Ύψιστο θέμα εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ από την άρνηση του Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του

«Σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» χαρακτηρίζουν πρώην αξιωματούχοι την καθυστέρηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και ζητούν να του αποδοθεί άμεσα η ιδιότητα του εκλεγμένου προέδρου.

Σύμφωνα με το Politico, πάνω από 150 πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας που υπηρέτησαν τόσο επί Τραμπ όσο και επί διακυβέρνησης άλλων Ρεπουμπλικανών ή Δημοκρατικών υποψηφίων προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της στάσης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου.

Σε γράμμα που έστειλαν στο Κέντρο Μεταβίβασης της Προεδρικής Εξουσίας (GSA) και επικαλείται το Politico, οι αξιωματούχοι καλούν τον οργανισμό να ανακηρύξει επίσημα τον Τζο Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο και την Κάμαλα Χάρις ως εκλεγμένη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ώστε να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες «που απαιτούνται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όπως τα καθημερινά briefings του προέδρου και τις εκκρεμούσες αποφάσεις σε πιθανές χρήσης στρατιωτικής δύναμης».

Η επιστολή έρχεται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ήττα του, θέτοντας σε κίνδυνο την αποτελεσματική μετάβαση για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

Ο Μπάιντεν δεν λαμβάνει την καθημερινή ενημέρωση για τις εθνικές απειλές

Η επιστολή υπογράφεται από 161 πρώην αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Άμυνας Τσακ Χάγκελ, του πρώην επικεφαλής τς CIA και του NSA Μάικλ Χάιντεν, του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της NSA Κρις Ίνγκλις και της πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο επικεφαλής της GSA, που έχει διοριστεί από τον Τραμπ, πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα τον Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο πριν επιτραπεί στην ομάδα μετάβασης να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες που χρειάζεται και να επανεξετάσει το προσωπικό στη νέα διοίκηση.

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν έχει ακόμη αρχίσει να λαμβάνει την καθημερινή ενημέρωση του προέδρου – ένα διαβαθμισμένο έγγραφο που λαμβάνει κάθε πρωί ο πρόεδρος και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το γραφείο του διευθυντή των Υπηρεσιών Ασφαλείας και υπογραμμίζει τις απειλές στην εθνική ασφάλεια και τα παγκόσμια hot spots.

Πάντως ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η λήψη της αναφοράς θα ήταν χρήσιμη αλλά όχι απαραίτητη, αφού ακόμη δεν λαμβάνει αποφάσεις για τη χώρα. Ωστόσο, παραδοσιακά, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει πρόσβαση στο εν λόγω έγγραφο, για να γνωρίζει τις μεγάλες απειλές από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
Κίεβο: Αν δεν εμφανιστεί ο Πούτιν στην Τουρκία, ο Ζελένσκι μπορεί να αποσύρει την ουκρανική αποστολή
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Καράκας ένα δίχρονο παιδί που έμεινε μόνο του μετά την απέλαση των γονιών του
Τουλάχιστον 50 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα-Χτύπησαν νοσοκομείο και προσφυγικό καταυλισμό
Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία-Ο Λαβρόφ δεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όλα τα φώτα στραμμένα στον Πούτιν
Πράσινο φως στο 17ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με «τρομοκρατική οργάνωση», μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου
Ο Τραμπ ενδέχεται να πάει Τουρκία-«O Πούτιν θέλει να πάω κι εγώ»
Πήρε θέση το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις-«Η ρωσική αποστολή θα βρίσκεται στην Τουρκία»
BINTEO: Πήγαν να απαγάγουν την κόρη επιχειρηματία στο Παρίσι-Ήταν μαζί με των δύο ετών γιο της