Δρακόντεια μέτρα για το Πολυτεχνείο-Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. να αποτρέψει συγκεντρώσεις

Επί ποδός βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις λόγω της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
 
Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, ενώ αυξημένη θα είναι η αστυνομική στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.
 
Ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.
 
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
 
Μολονότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης – μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ- είχαν εξαρχής δηλώσει την πρόθεσή τους να απέχουν από την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία λόγω και της κατακόρυφης αύξησης κρουσμάτων και νεκρών από τον κορονοϊό στη χώρα, ο εορτασμός πυροδότησε νέα ένταση, μετά την απαγόρευση της ΕΛΑΣ με την αξιωματική αντιπολίτευση να βάλει μετωπικά κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «χουντικής έμπνευσης» πρωτοβουλίες.
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα αξιοσημείωτη ήταν ωστόσο η παρέμβαση του ΣτΕ με την οποία απέρριψε το αίτημα Βαρουφάκη να γίνουν οι εκδηλώσεις εορτασμού και να θεωρήσει ως συνταγματική την απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον αυριανό εορτασμό του Πολυτεχνείου.
 
Παρ' όλα αυτά, αργά χθες το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο υπογραφών, το οποίο προσυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
 
Το ΜέΡΑ25, μάλιστα, πρωτοστάτησε στην συνεννόηση των δυνάμεων της Αριστεράς, με το Γιάνη Βαρουφάκη να αναλαμβάνει τηλεφωνικά ρόλο διαμεσολαβητή με τον Περισσό και την Κουμουνδούρου, προκειμένου οι βουλευτές των τριών κομμάτων να συνυπογράψουν «ψήφισμα διαμαρτυρίας» για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες.
 
Με τις υπογραφές 3 κομμάτων, το «ψήφισμα διαμαρτυρίας» κατέθεσαν στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα25 σήμερα το πρωί, ενώ νωρίτερα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης απέναντι στην υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00, αίτηση η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από το ΣτΕ.
 
Παράλληλα, τηλεφωνικές επαφές είχε νωρίς το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τόσο με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, όσο και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, στη διάρκεια των οποίων ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την στάση της κυβέρνησης και την κλιμακούμενη προσπάθεια πόλωσης του πολιτικού κλίματος, με αποκορύφωμα την αντισυνταγματική διάταξη απαγόρευσης των συναθροίσεων με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ανησυχία την οποία συμμερίστηκαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Κύκλοι της Κουμουνδούρου μετέδιδαν ακόμη πως ο
ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι με δεδομένη την έξαρση της πανδημίας, η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά συμβολικές πρωτοβουλίες για την επέτειο, με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας, μπορούν και πρέπει να πραγματοποιηθούν.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Τρομάζουν οι προειδοποιήσεις στην Φλόριντα-«Γράψτε το όνομά σας με μαρκαδόρο για να σας ταυτοποιήσουμε»
Αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο η Κύπρος-Πέραν των 2000 αφίξεων μέσω ΕΣΤΙΑ
Ο Φειδίας ελέγχεται έτσι κι αλλιώς, είτε οι φωτογραφίες είναι πέντε ετών, είτε σημερινές
Μοναχοί παλιάς αδελφότητας στο Άγιο Όρος κατηγορούνται για εκρήξεις κοντά σε μοναχούς της νέας αδελφότητας
Συνεχίζεται η δίκη Πισπιρίγκου-Αποκλείει την ασφυξία ως αίτιο του θανάτου της Μαλένας η ιατροδικαστής
Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων-Αγκάθι οι λίστες αξιολόγησης
Σε δίκη 11 άτομα για τον θάνατο 11χρονου σε σχολείο στις Σέρρες μετά από έκρηξη λέβητα
Ασύλληπτη τραγωδία στην Εύβοια-Σκότωσε τον θείο του με πολλαπλές μαχαιριές επειδή δεν του έδωσε χρήματα
Περιστατικό ακραίας βίας σε Γυμνάσιο στην Ελλάδα- 13χρονος προσπάθησε να πετάξει συμμαθητή του από το μπαλκόνι
Σε τροχιά διαγραφής Κασσελάκη–Η «κόκκινη γραμμή» με το εξώδικο, η στροφή Γεροβασίλη και η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή