Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και εμείς-Πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν την Κύπρο

Στις ΗΠΑ είναι στραμμένα τα βλέμματα τις επόμενες ώρες ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία των ΗΠΑ όπου ο Ντόναλτ Τραμπ και Τζο Μπαίντεν κονταροχτυπιούνται, ο μεν πρώτος για να διατηρήσει τη θέση του στο Οβάλ Γραφείο, ο μεν δεύτερος για να εκπαραθυρώσει τον πρώτο και να γυρίσει σελίδα, όπως εξαγγέλλει στην ιστορία των ΗΠΑ, στις πιο σημαντικές, σύμφωνα με την παραδοχή του Τζο Μπάιντεν, του Μπαράκ Ομπάμα και του Μπένι Σάντερς, εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ.
 
Το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών είναι τεράστιο για μια σειρά από εξόχως σημαντικά ζητήματα που οι δύο υποψήφιοι διαφωνούν. Πρόκειται, θα μπορούσε να πει κάποιος, για τη μάχη δύο κόσμων που οι διαφωνίες τους είναι πολύ περισσότερες από όσα συμφωνούν. Από την εξωτερική πολιτική, μέχρι την οικονομία και από τον κορωνοϊό μέχρι τις πολιτικές του περιβάλλοντος, Τραμπ και Μπάιντεν εκπροσωπούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες σχολές σκέψης.
 
Ήδη, περίπου 70 εκατομμύρια ψήφοι έχουν κατατεθεί με επιστολικές ψήφους μια εβδομάδα πριν τις  εκλογές, η καταμέτρηση των οποίων ενδεχομένως να ευθύνεται τα ξημερώματα της Τρίτης για το γεγονός ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καθυστερήσει, την ώρα που ήδη ο Ντόναλτ Τραμπ άρχισε να δείχνει τις προθέσεις του για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών.
 
Σημειώνεται ότι η εκλογική αναμέτρηση της Τρίτης είναι η 59η στην Ιστορία των ΗΠΑ εκ των οποίων 24 αναμετρήσεις κέρδισαν οι ρεπουμπλικάνοι και 22 οι δημοκρατικοί. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Μπαίντεν εύκολα ή δύσκολα να κόβει πρώτος το νήμα με τους αναλυτές να σημειώνουν πως το λάθος που συνέβη και το 2016, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη Χίλαρι Κλίντον να έχει προβάδισμα και τελικά διαψεύσθηκαν, δεν θα επαναληφθούν. 
 
Για το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αγωνιούν μόνο τα επιτελεία των δύο υποψηφίων, ή ο αμερικανικός λαός, αγωνιά ολόκληρος ο πλανήτης. Ο Τραμπ εισήγαγε στην αμερικανική διπλωματία νέα ήθη για τα οποία οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν. Οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα, η αδιαφορία για τη Μέση Ανατολή, ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με τον Ερντογάν, είναι μόνο κάποιες από αυτές. 
 
Από την άλλη ο Μπάιντεν υπόσχεται να επαναφέρει την ήπια ισχύ των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ του Τραμπ, μετατράπηκαν σε μια υπερδύναμη η οποία αποποιήθηκε τον προηγούμενο παρεμβατικό της ρόλο σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη για την επίλυση των διαφορών. Αυτό που σημειώνει ο Μπάιντεν είναι πως αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αρνούνται αυτή την ευθύνη είτε θα πάρει κάποιος άλλος τη θέση της, χωρίς να προωθεί τα συμφέροντα της, είτε δεν θα την πάρει κανένας και θα επικρατήσει το χάρος. «Η δική μου Αμερική δεν θα γυρίσει τις πλάτες στους συμμάχους της και θα επιστρέψει στην παγκόσμια σκηνή».
 
Σε αυτό το πλαίσιο το Πεκίνο και η Μόσχα δείχνουν ανοικτά την προτίμησή τους για να μην αλλάξει ο ένοικος του Λευκού Οίκου, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα αφήσει κενά στην παγκόσμια σκηνή που θα σπεύσουν να κλείσουν οι ίδιοι. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν την εκλογή Μπάιντεν που θα επανέφερε το βαθύ κατεστημένο των ΗΠΑ στην εξουσία. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου τα πλείστα κράτη επιθυμούν την εκλογή Μπάιντεν, ώστε να επανέλθει η ενότητα και η αγαστή συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.
 
Ο Τραμπ και εμείς
Η εκλογή του Ντοναλτ Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια κατέστησε ιδιαίτερα περίπλοκες τις ισορροπίες στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Άγκυρα. Αφενός η Κύρπος και η Ελλάδα στο τριμερές σχήμα στο οποίο συμμετείχαν και οι ΗΠΑ με την παρουσία του Μάικ Πομπέο βελτίωσαν τους δίαυλους επικοινωνίας. Από την άλλη η φιλία αλλά και τα συμφέροντα του Ντόναλτ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, μάλλον έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Τουρκίας. Αυτή η διπολική στάση των ΗΠΑ, δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός. 
 
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία πέρασαν από όλες τις διακυμάνσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ρήξη για το ζήτημα των S-400, το αλαλούμ για το πρόγραμμα των F-35, η άρση του εμπάργκο στην Κυπριακή Δημοκρατία, η διαμονή του Φετουλλάχ Γκιουλέν στις ΗΠΑ, η φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία και άλλα πολλά δημιουργούν το πλέγμα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, με τον Τραμπ την ίδια ώρα να δηλώνει θαυμαστής του Ερντογάν. 
 
Ο Μπάιντεν 
Από την άλλη ο Μπάιντεν με την ευκολία που του παρείχε όλο αυτό το διάστημα η αντιπολίτευση, με τις δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων, σε μια σειρά ζητημάτων. Μάλιστα χαρακτήρισε τον Ερντογάν αυταρχικό, καλώντας τον μάλιστα να μην εμπλακεί στον πόλεμο των Αζέρων με τους Αρμένιους του Αρτσάχ, ενώ χαρακτήρισε τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας «προκλητικές». Μάλιστα είχε πάρει θέση κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί. 
 
Μάλιστα ο Μπάιντεν κυκλοφόρησε ανακοίνωση απευθυνόμενος προς τους Έλληνες και τους Κύπριους που ζουν στις ΗΠΑ και έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές απαριθμώντας τις θέσεις του για τα ζητήματα που αφορούν τις χώρες τους και την οποία μετέφρασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Στην ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου που έχει τον τίτλο «το όραμα του Τζο Μπάιντεν για τους Ελληνοαμερικανούς και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», γίνεται αναλυτική αναφορά στους μακροχρόνιους δεσμούς του Αμερικανού αντιπροέδρου με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Επιπλέον, περιγράφεται αναλυτικά το τι έχει κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και δίνεται το στίγμα για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει αν καταφέρει να επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές.

Όπως σημειώνεται στην αρχή της ανακοίνωσης, «καθ ‘όλη τη διάρκεια των πολλών ετών του στη δημόσια ζωή, ο Τζο Μπάιντεν έχει να επιδείξει μια μακροχρόνια ανάμειξη σε σημαντικά θέματα για τους Ελληνοαμερικανούς και υποστήριξη της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Για πολλές δεκαετίες, έχει εργαστεί προσωπικά με τους Έλληνες ηγέτες με στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας. Ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν θα δεσμευτεί για έναν ισχυρό διάλογο τόσο με Ελληνοαμερικανούς ηγέτες όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας για τη διατήρηση του δεσμού μεταξύ των χωρών μας».

Σύμφωνα, με τις θέσεις για τα ελληνικά ζητήματα που εξέδωσε η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν:

«Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τζο Μπάιντεν προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα»

-Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τον στενό σύμμαχό μας στην Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

-Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

-Ο Τζο θα εργαστεί διπλωματικά για να δώσει λύση στο Κυπριακό.

-Ο Τζο θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τι έχει κάνει ο Τζο Μπάιντεν για τα ελληνικά θέματα

-Ως αντιπρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε να προτρέψει την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, συνεργαζόμενος στενά με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει μια δίκαιη συμφωνία.

-Ο Τζο έχει από καιρό αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου και έχει υποστηρίξει μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Το 2014, επισκέφθηκε το νησί όντας ο πρώτος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που το έκανε τα τελευταία 50 χρόνια, και ηγήθηκε της διπλωματικής εμπλοκής του Λευκού Οίκου στο Κυπριακό.

-Ο Τζο πρόσφατα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών βίας.

-Ο Τζο έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και έχει προσφέρει αταλάντευτη υποστήριξη στην ικανότητα του Πατριαρχείου να επιτελεί τον ρόλο του ως το κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεωρεί πολύτιμη την επίσκεψή του το 2011 στο Πατριαρχείο και την καθεμία συνάντηση που είχε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έχει καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

-Ο Τζο Μπάιντεν ήταν πάντα φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο Ντέλαγουερ και σε όλη τη χώρα. Είναι ευγνώμων για τη μακροχρόνια υποστήριξη της κοινότητας.

-Ο Μπάιντεν θεώρησε ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι βραβεύτηκε από το Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ το 2016 και ότι έλαβε το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015».

Δειτε Επισης

Πέντε συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε ο Πρόεδρος στη Ντι Κάρλο-Πώς απαντά στον αδιάλλακτο Ταταρ
Αναστασιάδης για Κραν Μοντανά-«Με τον Ακιντζί θα είχαμε λύσει το Κυπριακό, αν το επέτρεπε η Άγκυρα»
Δυο κράτη, κυριαρχία και εγγυήσεις θέτει ξανά ο Τατάρ-«Θα εκφράσουμε αυτές τις απόψεις στην πολυμερή συνάντηση»
Άκουσε προτάσεις από τον Πρόεδρο και… εξάψαλμο από τον Τατάρ η Ντι Κάρλο-Επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα
Συνέχισε τη συζήτηση με τους διαπραγματευτές η Ντι Κάρλο-Γνώμονας η καλύτερη προετοιμασία
Η δήλωση ΟΗΕ για τις επαφές Ντι Κάρλο-Συζήτησαν την μελλοντική πορεία και την προετοιμασία για πολυμερή
Νέα διαδικασία στο Κυπριακό «βλέπει» ο Έρχιουρμαν, διαφωνεί ο Ερτουγρούλογλου
Αβέρωφ σε ΠτΔ για Κυπριακό-«Να τολμήσει με αποφασιστικότητα μακριά από ευθυνοφοβία και άβουλη στάση»
Συναντήσεις Ντι Κάρλο με εκπροσώπους ομάδων γυναικών-«Η Κύπρος σας χρειάζεται»
Αντίθετες απόψεις στα κατεχόμενα για το Κυπριακό εν μέσω επαφών Ντι Κάρλο