Η επόμενη μέρα των τοπικών lockdown, οι αντιδράσεις και ο ορατός κίνδυνος
07:25 - 13 Νοεμβρίου 2020

Το ολικό lockdown και η σοβαρότητα της κατάστασης
Ως το επόμενο βήμα, σε περίπτωση που δεν πετύχουν τα τοπικά lockdown, χαρακτήρισε το ολικό lockdown η κ. Ειρήνη Χριστάκη σε δηλώσεις της στον REPORTER, υποδεικνύοντας πως ο κόσμος στη πρώτη φάση του επιδημικού κύματος βοήθησε πολύ στο να καταφέρουμε να έχουμε μια καλή εικόνα και να βγούμε γρήγορα και ομαλά από το lockdown.
«Όπως είδαμε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας το lockdown με τους περιορισμούς του ήταν αποτελεσματικό στη μείωση των διαγνώσεων αλλά και της διασποράς. Για το λόγο ότι μειώνονται πολύ οι επαφές μεταξύ ανθρώπων και έτσι η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος άλλο άτομο είναι πολύ μικρή. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να τηρήσει τα μέτρα. Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, όμως μεγάλη μερίδα του κόσμου κάνει το καλύτερο δυνατό για να μπορέσει να προστατεύσει ευπαθείς ομάδες αλλά και να συμμορφωθεί με τη τήρηση των μέτρων.
Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι εύκολο και περισσότερο γιατί βλέπουμε ότι η πανδημία έχει μεγάλη διάρκεια. Σίγουρα κανείς δεν θέλει τους περιορισμούς αλλά και να νιώθει ότι απειλείται. Είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω κάποιων αρνητών αλλά και το γεγονός ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες απώλειες μέχρι τώρα, κάποιοι άνθρωποι δεν τηρούν τα μέτρα. Βλέπουμε ε χώρους εργασίας, κάποιους να μην δίνουν σημασία στα πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα να έχουμε εστίες υπερμετάδοσης και μεγάλα δίκτυα του ιού, τα οποία οδήγησαν σε ευρέα διασπορά. Ο κόσμος βλέποντας τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και πως εξελίσσεται μπορεί να βοηθήσει και πάλι να αντιμετωπίσουμε και αυτό το κύμα».
O κίνδυνος να πέσει το σύστημα υγείας
Σε περίπτωση που τα νέα μέτρα αλλά και το τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο δεν πετύχει ο κ. Γεώργιος Πάνος ανέφερε στον REPORTER πως η λύση θα είναι ένα ολικό lockdown, ενώ τόνισε την ίδια ώρα πως κινδυνεύει κατά πολύ το σύστημα υγείας.
«Κινδυνεύει το σύστημα υγείας. Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η πορεία. Διερωτώμαι γιατί δεν το βλέπουμε. Αυξάνονται τα νούμερα και είναι επόμενο κάτι τέτοιο. Στη Λεμεσό αναμένονται και άλλα άτομα να είναι θετικοί. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος με το σύστημα υγείας και είναι ανησυχητικό. Πρέπει να ελέγχονται και τακτικά ανά πενθήμερο άτομα τα οποία εργάζονται στα νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, είτε νοσοκόμοι και καθαρίστριες κλπ. Πρέπει να ελέγχονται πιο τακτικά αυτές οι δουλειές που έχουν περισσότερο κίνδυνο. Το σύστημα χάνει συνεχώς, οπότε είναι κάποιες πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Ο άνθρωπος βρίσκει απερίσκεπτα τρόπους και κάνει το δικό του. Όμως αυτό είναι ένας ορατός κίνδυνος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
