Αποδοκιμάζουν τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας οι ΗΠΑ-Η επιστολή Πομπέο σε Δένδια

Σε απαντητική του επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "αποδοκιμάζουν" τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία», λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, «ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μερικές μόνο ημέρες μετά την αποστολή επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στην οποία περιγράφονταν αναλυτικά οι τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, απάντησε τονίζοντας ότι "η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα  της σταθερότητας στην περιοχή" και επισημαίνοντας εκ νέου το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συντηρεί την ένταση η Τουρκία, προετοιμασία για μακρά περίοδο προκλήσεων

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Pompeo υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "αποδοκιμάζουν" τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία. Προσθέτει ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι την αύξηση της έντασης στην περιοχή και τονίζει ότι οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού και εξαναγκασμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες, δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως σημειώνεται, η επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, «καθώς αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση του δικαίου των ελληνικών θέσεων».

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι συγκεκριμένες διπλωματικές και στο γεγονός ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «επαινεί τη θέση της Ελλάδας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επιθυμεί την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας συνεχίζει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου».

«Ο κ. Pompeo καταλήγει λέγοντας ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Ελλάδα, επιθυμούν τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αναπτυχθεί η συνεργασία με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει την Τουρκία στο ΣΑ η Λευκωσία για σφετερισμό-«Αδιανόητο ο δράστης να επιχειρεί να παρουσιαστεί ως θύμα»
«Επιχείρηση Νάρνια»-Το σχέδιο του Ισραήλ για εξουδετέρωση πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς
Αποκαλύψεις Ισραηλινού ΥΠΕΞ για σύλληψη Αζέρου στη Λεμεσό-«Αποτράπηκε επίθεση του Ιράν στην Κύπρο»
Με την ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή έκλεισε η δεύτερη μέρα Συνεδρίου του ΑΚΕΛ
Χούθι: Θα χτυπήσουμε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο κατά του Ιράν
Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα ομάδα αίματος σε γυναίκα από τη Γουαδελούπη
Αγνοείται κολυμβητής στην παραλία του Παντελεήμονα στην Πιερία
Στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλική αιμορραγία πεντάχρονο αγοράκι που έπεσε από μπαλκόνι στη Λάρισα
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα!» λένε οι ειδικοί μετά τη διαρροή σε πλατφόρμες, όπως Apple, Facebook και Google