Έκκληση ΟΚΥπΥ για τήρηση των μέτρων για να μην κατακλυστούν τα νοσοκομεία
18:30 - 19 Νοεμβρίου 2020
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ενημερώθηκε σήμερα για τον βαθμό ετοιμότητας του συστήματος υγείας ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χρίστης Λοϊζίδης είπε ότι ο ΟΚΥπΥ διαβεβαίωσε πως υπάρχει πλάνο και χειρίζεται με σωστό τρόπο την πανδημία, προσθέτοντας ότι το βάρος έπεσε μόνο πάνω στα δημόσια νοσηλευτήρια.
«Τα αποτελέσματα φαίνονται και μιλούν από μόνα τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως «το πλάνο που έχει σχεδιαστεί αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται».
Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «υπάρχει θέμα στελέχωσης» λόγω αύξησης των αναγκών και πρόσθεσε πως προς αυτό τον σκοπό έχουν ζητήσει και την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα και του Υπουργείου Υγείας και βοηθούν σημαντικά με επιστρατεύσεις γιατρών.
Ο κ. Λοϊζίδης έκανε έκκληση προς το κοινό για τήρηση των μέτρων για να μας βοηθήσουν και εμάς, όπως είπε, «να αντεπεξέλθουμε θετικά στον χειρισμό της πανδημίας».
«Αν τα νοσηλευτήρια μας κατακλυστούν από ασθενείς είτε σε κανονικές κλίνες για θετικά είτε στην εντατική, πέραν από ένα σημείο θα είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε και θέλουμε να φθάσουμε στο σημείο που έχουν φθάσει άλλες χώρες όπου υποφέρουμε οι συνάνθρωποι μας», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «δεν ευσταθεί καθόλου» το ότι ακυρώνονται χειρουργεία για άλλες αρρώστιες και χάνονται ζωές, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «δεν υπάρχει εντατική στο νοσοκομείο αναφοράς αλλά μονάδα αυξημένης φροντίδας και αν χρειαστεί κάποιος να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας τότε μεταφέρονται στην Λευκωσία.
Ανέφερε πως «δεν είναι εύκολο να έχεις σε κάθε νοσοκομείο μονάδα εντατικής θεραπείας διότι χρειάζεται και το προσωπικό» και πρόσθεσε ότι το θέμα της διαχείρισης των περιστατικών covid-19 που χρειάζονται εντατική θεραπεία συγκεντρώνεται στο νοσοκομείο Λευκωσίας».
Επίσης, μιλώντας εντός της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας είπε μεταξύ άλλων ότι «κάποια πράγματα έχουν καθυστερήσει», προσθέτοντας ότι εμπειρίες που αποκόμισαν οι λειτουργοί υγείας, γιατροί και νοσηλευτές, από τον περασμένο Μάρτιο έμειναν στα αζήτητα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να έρθουμε σε επαφή είτε με το Υπουργείο Υγείας είτε με το ΟΚΥπΥ για να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος».
Ανέφερε ότι η ίδια η ΠΑΣΥΚΙ επιδίωξε να συναντηθεί με τον ΟΚΥπΥ ή με το Υπουργείο Υγείας να καταθέσει τις απόψεις της και διερωτήθηκε κατά πόσον δεν θέλουν τις εμπειρίες τους.
Ο κ. Κούμας είπε ότι σήμερα παρέλαβε επιστολή από τους εντατικολόγους οι οποίοι καλούνται είτε από την Λευκωσία είτε από την Λεμεσό να πηγαίνουν να καλύπτουν την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας» και πρόσθεσε ότι «σκοπός δεν είναι να τα μηδενίσουμε αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να αποξυλώνεται το προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ενώ ανέφερε την ανάγκη να είχε γίνει και σχεδιασμός ποιοι και πόσοι να έρθουν, κάτι που ως γιατροί του δημοσίου, όπως είπε, δεν γνωρίζουν αυτό τον σχεδιασμό.
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια, προσθέτοντας ότι «προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν».
«Σημασία έχει ότι γίνεται προσπάθεια από όλους που εμπλέκονται στο σύστημα υγείας ελαχιστοποίησης αυτών των προβλημάτων τα οποία εν πολλοίς ήταν αναμενόμενα και αναπόφευχτα».
Ανέφερε ότι «υπάρχουν προβλήματα και αυτό διεφάνει μέσα από την αναφορά και την διαδικασία όπως έχει εξελιχθεί» και πρόσθεσε ότι «ο καθένας μας έχει υποχρέωση να λαμβάνει τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται με διατάγματα ή και άλλοσπως όσον αφορά τον ίδιο τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι το ΔΗΚΟ διαπιστώνει ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19 μας βρίσκει τελείως απροετοίμαστους ως κράτος και πολιτεία και στις υποδομές και στην επάνδρωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων» και πρόσθεσε ότι έθεσε το θέμα των άδικων μέτρων, όπως είπε, που έχουν παρθεί για την Πάφο.
«Τα επιστημονικά ευρήματα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες των συνεπαρχιωτών μου ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί, πάρθηκαν αψυχολόγητα και άδικα και επιδεινώνουν την ήδη πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η επαρχία της Πάφου», πρόσθεσε.
Ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι απεύθυνε έκκληση και από το βήμα της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «όπως άμεσα προχωρήσουν στην διόρθωση της αδικίας η οποία έχει συντελεστεί για την επαρχία της Πάφου».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η επιβεβαίωση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή για να μπορέσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των νοσηλευμένων και από τον αριθμό των θανάτων που έχουμε διαπιστώσει την περίοδο μετά τις 2/11/2020.
Ανέφερε ότι ορισμένα από τα μέτρα έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αλλά και την ίδια στιγμή κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση και για παράδειγμα ανέφερε πως οποιοσδήποτε κάτοικος Λευκωσίας ή Λάρνακας ο οποίος είναι αρνητικός στον ιό μπορεί να επισκεφθεί τη Λεμεσό λόγω δουλειάς και να έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα στη Λεμεσό και να μολυνθεί.
«Δεν θα μεταφέρει στη συνέχει τον ιό στη Λευκωσία και να μολύνει τους ανθρώπους με τους οποίους θα έρθει σε επαφή», διερωτήθηκε.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμη ότι «την ίδια στιγμή δημιουργούνται διάφορα ζητήματα που έχουμε θέσει αναφορικά με τους μαθητές και κυρίως με τους απόφοιτους λυκείου της Λεμεσού και της Πάφου όπου στην ουσία με το σύστημα που σήμερα εφαρμόζεται τα παιδιά θα έρθουν σε μειονεκτική θέση εάν υπάρξει παράταση των μέτρων σε σχέση με τους ανθυποψηφίους τους ή τους συνυποψηφίους τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε επίσης και σε τεράστια προβλήματα του δημόσιου τομέα που αναδείχθηκαν από την συνεδρία «όσον αφορά την υποστελέχωση, την έλλειψη εξοπλισμού, την αδυναμία να έχουμε κλινικές που να μπορούν να περιθάλψουν» και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ από το 2017 αναφερόταν στην «ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου τομέα της υγείας για να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και στο Γενικό Σχέδιο Υγείας και σε αυτές τις περιπτώσεις».
«Αλλά πρέπει να πούμε ότι το σύνολο των υπολοίπων κομμάτων που σήμερα κόπτονται για αυτά τα ζητήματα κατηγορούσαν την ΕΔΕΚ ότι ο λόγος που τα προβάλλαμε είναι επειδή δεν θέλαμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, πως ήμασταν αντίθετοι με το ΓεΣΥ», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή έδωσε όλες τις προτάσεις της γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις θέσαμε και σε δύο συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στις 19 Μαρτίου και στις 23 Απριλίου και πρόσθεσε πως «αν λαμβάνονταν υπόψη οι προτάσεις αυτές σήμερα θα ήταν καλύτερη η κατάσταση».
«Στις 2 Νοεμβρίου είχαμε την πολιτική τόλμη να ζητήσουμε για περιορισμό της διασποράς να γίνει για τρεις βδομάδες καθολικός εγκλεισμός για να μπορέσουμε να προλάβουμε τη διασπορά, να έχουμε ελεύθερη την αγορά και απαλλαγμένη μέτρων την περίοδο των Χριστουγέννων και πάλι είχαμε κατηγορηθεί», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία σηκώνουν κατά κύριο λόγο όλο το βάρος για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι «τα άμεσα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι προβλήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό τόσο το ιατρικό αλλά κυρίως το νοσηλευτικό και άλλα επαγγέλματα υγείας».
Ανέφερε ότι σήμερα δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η πρόσληψη των 300 νοσηλευτών που αποφασίστηκε προ εξαμήνου θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί.
Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε σε ελλείψεις ακτινογράφων θέμα για το οποίο δόθηκαν διαβεβαιώσεις, όπως είπε, «πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα τελειώσει και αυτό», ενώ ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, του Υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που στέκονται στην πρώτη γραμμή.
Ανέφερε επίσης πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου είναι υπερβολικά και πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ έχει στείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με εισηγήσεις πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Τέλος, ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γεώργιος Προκοπίου είπε ότι «γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια αλλά υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσει η πολιτεία για το καλό της υγείας του λαού μας», προσθέτοντας ότι «δόθηκε μεγάλη σημασία στην πανδημία αλλά δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός το πρόβλημα».
«Υπάρχουν χίλιες δύο άλλες ασθένειες και υπάρχει πάρα πολύ κόσμος που έχει πάρα πολλές ασθένειες που πρέπει και αυτοί να έχουν την ανάλογη και αξίας σημασίας θεραπεία και όχι να τρέχουμε μόνο για τον covid-19», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δούμε και τις άλλες ασθένειες» όχι μόνο στα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που μπήκε στο ΓεΣΥ.
Ο κ. Προκοπίου είπε ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτών και πρόσθεσε πως ο ΟΚΥπΥ ενημέρωσε πως έχει προσλάβει 170 και ετοιμάζεται για τους υπόλοιπους» και κάλεσε να προσληφθούν σύντομα και οι άλλοι 130 για να καλύψουν τον αριθμό των 300 νοσηλευτών που ενέκρινε η Βουλή.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χρίστης Λοϊζίδης είπε ότι ο ΟΚΥπΥ διαβεβαίωσε πως υπάρχει πλάνο και χειρίζεται με σωστό τρόπο την πανδημία, προσθέτοντας ότι το βάρος έπεσε μόνο πάνω στα δημόσια νοσηλευτήρια.
«Τα αποτελέσματα φαίνονται και μιλούν από μόνα τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως «το πλάνο που έχει σχεδιαστεί αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται».
Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «υπάρχει θέμα στελέχωσης» λόγω αύξησης των αναγκών και πρόσθεσε πως προς αυτό τον σκοπό έχουν ζητήσει και την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα και του Υπουργείου Υγείας και βοηθούν σημαντικά με επιστρατεύσεις γιατρών.
Ο κ. Λοϊζίδης έκανε έκκληση προς το κοινό για τήρηση των μέτρων για να μας βοηθήσουν και εμάς, όπως είπε, «να αντεπεξέλθουμε θετικά στον χειρισμό της πανδημίας».
«Αν τα νοσηλευτήρια μας κατακλυστούν από ασθενείς είτε σε κανονικές κλίνες για θετικά είτε στην εντατική, πέραν από ένα σημείο θα είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε και θέλουμε να φθάσουμε στο σημείο που έχουν φθάσει άλλες χώρες όπου υποφέρουμε οι συνάνθρωποι μας», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «δεν ευσταθεί καθόλου» το ότι ακυρώνονται χειρουργεία για άλλες αρρώστιες και χάνονται ζωές, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «δεν υπάρχει εντατική στο νοσοκομείο αναφοράς αλλά μονάδα αυξημένης φροντίδας και αν χρειαστεί κάποιος να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας τότε μεταφέρονται στην Λευκωσία.
