλιάδες και πρέπει να εμβολιαστούν οι 500 χιλιάδες, τότε το ερώτημα είναι πόσους μπορεί να εμβολιάσει κάθε μέρα. Το εμβόλιο της Pfizer θέλει πολύ χαμηλή θερμοκρασία αποθήκευσης και αυτά τα ψυγεία υπάρχουν μόνο στα νοσοκομεία. Άρα το πιο πιθανόν είναι οι εμβολιασμοί να γίνουν στα νοσοκομεία. Θα πρέπει να φτιαχτούν δομές μέσα στα νοσοκομεία για να μπορεί να εμβολιάζεται γρήγορα ο κόσμος. Είναι κάτι που πρώτη φορά γίνεται, είναι καινούριο σε όλο τον κόσμο».
 
Η απάντηση στις αντιδράσεις για το εμβόλιο
Ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας, απάντησε και στους αντιεμβολιαστές αλλά και όσους ανησυχούν για το εμβόλιο.  Όπως ανέφερε αυτές οι ανησυχίες προέρχονται από άγνοια και έλλειψη πληροφόρησης. Ξεκαθάρισε δε, πως «όλοι οι επαγγελματίες υγείας ξέρουν μια σημαντική αλήθεια και πως κανένα εμβόλιο που υπάρχει τώρα στην αγορά δεν έχει παρενέργειες. Οι σημαντικές παρενέργειες που έχουν καταγραφεί είναι πάρα πολύ σπάνιες. Αυτό είναι κάτι που πηγάζει από άγνοια του κόσμου που δεν γνωρίζει τι είναι ένα εμβόλιο. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Ένα εμβόλιο ενημερώνει τον οργανισμό σου για το τι πρέπει να αναγνωρίζει σε ένα ιό, ώστε να μπορεί να τον εξουδετερώσει. Είναι δυνατόν αυτό που δίνω εγώ στον οργανισμό μου για να εξουδετερώσει τον ιό, να κάνει περισσότερο κακό από ότι ο ιός; Δεν γίνεται. Ο κόσμος μαθαίνει για κάποιες παρενέργειες εμβολίων και νομίζει ότι γίνονται συχνά. Αν κάποιος δει τις παρενέργειες των Panadol είναι καμιά 200 περίπου, αλλά κανείς δεν τις γνωρίζει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Panadol δεν είναι ασφαλές. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τα εμβόλια.

Όλα ξεκίνησαν ως μια φήμη από το 1970. Γίνονται εμβολιασμοί από τότε. Έχουμε μια τεράστια εμπειρία. Αν υπήρχε κάτι μεμπτόν στα εμβόλια θα το γνωρίζαμε. Αναγνωρίσαμε πολύ γρήγορα το DNA του ιού και βγάλαμε τα εμβόλια. Δώσαμε μια τεράστια ώθηση σε γνώσεις, που έσπρωξε την έρευνα για εμβόλιο. Όλες οι εταιρίες γνωρίζουν ότι θα εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης, δεν γίνεται να μην είναι ασφαλή τα εμβόλια. Η Pfizer είναι ένας κολοσσός εκατομμυρίων. Αν το εμβόλιο που έχει βγάλει δεν είναι ασφαλές, τότε θα πτωχεύσει την επόμενη μέρα. Δεν συμφέρει την ίδια την εταιρία να βγάλει ένα προϊόν που δεν είναι ασφαλές. Ο κόσμος νομίζει ότι η εταιρία θα πλουτίσει και τελείωσε. Μα είναι δυνατόν; Μιλάμε για μια πανδημία που κτύπησε όλο τον πλανήτη. Το ρίσκο που παίρνεις να μολυνθείς εάν δεν εμβολιαστείς, είναι πολύ πιο επικίνδυνο».
 
Οι διαφορές στο εμβόλιο της Pfizer και της Μοderna
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη συμφωνία με την Pfizer για δόσεις εμβολίου, βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη Moderna. Ερωτηθείς για το ποια είναι η διαφορά των δύο εμβολίων ο κ. Διέτης είπε πως δεν έχουν κάποια διαφορά στην τεχνολογία τους, προσθέτοντας παράλληλα πως υπάρχουν δύο μικρές διαφορές.

«Διαφορές μπορούν να παρατηρηθούν με τα συστατικά που μπορεί να έχει μέσα το εμβόλιο, τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση, τη δράση και τη σταθερότητα τους ως εμβόλια. Όμως η δράση τους είναι ακριβώς η ίδια και έδειξαν ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Άρα οι διαφορές που βλέπουμε αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και την αποθήκευση τους».

Όπως εξηγεί ο κ. Διέτης, οι δύο διαφορές τους είναι στη θερμοκρασία και στην αποθήκευση μεταφοράς τους αλλά και στη δοσολογία του εμβολίου. «Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να είναι σε ψυγείο -70, ενώ της Moderna σε -20. Όσον αναφορά τη δοσολογία και τα δύο απαιτούν δύο δόσεις εμβολιασμού. Η Moderna είναι μεταξύ 28 ημερών η μια δόση από την άλλη, ενώ η Pfizer μεταξύ 21 ημερών. Άρα υπάρχει μια διαφορά επτά ημερών. Εκτός από αυτά έχουν και κάποιες άλλες μικρές τεχνικές διαφορές, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο της Moderna δεν χρειάζεται διάλυση πριν να χρησιμοποιηθεί, είναι έτοιμος προς χρήση, ενώ της Pfizer χρειάζεται μια διαδικασία λίγο πριν τη χρήση του».

Παράλληλα ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, επισήμανε πως είναι σημαντικό η πολιτεία να χρησιμοποιήσει και τα δύο εμβόλια στη μάχη κατά της πανδημίας, υποδεικνύοντας πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δύο εκμεταλλευόμενα τα πλεονεκτήματα του καθενός

«Δεν νομίζω ότι είμαστε στη φάση της πολυτέλειας και της άνεσης να μπορούμε να διαλέξουμε εμβόλια. Ναι έχουν τεχνικά χαρακτηριστικά και τα δύο, που μπορούν να τα καθιστούν χρήσιμα σε διαφορετικές καταστάσεις. Για παράδειγμα ένα εμβόλιο της Moderna μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ένα απλό ψυγείο. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνουν εμβολιασμοί στα Κέντρα Υγείας και τους ιδιωτικούς ιατρούς, ενώ το εμβόλιο της Pfizer που χρησιμοποιείται σε ψυγεία -70, μπορεί να διατεθεί από τα νοσοκομεία. Ψυγεία με θερμοκρασία -70 έχουν κάποια Ινστιτούτα Νευρολογίας, νοσοκομεία και πανεπιστήμια στην Κύπρο. Όσον αναφορά τα ψυγεία -20 υπάρχουν λίγο πιο ευρέως, υποθέτω πως μπορεί να έχουμε και στα Κέντρα Υγείας. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και για δέκα ημέρες σε ένα κανονικό ψυγείο. Άρα, μπορεί να είναι στους -20 όταν έρθει στην Κύπρο, να αποθηκευτεί κάπου και δέκα μέρες πριν να πάει κάπου και να χρησιμοποιηθεί».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης