Αύριο η αξιολόγηση μέτρων, σύμμαχος τα χιλιάδες τεστ-Στο μικροσκόπιο η Λευκωσία

Εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση σε ολόκληρη την Κύπρο με τη διενέργεια χιλιάδων επιπρόσθετων τεστ, επιχειρεί να σχηματίσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Υγείας. Ο στόχος είναι διττός, αφού από τη μία θα διαφανεί εάν υπάρχει έξαρση σε άλλη περιοχή και από την άλλη, όσοι διαγνωστούν ως θετικοί θα απομονωθούν και έτσι θα μειωθούν τόσο οι εστίες, όσο και ο κίνδυνος διασποράς. Τα χιλιάδες τεστ έρχονται να ενισχύσουν τα μέτρα που είναι σε ισχύ, η πρώτη αξιολόγηση των οποίων θα γίνει αύριο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος, 198 κρούσματα και άλλα 48 από rapid tests-Η ενημέρωση από το Υπ. Υγείας

Σε μια προσπάθεια, εξάλλου να δημιουργηθεί ακόμη πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας για τις κλειστές δομές, που αποτελούν την πιο μεγάλη εστία ανησυχίας, ο υπουργός Υγείας αναμενόταν να παρουσιάσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόταση για διενέργεια τεστ σε γηροκομεία και κέντρα αποκατάστασης μία φορά την εβδομάδα, καθώς επίσης σε στρατόπεδα και σχολεία. Ωστόσο, λόγω αναβολής της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τη διάγνωση στον κορωνοϊό του υπουργού Γεωργίας και τον περιορισμό άλλων τριών υπουργών, αυτό θα γίνει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού. 

Στο μικροσκόπιο η Λευκωσία
Στο μικροσκόπιο, μπαίνει και η επαρχία Λευκωσίας μετά τις αλυσίδες μετάδοσης στα Λατσιά που προκάλεσαν ανησυχία. Ήδη από σήμερα επτά, από τα δεκαέξι σημεία δειγματοληψίας για τεστ αντιγόνου (rapid tests) παγκύπρια θα είναι τα τέσσερα σε σημεία της Πρωτεύουσας και τα άλλα τρία σε Λατσιά, Γέρι και Κοκκινοτριμιθιά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαζικές δειγματοληψίες σε όλη την Κύπρο-Τα σημεία για rapid tests, αυξάνονται στη Λευκωσία 

Για να σχηματιστεί πραγματική εικόνα για κάθε περιοχή, όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, o Καθηγητής Επιδημιολογίας Γιώργος Νικολόπουλος, πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες, για να γίνει σωστή ανάλυση των δεδομένων που δίνουν τα γρήγορα τεστ.
 
«Θα δούμε μέσα από τα στοιχεία εάν υπάρχει έξαρση σε άλλες περιοχές. Τα rapid tests όμως, δεν είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού. Μας δίνουν μία εικόνα, αλλά οι άνθρωποι που πηγαίνουν μπορεί να το κάνουν, επειδή ήταν επαφή κάποιου θετικού κρούσματος, ή να νιώθουν ότι κινδύνευαν περισσότερο. Θα πρέπει να δούμε και την τάση, που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες και το συνολικό ποσοστό».

Σ’ ότι αφορά στα Λατσιά, όπου εντοπίστηκαν 16 κρούσματα στο Λύκειο και 12 στον οίκο ευγηρίας Τιμόθειο, πέραν των τεστ στο δήμο θα διενεργηθούν και στους μαθητές της τρίτης Λυκείου, προκειμένου να διαφανεί το μέγεθος της διασποράς, εντός της σχολικής μονάδας.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μαθητές έσπασαν την καραντίνα στα Λατσιά, πήγαν σε πάρτι και μετέδωσαν τον ιό»

Την Παρασκευή η πρώτη αξιολόγηση
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της αποδοτικότητας των μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ο Καθηγητής Νικολόπουλος, μαζί με άλλα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα σε δημοσιογραφική διάσκεψη αύριο στις 11:30 στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Την Παρασκευή θα μπορέσουμε να δούμε, που βρισκόμαστε κυρίως σε Λεμεσό και Πάφο αλλά και που βρίσκεται όλη η Κύπρος. Νομίζω είναι μια κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση, δεν θα είναι μεν η τελική, αλλά θα έχουμε μια πρώτη εικόνα», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος ο οποίος προβαίνει μαζί με την ομάδα του, στην ανάλυση των στοιχείων. Όπως υπογράμμισε, ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή των μέτρων, σημειώνοντας πως τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης.

«Μας δείχνει μια τάση σταθεροποίησης η κατάσταση, αλλά θέλουμε να το βεβαιώσουμε με τα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή. Θέλουμε να δούμε και την Πάφο, επειδή πήγαινε καλά και μπορεί να είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα. Ίσως, όμως και η Λεμεσός να πηγαίνει καλά, θα το δούμε. Αυτό βέβαια, δεν αλλάζει τη στρατηγική αυτή τη στιγμή, ότι πρέπει να προσέξουμε επειδή κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή και από μικρές εκρήξεις και κρίσιμα σημεία, όπως είναι οι κλειστές δομές ηλικιωμένων και όχι μόνο. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να τα προστατεύσουμε».

Η μεγάλη αγωνία
Η μεγάλη αγωνία πάντως είναι ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες, με δεδομένο ότι αυτό το μήνα που έσπασε κάθε ρεκόρ, καταγράφηκαν 3,345 κρούσματα καθώς και 17 θάνατοι.

Μέχρι χθες βράδυ, 77 άτομα νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία, με περίπου το 25%  από αυτούς να είναι ηλικιωμένοι, οι πλείστοι από οίκους ευγηρίας. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός ότι έφτασε στο 100% πληρότητάς του το Κέντρο Αποκατάστασης EDEN, που μπορεί να φιλοξενήσει 100 ασθενείς.
 
«Το σύστημα υγείας θα πιεστεί πιο πολύ, εάν προσβληθούν μεγαλύτερες ηλικίες. Εμείς κοιτάζουμε και το τι συμβαίνει στην κοινότητα, πως πάνε δηλαδή τα πράγματα στις διαγνώσεις και ταυτόχρονα κοιτάμε και το τι συμβαίνει στο σύστημα υγείας. Αυτά τα δύο πάνε μαζί», σημείωσε ο Καθηγητής Νικολόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα την δραματική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Εάν αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα συνέβαινε στην Κύπρο, θα ήταν σαν να είχαμε 4 με 5 θανάτους την ημέρα. Αυτό θέλουμε να προλάβουμε και γι’ αυτό γίνονται οι παρεμβάσεις. Η Ελλάδα, είναι πιο μπροστά από μας, όπως και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε, προσθέτοντας πως «αυτό μας βοηθάει, επειδή βλέπουμε τι μπορεί να μας συμβεί. Το θέμα είναι να το προλάβουμε, μακάρι να το προλάβαμε. Χάθηκαν, όμως ζωές και αυτό μας λυπεί. Είναι ο πιο σκληρός δείκτης αξιολόγησης. Όσο λιγότερους ανθρώπους χάνεις, τόσο καλύτερα πηγαίνεις. Δεν θέλουμε να δούμε στην Κύπρο 4 με 5 θανάτους την ημέρα ή να αυξάνουν οι διασωληνωμένοι κάθε μέρα, με τους ρυθμούς στην Ελλάδα, όπου το σύστημα έχει σχεδόν γεμίσει. Αυτά θέλουμε να αποφύγουμε και εδώ, να μην μπει κάτι καθολικό που θα μας πάρει χρόνο να βγούμε, αλλά και να προστατεύσουμε και τους συνανθρώπους μας. Να μην μας πεθάνουν άλλοι άνθρωποι, είναι το πιο βασικό».

Η Ευρώπη, πάντως αυτή τη στιγμή πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα ανά το παγκόσμιο και συνεχίζει να ψάχνει τρόπους, για να ξεφύγει από τη δίνη της πανδημίας. Στις επτά το απόγευμα  θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα στις εργασίες του οποίου, θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η ευρωπαϊκή οικονομία που παραπαίει, η μάχη με τον πληθωρισμό και οι κίνδυνοι του 2025 στην οικονομία
Χτυπά Χριστουγεννιάτικα την πόρτα στην Κύπρο η «Elena»-Φέρνει καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια
Αρχές του νέου έτους το προσχέδιο για ενιαία νομοθεσία για ΑμεΑ-Δεν τίθεται θέμα αποκοπής παροχών
Κολλημένοι στο σερφάρισμα στα social media οι Κύπριοι-«Κάποιοι προτιμούν την επίπλαστη ζωή του διαδικτύου»
Τα έργα εκατομμυρίων που αναβαθμίζουν την ποιότητα υγείας, τα ανοικτά κεφάλαια και οι στόχοι του Υπουργείου
Γεμίζουν τα κρεβάτια στα παιδιατρικά τμήμα λόγω του κοκτέιλ λοιμώξεων-Υπό πίεση το σύστημα
Χριστούγεννα με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, πότε θα τεθεί σε ισχύ
«Νιώθω ασφάλεια εδώ»-Με μουσική και χορό θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στους οίκους ευγηρίας
Κατακλύζουν την αγορά οι καταναλωτές για τα τελευταία ψώνια-Αναζητούν προσφορές
Φορτωμένη δώρα έρχεται η κακοκαιρία Elena-Καταιγίδες, χαλάζι και χιόνι στο μενού του καιρού