Ανέφερε πως «δεν είναι εύκολο να έχεις σε κάθε νοσοκομείο μονάδα εντατικής θεραπείας διότι χρειάζεται και το προσωπικό» και πρόσθεσε ότι το θέμα της διαχείρισης των περιστατικών covid-19 που χρειάζονται εντατική θεραπεία συγκεντρώνεται στο νοσοκομείο Λευκωσίας».
Επίσης, μιλώντας εντός της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας είπε μεταξύ άλλων ότι «κάποια πράγματα έχουν καθυστερήσει», προσθέτοντας ότι εμπειρίες που αποκόμισαν οι λειτουργοί υγείας, γιατροί και νοσηλευτές, από τον περασμένο Μάρτιο έμειναν στα αζήτητα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να έρθουμε σε επαφή είτε με το Υπουργείο Υγείας είτε με το ΟΚΥπΥ για να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος».
Ανέφερε ότι η ίδια η ΠΑΣΥΚΙ επιδίωξε να συναντηθεί με τον ΟΚΥπΥ ή με το Υπουργείο Υγείας να καταθέσει τις απόψεις της και διερωτήθηκε κατά πόσον δεν θέλουν τις εμπειρίες τους.
Ο κ. Κούμας είπε ότι σήμερα παρέλαβε επιστολή από τους εντατικολόγους οι οποίοι καλούνται είτε από την Λευκωσία είτε από την Λεμεσό να πηγαίνουν να καλύπτουν την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας» και πρόσθεσε ότι «σκοπός δεν είναι να τα μηδενίσουμε αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να αποξυλώνεται το προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ενώ ανέφερε την ανάγκη να είχε γίνει και σχεδιασμός ποιοι και πόσοι να έρθουν, κάτι που ως γιατροί του δημοσίου, όπως είπε, δεν γνωρίζουν αυτό τον σχεδιασμό.
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια, προσθέτοντας ότι «προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν».
«Σημασία έχει ότι γίνεται προσπάθεια από όλους που εμπλέκονται στο σύστημα υγείας ελαχιστοποίησης αυτών των προβλημάτων τα οποία εν πολλοίς ήταν αναμενόμενα και αναπόφευχτα».
Ανέφερε ότι «υπάρχουν προβλήματα και αυτό διεφάνει μέσα από την αναφορά και την διαδικασία όπως έχει εξελιχθεί» και πρόσθεσε ότι «ο καθένας μας έχει υποχρέωση να λαμβάνει τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται με διατάγματα ή και άλλοσπως όσον αφορά τον ίδιο τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι το ΔΗΚΟ διαπιστώνει ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19 μας βρίσκει τελείως απροετοίμαστους ως κράτος και πολιτεία και στις υποδομές και στην επάνδρωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων» και πρόσθεσε ότι έθεσε το θέμα των άδικων μέτρων, όπως είπε, που έχουν παρθεί για την Πάφο.
«Τα επιστημονικά ευρήματα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες των συνεπαρχιωτών μου ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί, πάρθηκαν αψυχολόγητα και άδικα και επιδεινώνουν την ήδη πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η επαρχία της Πάφου», πρόσθεσε.
Ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι απεύθυνε έκκληση και από το βήμα της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «όπως άμεσα προχωρήσουν στην διόρθωση της αδικίας η οποία έχει συντελεστεί για την επαρχία της Πάφου».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η επιβεβαίωση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή για να μπορέσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των νοσηλευμένων και από τον αριθμό των θανάτων που έχουμε διαπιστώσει την περίοδο μετά τις 2/11/2020.
Ανέφερε ότι ορισμένα από τα μέτρα έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αλλά και την ίδια στιγμή κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση και για παράδειγμα ανέφερε πως οποιοσδήποτε κάτοικος Λευκωσίας ή Λάρνακας ο οποίος είναι αρνητικός στον ιό μπορεί να επισκεφθεί τη Λεμεσό λόγω δουλειάς και να έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα στη Λεμεσό και να μολυνθεί.
