Πάνω από 15 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη
21:11 - 17 Νοεμβρίου 2020

Πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα 20:15 (ώρα Κύπρου) μετά την πρώτη καταγραφή της μόλυνσης στην ήπειρο στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία βασίζεται στις κατά τόπους υγειονομικές αρχές. Οι 52 χώρες της περιοχής αποτελούν την πιο πληγείσα στον κόσμο αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων. Ακολουθεί η Λατινική Αμερική και Καραϊβική (12,1 εκατομμύρια μολύνσεις) και η Ασία (11,5 εκατομμύρια).
Συνολικά, περισσότερα από 55 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως από την έναρξη της πανδημίας. Η εξάπλωση του ιού, ωστόσο, φαίνεται να επιβραδύνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Στην περιοχή, κατά μέσο όρο περίπου 265.000 νέες ημερήσιες μολύνσεις καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, μείωση κατά 9% από την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των δύο εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 από την έναρξη της επιδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλμόν. Υπάρχουν 2.036.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου τονίζοντας ότι υπάρχει επίσης "ένας αριθμός ρεκόρ 33.500 νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό", στη Γαλλία σήμερα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 αυξήθηκε κατά 437 το τελευταίο 24ωρο για να ανέλθει σε 46.273, συνολικά, δήλωσε ο Σαλμόν. Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ωστόσο ότι "οι προσπάθειες μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς" για την ανάσχεση της επιδημίας.
Οι νεκροί στην Ισπανία από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκαν σήμερα κατά 435, φτάνοντας τους 41.688 από την αρχή της πανδημίας και αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση σε 24ωρη βάση αφότου ξέσπασε το δεύτερο κύμα. Παράλληλα όμως, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνέχισε να μειώνεται, αφού σήμερα αναφέρθηκαν μόνο 13.159. Στα τέλη Οκτωβρίου καταγράφονταν καθημερινά περίπου 24.000 κρούσματα και την περασμένη εβδομάδα πάνω από 18.000, στη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στην Ευρώπη (πάνω από 1,5 εκατομμύριο) μετά τη Γαλλία.
Η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε επίσης ελαφρά: σήμερα, στο 32,3% όλων των διαθέσιμων κλινών νοσηλεύονταν ασθενείς με Covid-19, από 33% χθες Δευτέρα. Στα τέλη Οκτωβρίου η Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα έξι μηνών, δίνοντας κατ` αυτόν τον τρόπο στις τοπικές αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας και να περιορίζουν τις μετακινήσεις των κατοίκων.
Πηγή: ΚΥΠΕ