«Δεν θα μεταφέρει στη συνέχει τον ιό στη Λευκωσία και να μολύνει τους ανθρώπους με τους οποίους θα έρθει σε επαφή», διερωτήθηκε.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμη ότι «την ίδια στιγμή δημιουργούνται διάφορα ζητήματα που έχουμε θέσει αναφορικά με τους μαθητές και κυρίως με τους απόφοιτους λυκείου της Λεμεσού και της Πάφου όπου στην ουσία με το σύστημα που σήμερα εφαρμόζεται τα παιδιά θα έρθουν σε μειονεκτική θέση εάν υπάρξει παράταση των μέτρων σε σχέση με τους ανθυποψηφίους τους ή τους συνυποψηφίους τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε επίσης και σε τεράστια προβλήματα του δημόσιου τομέα που αναδείχθηκαν από την συνεδρία «όσον αφορά την υποστελέχωση, την έλλειψη εξοπλισμού, την αδυναμία να έχουμε κλινικές που να μπορούν να περιθάλψουν» και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ από το 2017 αναφερόταν στην «ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου τομέα της υγείας για να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και στο Γενικό Σχέδιο Υγείας και σε αυτές τις περιπτώσεις».
«Αλλά πρέπει να πούμε ότι το σύνολο των υπολοίπων κομμάτων που σήμερα κόπτονται για αυτά τα ζητήματα κατηγορούσαν την ΕΔΕΚ ότι ο λόγος που τα προβάλλαμε είναι επειδή δεν θέλαμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, πως ήμασταν αντίθετοι με το ΓεΣΥ», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή έδωσε όλες τις προτάσεις της γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις θέσαμε και σε δύο συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στις 19 Μαρτίου και στις 23 Απριλίου και πρόσθεσε πως «αν λαμβάνονταν υπόψη οι προτάσεις αυτές σήμερα θα ήταν καλύτερη η κατάσταση».
«Στις 2 Νοεμβρίου είχαμε την πολιτική τόλμη να ζητήσουμε για περιορισμό της διασποράς να γίνει για τρεις βδομάδες καθολικός εγκλεισμός για να μπορέσουμε να προλάβουμε τη διασπορά, να έχουμε ελεύθερη την αγορά και απαλλαγμένη μέτρων την περίοδο των Χριστουγέννων και πάλι είχαμε κατηγορηθεί», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία σηκώνουν κατά κύριο λόγο όλο το βάρος για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι «τα άμεσα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι προβλήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό τόσο το ιατρικό αλλά κυρίως το νοσηλευτικό και άλλα επαγγέλματα υγείας».
Ανέφερε ότι σήμερα δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η πρόσληψη των 300 νοσηλευτών που αποφασίστηκε προ εξαμήνου θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί.
Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε σε ελλείψεις ακτινογράφων θέμα για το οποίο δόθηκαν διαβεβαιώσεις, όπως είπε, «πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα τελειώσει και αυτό», ενώ ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, του Υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που στέκονται στην πρώτη γραμμή.
Ανέφερε επίσης πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου είναι υπερβολικά και πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ έχει στείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με εισηγήσεις πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Τέλος, ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γεώργιος Προκοπίου είπε ότι «γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια αλλά υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσει η πολιτεία για το καλό της υγείας του λαού μας», προσθέτοντας ότι «δόθηκε μεγάλη σημασία στην πανδημία αλλά δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός το πρόβλημα».
«Υπάρχουν χίλιες δύο άλλες ασθένειες και υπάρχει πάρα πολύ κόσμος που έχει πάρα πολλές ασθένειες που πρέπει και αυτοί να έχουν την ανάλογη και αξίας σημασίας θεραπεία και όχι να τρέχουμε μόνο για τον covid-19», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δούμε και τις άλλες ασθένειες» όχι μόνο στα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που μπήκε στο ΓεΣΥ.
Ο κ. Προκοπίου είπε ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτών και πρόσθεσε πως ο ΟΚΥπΥ ενημέρωσε πως έχει προσλάβει 170 και ετοιμάζεται για τους υπόλοιπους» και κάλεσε να προσληφθούν σύντομα και οι άλλοι 130 για να καλύψουν τον αριθμό των 300 νοσηλευτών που ενέκρινε η Βουλή.
Πηγή: ΚΥΠΕ